Radi se o sljedečem.
Pošto se bavim brdskim biciklizmom htio bi slikati skokove i takve stvari.
Problem je u tome što je u šumi mračno na nekim mijestima probija sunce na nekim ne i k tome još je ta brzina bicikla u skoku.
Brzina bicikla je od 15 kmh do maksimalno 40 kmh(to vrlo rijetko)neki prosijek je 20 do 30 kmh.
E sada kako slikati u šumi u kojoj svijetlos odgovara kao kada je dan pri kraju a da pri tome ne ostane slika zamučena zbog brzine prolaza bicikla.
Imam fotič Sony DSC H7 sa sijenilom imam i stativ tako da je slike nisu mutne zbog nemirne ruke ili slično.
Kada stavim u sport mod slika je ok ali biciklis na slici je malo mutan.
Kada mu postavim veču brzinu zatvarača onda mi obavezno upali blic i slika ispadne oštra i biciklista i sve ali izgleda kao da je nočna vožnja.
Fotič je jako brz jer sam upalio model aviona i slikao propeler koji se vrti u punom gasu na nekih 15000 okretaj i kada podesim na naj jače brzinu zatvrača vidi se točno što piše na elisi.
Napominjem kada nisam u šumi tj na otvorenom gdije ima dovoljno svijetla slike su savršene.
dali netko zna kako da podesim fotič da je brz i da mi ne pali blic a da siika nije tamna ili skroz crna.
Jučer sam malo mijenjao ISO osijetljivost otvor leče i brzinu leče i kao god sam pokušao uvijek je bilo ili pre crno ili sa blicom.
I sada si postavljam pitanje dali bilo koji fotič može u mraku slikati brzu sliku bez dobrog osvijetljenja?
Pitanja koja si postavio me podsjecaju na: "Kako sa Ficom ici 300 na sat?"
Salim se, pitanja su dobra, ali ne mozemo o njima raspravljati u "sto bi bilo, kad bi bilo modu". Sony H7 je odlican aparat, ali uvjeti koje si opisao ipak malo nadilaze njegove mogucnosti.
U tvome postu ima i par nelogicnosti. Tako, posto fotografiras sportske motive (dakle bicikliste, sa pretpostavljam prilicno male udaljenosti, koji se krecu razmjerno velikom brzinom), logicno ja da je postavka koi trazis od aparata sto kraca ekspozicija. Pa tako dalje navodis kako imas i stativ, kako fotografije ne bi ispale mutne radi tremora ruku. Ako je ekspozicija dovoljno kratka da kvalitetno i bez zamucenja fotografira biciklista u pokretu, tada ce ista vrijednost ekspozicije definitivno biti i dovoljno dobra da se na fotografiji ne osjete niti pokreti ruku. Dakle, tremor ruku nije tvoj problem, i stativ ti je definitivno beskoristan komad opreme za ovakav tip fotografije.
Nadalje ovaj primjer sa elisom ne drzi vodu jer pretpostaljam da je nastao u mnogo idealnijim uvjetima sto se distribucije svjetla tice, od onoga koji vlada u sumi.
Tvoj glavni problem je kako spustiti ekspoziciju na tako kratko vremensko razdoblje da biciklist u pokretu ispadne ostar, a da opet ima dovoljno svjetla na fotografiji.
Ovaj problem i nije tako lako rijesiv s obzirom na model aparata koji posjedujes (da te utjesim i mnogo kvalitetniji i skuplji DSLR modeli imali bi problema u situaciji o kojoj pricas).
Dakle, ocito je da kada spustis vrijednost ekspozicije na dovoljno nisku vrijednost da ti biciklist ispadne ostar tada aparat pali bljeskalicu, jer mu uz takve postavke ekspozicije (s obzirom na max otvor blende) fali svjetla u kadru. To je logican slijed dogadjaja, a ujedno i najjednostavnije rijesenje tvoga problema. Dakle, moj prvi prijedlog nekome tko ima potrebe za ovakvom fotografijom bi bio kupnja kvalitetne bljeskalice za dosvjetljavanje kadra. Zasto ti nakon sto aparat okine sa bljeskalicom slika ispadne kao "nocna". Zato se su ova bljeskalice koje se ugradjuju u same digitalne foto aparate, vrlo male snage, pa shodno tome i maloga dometa. Tako recimo bleskalice na H modelima imaju domet max. 6-8 m. A to znace da ti je do te udaljenosti sve prilicno pravilno osvijetljano, a zbog kontrasta prvoga plana i pozadine kadra, sve ostali ispadne mracno, premda nije mrak. Upravo zato za ovakve uvjete fotografiranja je potrebno imati nesto bolju bljeskalicu. Kvlaitetne bljeskalice za zoom glavama imaju domet i preko 50 m, ravnomjerno osvjetljavaju cijeli kadar i na fotografijema ne daju taj dojam "mraka" u pozadini, jesu skuplje, ali kome trebaju za ovakvu fotografiju, isplati se dati. E, ti i tu imas problam, jer H7 nema hot shoe za eksternu bljeskalicu, tako da osim kompliciranih sustava posebnih nosaca i kablova, koji definitivno nisu za sportsku fotografiju, nemas nacina da koristis takvu eksternu bljeskalicu, koja bi ti dala dobre rezultate u danim uvjetima.
Druga solucija bi bila kompenzacija spustanja vrijednosti ekspozicije povecanjem ISO vrijednosti. E sad s obzirom na tvoj maksimalni otvor blende i s obzirom na motiv (biciklist u pokreti brzine 30 ak km na sat), vrijednosti ekspozicije koje moras traziti su iznad 100 - inke, jos bolje iznad 125 - inke, ako zelis doista ostre rezultate, a za takvu duljinu ekspozicije (uz vec spomeniti maksimalni otvor blende koji ovaj model foto aparata moze podrzati) ISO vrijednost ce morati na 800 ili vise. Probaj as takvim postavkama, pa javi sto si dobio.
Drugih mogucnosti i nemas bas previse, osim da probas usavrsiti nesto sto fotografi zovu panning tehnikom. Tom tehnikom se moze ublaziti kretnja objekta koja bi dala mutne rezultate na fotografiji. Iziskuje dosta vjestine, a trik je u tome da se aparat fiksira u tri tocke (prva je okular na oku i dio aparata na licu, druga je ruka koja za grip rdzi aparat, a treca je druga ruka koja se smjesti ispod objektiva i drzi objektiv foto aparata). Laktovi se naslone na prsa, tako dajuci dodatnu stabilnost cijelom sustavu. Ekspoziciju podesis na najnizu vrijednost za koju ti ne ukljucuje bljeskalicu. Stanes u raskorak i fokusiras objekt, te dok aparat okida, gornjim dijelom tijela lagano zakreces, odnosno pratis pokretni objekt na fotografiji.
Potpuno rijesenje bi bilo nabavka kakvoga DSLR modela i sirokokutnoga objektiva visoke svjetlosne vrijednosti (dakle, sa max. otvorom blende 2.8 ili ako cemo biti megalomani 1.4). Takav sustav bez problema bi odradio ovaj zadatak.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bookmarks