Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11
    Super-forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    MOTOROLA Defy +
    Operater
    tele
    Godina
    38
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

kučište pod naponom

ovako imam problemčič kučište mi na sebi ima napona kučište je s obije strane otvoreno i na mjestu di se matična drži ima napona a iza kučišta na mjestu di mi je napajanje me jučer zdrmala struja a sad kad sam išo ukopčat usb kabel čuje se zvuk ko da iskre frcaju (makar ih ja nisam vidio) da se zabrinem? napajanje je ms 400w
    A KAJ SAD TI GLEDAS�

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Svako napajanje se tako ponaša ako nije pravilno uzemljeno. Provjeri utičnicu i, ako koristiš, produžni da nije negdje uzemljenje izgubilo spoj.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Dec 2005
    Mobitel
    sony ericsson
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako ti utičnica nema uzemljenje prebrikuj nulu na uzemljenje, a ako ti se to do sada nije nikad događalo vjerojatno napajanje probija to znaći vadi van da ne dođe do veće štete

Super-forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    MOTOROLA Defy +
    Operater
    tele
    Godina
    38
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    jel se nekak može provjerit jel napajanje probija?
    A KAJ SAD TI GLEDAS�

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    e66
    Operater
    505 s crtom
    Godina
    35
    Bodovi
    23.824
    Nivo
    37
    Bodovi: 23.824, Nivo: 37
    Bodovi: 23.824, Nivo: 37
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ms napajanje jakooo losa kvaliteta radije uzmi fortron 350W PNF(oko 250 kn) i ja ti garantiram da ce ti bit sve ok (osim ako je i kuciste nekvalitetno)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Aug 2005
    Mobitel
    Iphone 4 16GB, E72
    Operater
    [t]-mobile
    Bodovi
    13.359
    Nivo
    27
    Bodovi: 13.359, Nivo: 27
    Bodovi: 13.359, Nivo: 27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    na svakom kompu ima proboja..

probaj nabaviti multimetar i izmjeriti jačinu!
    T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta

Apple Moderator
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    iPhone 5s
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    109.480
    Nivo
    80
    Bodovi: 109.480, Nivo: 80
    Bodovi: 109.480, Nivo: 80
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao OuttaControl Pregledaj post
    ms napajanje jakooo losa kvaliteta radije uzmi fortron 350W PNF(oko 250 kn) i ja ti garantiram da ce ti bit sve ok (osim ako je i kuciste nekvalitetno)
    da, to sam si napajanje i ja slozio za novi komp + gigabyte kuciste (ukupno oko 500 kn). bolje dati 200 kn vise nego da te sprasi struja ili ti izgore komponente
    iPhone 5s 16 GB

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Dec 2005
    Mobitel
    sony ericsson
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Ifrit Pregledaj post
    jel se nekak može provjerit jel napajanje probija?
    gledaj ono probija van na svoje kučište, izvadi ga van uključi u struju i nasloni ispitivać ako ima struje na njemu skini lim i gledaj da li se negdje nešto sa nećim dodiruje skontat češ već šta treba tržiti.Na kablovima koji izlaze iz njega nije jer bi ti već nešto riknulo da ti tu probija

Moderator Postignuća:
    SocialVeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Xiaomi 14T PRO
    Operater
    A1
    Godina
    40
    Bodovi
    45.488
    Nivo
    52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao tcrnjak5 Pregledaj post
    gledaj ono probija van na svoje kučište, izvadi ga van uključi u struju i nasloni ispitivać ako ima struje na njemu skini lim i gledaj da li se negdje nešto sa nećim dodiruje skontat češ već šta treba tržiti.Na kablovima koji izlaze iz njega nije jer bi ti već nešto riknulo da ti tu probija
    Ispitivac takoder reagira na indukciju koja se stvara na samom kucistu,tako da ce najvjerojatnije svijetlit. Pokusaj s instrumentom stavit jednu sondu na kuciste a drugu na nulu od kakve uticnice,a instrument podesi da mjeri izmjenicnu struju. Mislim da ne bi tako tresao da je probojna struja istosmjerna...

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Svako napajanje ako je neuzemljeno daje 110 V (AC), uz struju reda veličine par mA zbog kondezatora na ulazu. Ukoliko je kućište trese, instalacija nije ispravna, jer bi se inače ta struja zatvorila kroz uzemljenje. Ako je komp neispravan, prvo bi reagirala FID-sklopka (ako postoji), odnosno kod veće struje osigurač.

