Da, primjetio sam opciju u kojoj pricas na doticnome modelu foto aparata. Bilo mi je kao i tebi pomalo nejasno o cemu se tu radi i kako ta opcija funkcionira u praksi. Premda sam imao prilike detaljno istestirati FZ8 (i to vise primjeraka u vise navrata) niti jedan od vlasnika od kojih sam uzimao aparate nije imao dodatke u vidu tele ili wide konvertera. Najvise sto su imali je close up filter, sa cijim rezultatima i nisam bas bio previse odusevljen.
Zao mi je sto ne mogu reci vise o ovoj tematici kada je rijec o FZ8 modelu. Ipak imao sam iskustava sa Cokin konverterima na Fuji S9600 modelu. Navedeni tele konverteri su radili besprijekorno uz koristenje zooma prema vlastitome nahodjenju. KAdriranje je bilo lagano, performanse AF - a i AE - a jednake kao i bez konvertera.
Takodjer koristio sam Sony H2 i H5 modele i sa tele i sa wide konverterima. Radilo se o originalnim Sony konverterima i to seriji namjenjenoj upravo ovim modelima. Niti Sony H2 niti H5 nemaju zoom pogonjen prstenom (manuelno) na zavrsteku objektiva. Bez obzira na to, i po sarafljenju bilo tele, bilo eide konvertera, zoomiranje je bilo moguce duz raspona koji je aparat ostvarivao nakon prikljucenja konvertera. AF sustav je kod ovih modela radio nesto sporije.

Odgovori uz citat
Bookmarks