Eh heh...evo jedno pitanje iz relikvije prošlosti, ali eto dotiče se moje konfiguracije koju sam nedavno pribavio.

Naime, svi se sjećamo da su na Pentium III-cama bili zaključani množitelji. E sad, fora je sljedeća da moj Pentium III u sprezi sa BX čipsetom ne može raditi na 133 MHz jer je Katmai B tipa - Katmai je SECC (Slot 1) pakiranje sa 512 KB L2 Cachea koji radi na polovici takta jezgre i izrađen sa 0,25 mikronskim procesom izrade. Problem je što je sabirnica 133 MHz, a množitelj je zaključan na 4x.

BX čipset ne podržava službeno 133 MHz sabirnicu, pa mi proc radi na 400 MHz, a ako pokušam promjeniti množitelj u Abit Softmenu II prijavljuje mi da je procesor neispravan i resetira se na 266 (66 x 4)...Problem je ako povećam na 133 MHz, sistem ne radi, jer imam jednu ISA karticu (zvučnu), modem (što se može izbaciti), 3 memorijska modula (2 x 256 MB PC133, 1 x 128 MB PC100) i mrežnu karticu (D-Linkova DTE-530TX). Isto tako nema ni djelitelja (tj. ratio) za memorijski takt, AGP i PCI da bi ga adekvatno spustio, nego u pravilu svi rade duplo brže nego nazivno (PCI recimo 66), AGP 100 MHz itd...

Ne znam što da napravim u tom pogledu, a da ne uključuje bacanje kompjutera ili kupnju nove matične ploče.