Može ostati gola, ali s tim da uzemljenje samog kabela mora biti izvedeno pravilno. To je ionako zaštita koja bi u slučaju proboja namotaja motora trebala izazvati pregaranje osigurača.
Mokrom rukom ne bi ni u kom slučaju trebao ići u blizinu 220V, bez obzira na uzemljenje. Ako je nužno ići mokrom rukom u blizinu onda to treba zaštiti od dodira. Voda ne samo da je opasna, nego može i izazvati kvar motora.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
ovo je za roštilj za lektromotor (štednjak). Dok sam ga čistio ušlo je u njega vode koliko hočeš , međutim sušilo se 2 dana na suncu i nakon toga je radilo. jEL ga kvari voda dok radi ili nije dobro da ikad voda uđe u njega.
Što podrazumjeva prAvilno izvedeno uzemljenje osim da je ispravno kabel uguran u stopicu i da iz stopice ne izlazi goli nego u gumi ?
Ako se smoči treba ga osušiti, kako si i sam napravio. Voda sama po sebi neće napraviti štetu, ako motor nije uključen. Čak i prskanje vodom u radu ne mora uvijek izazvati kvar, ali bolje je ne izazivati vraga.
Ispravno napravljeno uzemljenje podrazumijeva da je ta stopica bez prekida spojena sa kontaktima uzemljenja na utikaču. Ako staviš stopicu a na drugom kraju kabela imaš žicu koja nije spojena, nemaš uzemljenja. Kužiš?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
a moželi se spojit ovo bez uzemljenja, koja je posljedica?
gledaj, može se spojit bez ikakvih problema, em će raditi svoj posao... no ukoliko se dogodi da samo jedna žica pukne od namota i da dotakne kučište, te ga ti dotakneš, vjerovatno ćeš se speći dobrano... pogotovo ako je motor za roštilj pa bude radio negdje izvan kuće.
ne vidim zašto ti je problem spojiti uzemljenje na kučište kad već imaš trožilni kabel...
znači žutozelena žica mora imati kontakt sa metalnim kučištem.. napravi to kako god želiš, no najbolje je maticom učvrstit
svakako moraš provjeriti jeli ti utičnica u koju češ prikopčat uzemljena ili barem nulovana...
Ako uticnica iz koje napajas stroj nema uzemljenje,onda ti uopce nema smisla spajat tu zuto-zelenu zicu jer greska na motoru (strujna) nema gdje otic.
@ Sljaka: Nece osigurac radi uzemljenja izgorit! Uzemljenje sluzi da napon koji se javi greskom stroja ode na svoje mijesto. A sam jeli tvoje uzemljenje u vrtu u zemlji,ili ga imas s elektricnim prikljuckom koji ti je elektra dala svejedno je. Osigurac stoji u fazi i ako kroz strujni krug prode vise struje od one koju osigurac trpi (vise otpora) osigurac ce pregorit,a to nema veze s uzemljenjem.
samo nemoj roštilj spajat ovako...
![]()
Ako uticnica iz koje uzimas struju nema uzemljenje kupi novu za 15 kn
Na jednu rupu ti onda ide faza (svejedno koju) a na drugu i na uzemljenje ide nula. Cas posla![]()
It's better to regret a mistake made, than to regret never taking the opportunity...
Nažalost živa istina da 85% kućanstava uopće nema provedeno žicu uzemljenja!
Kada sam uselio u svoj stan nisam mogao vjerovati svojim očima jednoj najbanalnijoj stvari u elektro instalacija, a to je bilo da iza tobože "razvodne" kutije nije bilo ni jednoga pravilnoga spoja preko bilo kakvoga osigurača nego sve žice iz stana bile su samo sfrkane u jednu veliku gvalu i ostavljene da rade svoje!(naravno to mi je bilo prvo za srediti)
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Haha, ova fotka me podsjeca na mog velemudrog ujaka koji je montirao tv antenu na stupic gromobrana![]()
It's better to regret a mistake made, than to regret never taking the opportunity...
Sta ce mi detalji... NHF
Ako uzemljenje u uticnici ne postoji,onda cijela prica s pregaranjem osiguraca nema smisla. Ako potrosac povuce kroz fazu s kojom se napaja vise nego sto osigurac dozvoljava,jasno je da ce pregorit i ako je uzemljenje stroja nakaceno na nulu (nulovano),onda pogotovo,jer ce greska otputovat kroz dovodne kablove, pokusat se vratit u mrezu,al osigurac nece pretrpit i on ce naravno pregorit... Amen!![]()
ma ne igraj se sa životom...uvijek se može dogodit neko s**nje...izoliraj i budi miran
Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.
A kod onih ostalih 15% vrlo je upitna kvaliteta tog uzemljenja. Za razliku od industrije koja ima obavezu jednom godišnje provjeravati uzemljenje, u kućanstvima tako nešto ne postoji. Bez obzira na kvalitetu spojeva, u jednoj zgradi nakon nekih 5-6 godina doći će do njihove oksidacije, a nitko ih neće mijenjati.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Cijela priča je s pretpostavkom da uzemljenje postoji, ako ga nema onda (dalje se fućka)
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Nije nista montirano. Sve je onako kako se vidi,samo nema naponaili budale riskiraju glave...
![]()
Bookmarks