Mogući uzroci su:
    - Neuzemljena (nenulovana) utičnica
    - Neispravan produžni
    - Neispravan kabel napajanja
    - Loš spoj na kućnoj instalaciji
    - Visok otpor uzemljenja

Kreni redom, prvo ispitaj napon instrumentom (opseg 200 V izmjenično ili više) prema nekoj uzemljenoj točki. Ako postoji (a trešnja je indikacija da postoji), ispitaj struju. Kreni s opsegom od 200 mA izmjenično, iako je gotovo sigurno ispod 20 mA (s obzirom da si otvorio temu :-), pa smanjuj dok ne očitaš vrijednost. Ako je ispod par mA, s napajanjem je sve u redu. Mala napomena, ako koristiš nulu od utičnice za testiranje, pripazi da ne spojiš ampermetar na kućište i fazu jer bi to moglo biti kobno za sve sudionike u eksperimentu (TI, komp i instrument).
    Sljedeći korak je ispitivanje napona na uzemljenju od produžnog. Onu uzemljenu pipalicu ostavi uzemljenu, prebaci na voltmetar. Prebaci pipalicu s kućišta na uzemljenje utičnice na produžnom (najlakše neke slobodne). Ako ti nema napona, a na kućištu ima, kvar je ili u kabelu od napajanja ili u samom napajanju nije spojeno uzemljenje (ili oslabio spoj). Pkušaj promijeniti kabel jer je jeftiniji, a ako nije on, vrlo vjerojatno je napajanje. Ako ima napona, prebaci se na utičnicu. Najbolje bi bilo da pokušaš doseči uzemljenje na samoj utičnici na kojoj je komp. Ako tu nema napona onda je produžni, pa ga promijeni ili samo za test pokušaj bez, a ako ima onda je instalacija (neki spoj u razvodnim kutijama, na samoj utičnici, na uzemljenju kuće i sl.). Tu bi u pravilu trebao pozvati ovlaštenu osobu jer takva instalacija predstavlja veliku opasnost po život, da ne govorim ako nije samo komp u pitanju, već u veš mašina i slično. Može ti se dogoditi da ti svi metalni uređaji dođu pod napon. Možeš tu nešto sam pokušavati, ali samo ako si 100% siguran što radiš, ali u tom slučaju ti ja ne bi trebao pisati ovaj post.

Postoji još jedna mogučnost, to je da ti je utičnica nulovana, ali je nula labava, pa dolazi do pada napona, ali bi ti vjerojatno postojao pad napona, pa bi ti se komp restartao, tako da je to jako mala vjerojatnost.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Moderator Postignuća:
    SocialVeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Xiaomi 14T PRO
    Operater
    A1
    Godina
    40
    Bodovi
    45.488
    Nivo
    52
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao MrBlc Pregledaj post
    Svako napajanje ako je neuzemljeno daje 110 V (AC), uz struju reda veličine par mA zbog kondezatora na ulazu. Ukoliko je kućište trese, instalacija nije ispravna, jer bi se inače ta struja zatvorila kroz uzemljenje. Ako je komp neispravan, prvo bi reagirala FID-sklopka (ako postoji), odnosno kod veće struje osigurač.

Mogući uzroci su:
    - Neuzemljena (nenulovana) utičnica
    - Neispravan produžni
    - Neispravan kabel napajanja
    - Loš spoj na kućnoj instalaciji
    - Visok otpor uzemljenja

Kreni redom, prvo ispitaj napon instrumentom (opseg 200 V izmjenično ili više) prema nekoj uzemljenoj točki. Ako postoji (a trešnja je indikacija da postoji), ispitaj struju. Kreni s opsegom od 200 mA izmjenično, iako je gotovo sigurno ispod 20 mA (s obzirom da si otvorio temu :-), pa smanjuj dok ne očitaš vrijednost. Ako je ispod par mA, s napajanjem je sve u redu. Mala napomena, ako koristiš nulu od utičnice za testiranje, pripazi da ne spojiš ampermetar na kućište i fazu jer bi to moglo biti kobno za sve sudionike u eksperimentu (TI, komp i instrument).
    Sljedeći korak je ispitivanje napona na uzemljenju od produžnog. Onu uzemljenu pipalicu ostavi uzemljenu, prebaci na voltmetar. Prebaci pipalicu s kućišta na uzemljenje utičnice na produžnom (najlakše neke slobodne). Ako ti nema napona, a na kućištu ima, kvar je ili u kabelu od napajanja ili u samom napajanju nije spojeno uzemljenje (ili oslabio spoj). Pkušaj promijeniti kabel jer je jeftiniji, a ako nije on, vrlo vjerojatno je napajanje. Ako ima napona, prebaci se na utičnicu. Najbolje bi bilo da pokušaš doseči uzemljenje na samoj utičnici na kojoj je komp. Ako tu nema napona onda je produžni, pa ga promijeni ili samo za test pokušaj bez, a ako ima onda je instalacija (neki spoj u razvodnim kutijama, na samoj utičnici, na uzemljenju kuće i sl.). Tu bi u pravilu trebao pozvati ovlaštenu osobu jer takva instalacija predstavlja veliku opasnost po život, da ne govorim ako nije samo komp u pitanju, već u veš mašina i slično. Može ti se dogoditi da ti svi metalni uređaji dođu pod napon. Možeš tu nešto sam pokušavati, ali samo ako si 100% siguran što radiš, ali u tom slučaju ti ja ne bi trebao pisati ovaj post.

Postoji još jedna mogučnost, to je da ti je utičnica nulovana, ali je nula labava, pa dolazi do pada napona, ali bi ti vjerojatno postojao pad napona, pa bi ti se komp restartao, tako da je to jako mala vjerojatnost.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. N90 i kućište
    By digidoo in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 03-03-2007, 18:11
  2. Kuciste
    By yager in forum Stolna računala
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 25-12-2006, 12:23
  3. Kuciste Za V3
    By axl1 in forum Motorola