Ja bi takodjer izabrao Panasonica. Po ovome sta si ti naveo, on ti je pravi izbor!![]()
pozdrav!
sutra kupujem fotić i dvoumim se između ova dva modela. malo sam potražio na netu i evo mog zaključka:
FX01EG-K
pros: stabilizator slike, širokokutni objektiv
cons: nema optičko tražilo
W55
pros: baterija,megapixel više, završna obrada
cons: lošiji ekran, skuplje kartice
ima li netko iskustva s tim fotićima? kakva je kvaliteta slike kod panasonica? osobno mi se više sviđa, ali sony bi bio sigurniji izbor?
treba mi point and shoot fotoaparat koji daje dobre slike vani, ali i u zatvorenim prostorima kod malo lošijeg osvjetljenja.
Ja bi takodjer izabrao Panasonica. Po ovome sta si ti naveo, on ti je pravi izbor!![]()
Za Panasonica ne znam,sa Sonyem trebaš malo pročeprkati po meniju da dobiješ dobre slike u zatvorenim prostorima bez bljeskalice
Za FX-01 imas fantastican review, uporedjenje sa IXUS-ima na
http://www.bmfoto.co.yu/review.php![]()
hvala svima na pomoći
kupio sam panasonic. fotić je napravljen kao kombinacija metala i kvalitetne crne plastike. iznenadio sam se koliko je sitan kad sam otvorio kutiju. ekran zauzima skoro cijelu stražnju stranu i visoke je rezolucije. ima power mod pa slikanje po jakom suncu ne bi smio biti problem. dobio sam s njime dvije punjive baterije CGA-S005E i punjač, kutiju za nošenje baterije, SD karticu od gige, vezicu, kablove (data, AV), software cd i uputstva. slike ću uploadati drugi tjedan, a ako nekoga zanima i video. ima brdo scenskih programa. iso se može podesiti auto, od 80 do 400 ili visoko osjetljivi mod 800-1600. white balance auto, sunčano, oblačno, žarulja, ručno. aspect ratio 4:3(6M), 3:2(5M), 16:9(4.5M). auto fokus može biti u 5 zona, 3 zone high speed, središnja zona high speed, središnja zona i točka. ima lampicu za pomoć pri fokusiranju. optički zoom je 3.6x, do 5x kod 3mpix. color effects: cool, warm, B/W, sepia. oštrina: natural, standard, vivid. video je 320x240, 640x480 ili 848x480(wide) [10 ili 30 fps]. 640x480 napuni karticu za nekih 11 min a 848x480 za 9 i nešto sitno(1GB). fokus je brz, softver također brz i intuitivan. ovo mi je prvi digitalni fotić a stigao sam skužiti 90% funkcija za 15 min.
koliko koštaju krpice od mikrofibera za objektiv? je li bolje kupiti vlažne maramice?
čestitam na kupnji![]()
Prvo cestitke na kupnji...i isprike sto sam tvoju temu tek sada uocio (obicno sam ja ovdje svakom loncu poklopac).
Nadalje, ni za zivu glavu te koje, kakve vlazne maramice...nije zdravo za staklo (koliko god oni objasnjavali i trudili se objasniti kako jest).
Za ovako mali objektiv, najoptimalnija stvar koju mozes nabaviti (a da ne izdvojis veci iznos novca i da se ne ubijes od trazenja) je kvalitetna krpica od mikrofibre, kakve se isporucuju u optikama uz kvalitetnije naocale. Dakle, prica ti se svodi na to da uletis u optiku i zicas (kao da ti prodaju jer se tvoja raspala) krpicu za naocale. E, a onda oni vecinom kazu, ma dobro evo vam jedna nasa promotivna, da imate. Prokusana metoda.
Kad dobijes krpicu, bitno je jedino da nije od filca, ako takvu dobijes ne koristi je za foto aparat. Filc ima tendenciju da sa koristenjem otpusta sve vise i vise onih sitnih niti koje su u stanju uvuci se i u najsitnije perforacije, sto za foto aparat definitivno nije pozeljno.
Druga stvar (u prodavaonicama Algoritma u ZG) se moze kupiti ednetovih krpa od mikrofibre za monitore za racunala. Jest da je ta krpa nesto vecega formata, ali odlicno cisti i foto aparate i to sve njihove dijelove (kosta cca 35 kn i naravno kada je kupis koristi je samo za foto aparat).
Vise o nacinima ciscenja i opremi imas ovdje:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10865
Ali mislim kako je s obzirom na model foto aparata koji posjedujes ovo sto sam gore naveo sasvim logicno i kvalitetno rijesenje.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Evo ja bi se nadovezao na kolegu Bimbija. Što se tiče čišćenja objektiva ja sam se snašao na drugi način. Imate u DM kupiti paket od 50 vlažnih maramica za čišćenje staklenih površina (cijeli paket košta 10 kuna)
Kupite u apoteci 70 % alkohol i to je kombinacija koja skida svaku nečistoću (pogotovu mast)
Bitno je samo da onaj dio koji ste dotakli sa prstima prilikom otvaranja maramice ne koristite za brisanje nego presavijete maramicu i koristite drugu površinu.
Kap alkohola na objektiv i povući u samo jednom smjeru: i objektiv čist kao suza![]()
Camera Obscura - the best camera ever :)
Prvo ovo nije dobra usporedba, velika je razlika u cijeni fotica! Mene isto zanima usporedba sa w55 ali sa nesto jeftinijim Olympusom X-790! Pa molim vasa misljenja!
Ja imam Sony dsc - w55 i jako sam zadovoljna. Super je kvaliteta slika iz bliza, po noći... za ono što meni treba je sasvim dobar.
Baterija traje jako dugo, nabavila sam karticu 2GB i samo slikam
Ako će nekome trebati mogu stavit i slike usporedbe radi sa nekim drugim modelom...
Caution: I can go from 0 to bitch in 6.8 seconds
Tu se vidi razlika u fotografijama koje slika objektiv od 28mm i onaj od 35. Prilično dobar review!
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfx01/
Disease and deprivation are stalking our land like... two wild, stalking things
i mene zanima u kojoj trgovini?
Mene zanima jel misli na importanne centar ili galeriju![]()
importanne centar, dakle glavni kolodvor. ne znam kako se zove dućan, al dođe se do njega tako da od glavnog ulaza (klizna vrata ravno kad se spustiš) ideš ravno, prođeš kraj onog akvarija i onda prvi hodnik lijevo. na kraju njega je s desne strane taj dućan. piše za fotić da je snižen sa 2400 na tih 1400.
FX01 1699kn u Ilici 14 + dobije se 512mb SD. U ovom slučaju se daleko više isplati nego W55
Bookmarks