Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Pomoć oko panoramske fotografije

Snimio sam panoramsku fotografiju s Canonom S3.
    Kad sam je obradio ( pospajao ) u programu koji sam dobio s njegovom kupnjom (
    ZoomBrowser EX ), i kad sam je snimio na ekranu mi se pojavila neka deformirana slika, nešto kao da ju je netko razvukao?!
    Molim pomoć.
    Možda neki bolji program za panoramske slike, a da je dostupan free.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao profi Pregledaj post
    Snimio sam panoramsku fotografiju s Canonom S3.
    Kad sam je obradio ( pospajao ) u programu koji sam dobio s njegovom kupnjom (
    ZoomBrowser EX ), i kad sam je snimio na ekranu mi se pojavila neka deformirana slika, nešto kao da ju je netko razvukao?!
    Molim pomoć.
    Možda neki bolji program za panoramske slike, a da je dostupan free.
    Sa manje vise bilo kojim programom za obradu fotografija mozes naciniti to sto zelis. Razlika je u tome sto ces se sa nekim malo namuciti, dok ce drugi isti postupak imati nesto automatiziraniji, pa ces isto uciniti sa manje znanja i truda.

Za besplatne programe za obradu fotografija konzultiraj sljedeci link:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=37342

Inace najjednostavniji postupak za ovakova spajanja, koji sam ja vidio, ima Olympus SW, koji se dobiva na CD - u uz njihove foto aparate, smo ne znam je li uvjetovano koristenje samo fotografija dobivenih fotografiranjem u panorama opciji na njihovim foto aparatima...mislim da ne bi smjelo biti.

Ako se dobro sjecam program se zove Camedia Master. Dvije su izvedbe, obicna koju mozes for free skinuti sa njihovih stranica i PRO koja se placa.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moguće da su ti postavke loše podešene...

Pretpostavljam da si slike spojio u PhotoStitchu jer se on povezuje sa ZoomBrowserom.. Pogledaj pod drugim korakom (Merge) opciju 'Merge settings'. Tamo imaš 3 opcije, tebi će najvjerojatnije odgovarati prva (Panning). Pogledaj i da li ti je 'Focal lenght' namješten prema tvom aparatu (ako nije, možeš je dodati ručno).

Kad završiš sa ovim korakom, u trećem koraku imaš opciju 'Adjust image' i dvije opcije: Wide i Normal. Isprobaj obje pa vidi što ti bolje izgleda.

Ako su ti postavke dobre, moguće da loše hvataš fotke za panoramu. Nemoj ih hvatati 'od ruba do ruba'. Uslikaj prvu, a svaka sljedeća neka zalazi bar do pola u prethodnu (pola slike u drugoj fotki već imaš u prvoj itd).
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Za panoramsku fotku su bitne dvije stvari. Zaključana ekspozicija na srednjoj vrijednosti osvjetljenja i minimalno preklapanje od 20%.

Jedan od boljih programa za spajanje je PanoramaTools, ali to zna napraviti PS CS2 ili još bolje PS CS3.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zapravo teško je napraviti kvalitetnu panoramsku fotografiju sa običnim aparatom.
    Naravno treba biti na potpuno ručnim postavkama, no...svaki će potamniti fotografiju uz rubove i deformirati ju.
    To je posljedica leće i ne može se nikako izbjeći.
    Izobličenje treba ispraviti i boje kod preklapanja slika treba ispeglati.
    Treba se dosta namučiti oko samo jedne panoramske fotografije čak i kada je savršeno uhvaćena aparatom.
    Najbolje je to raditi u PS-u.

Upravo zato se takve fotografije koriste samo za amaterske radove a za sve ostalo postoje panoramske kamere.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ova panorama je spajana od 7 slika. Na sredini je izmjereno svjetlo i fokus te oboje zaključano. Krenuo sam s lijeva na desno i okinuo 7 puta s cca 20% preklapanja. Objektiv je bio 50/1.7

Nakon toga svaku sliku sam u PS-u malo provukao koroz USM. U Panorama Tools-u sam mu rekao da je objektiv bio 50mm s najvećom točnošću. Ostalo je odradila automatika. Finalnu sliku sam jedino još u PS-u popravljao tako da sam na spojevima na nebu malo ublažio prijelaz.

Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove