Evo tako stavljam prvi test Nokije 6280 koji sam napravio, može bit i ogledni primjer drugima ali i ne mora, napravite kako mislite da je najbolje.
Mobitel je kupljen u Mobis dućanu
U paketu se dobije: Nokia 6280 Spojni kabel, USB
Punjač CD
Baterija Upustva na HR jeziku
Slušalice Mem kartica 64 MB (Mini SD)
Tehničke karakteristike (osnovne):
Veličina:
Dimenzije: 99,9 x 46 x 21 mm, 91 ccm
Težina: 115 g
Radna frekvencija
WCDMA/GSM načini rada i tri-band GSM pokrivenost na pet kontinenata (GSM 900/1800/1900 i WCDMA 2100 mreže)
Automatsko prebacivanje između frekvencijskih pojasa
Zaslon i korisničko sučelje
Aktivna matrica i zaslon s podrškom za 262144 boja (320 x 240 piksela)
Korisničko sučelje Serije 40 (3rd Edition)
Memorijske funkcije
Do 74 MB memorije ukupno raspoložive korisnicima
Do 10 MB ugrađene dinamičke memorije za kontakte, melodije zvona, slike, video isječke, kalendarske bilješke, to-do liste i programeOd kuda počet? Pa idemo redom. Kvaliteta izrade, mobitelom sam super zadovoljan (sluša), kvaliteta izrade je na nivou. Izgubio se prvobitni dojam nekvalitetnog slajder mehanizma, radi super, pomaka u mehanizmu lijevo-desno nema, kada je otvoren nema klackanja, mali ali stvarno mali pomak, gore-dolje (klackanje) je kada je zatvoren i pri njegovom dnu jedino se rukom može to osjetit. Jedina zamjerka u kvaliteti izrade ide na to da nakon nekog vremena uđe prašina ispod ekrana, a maska ne može da se skine tako da to malo iritira ali ne toliko da smeta i de se ništa ne vidi (sve je super vidljivo).
- Fotoaparat sa stražnje strane: integrirani fotoaparat razlučivosti 2 megapiksela s pejzažnim načinom snimanja i digitalnim zoom-om (8x)
- Fotoaparat s prednje strane: integrirani VGA fotoaparat
- Bljeskalica (radijus djelovanja do 1,5 m)
- Posebne tipke za kontrolu fotoaparata i zoom-a
- Posebna tipka za korištenje digitalnog fotoaparata
- Visual Radio
- Glazbeni player sa stereo audio izlazom
- Push to talk
Mobitel ima dva zvučnika jedan (gornji) se koristi prilikom razgovora, dok je drugi (glavni) za slušanje muzike i služi prilikom dojave poziva ili poruka. Također služi i za razgovor u Speakerphone modu. Kvaliteta zvuka, glavnog zvučnika je za mobitele odlična nešto kao prvi jeftini zvučnici koji su dolazili sa kompom koliko se mogu sjetit, ili nešto kao oni na prvim kampovima (ugrađenim u kućištu, ako ne i bolji), moj dojam, glasan je, dok bi vibra mogla biti nešto jača. Reprodukcija same glazbe na zvučniku telefona je jasna i glasna, lijepo se čuje dok je sa slušalicama još bolje i glasnije, tako da mobitel može poslužit i kao dobar MP3 player. Osnovna regulacija muzike može se vršiti i na samim slušalicama, regulacija glasnoće i prelazak na sljedeću pjesmu. Dok program nudi uz to i premotavanje što se jedino na mobitelu može izvršiti. Za Media player jedino mogu reći kako se može postaviti prikaz preko cijelog zaslona tako da je lijepo gledat i to onda opravdava njegovo postojanje i korištenje. Veća zamjerka je ta, kad se gleda video u horizontalnom položaju (preko punog ekrana) zvučnik na kojem se reproducira glazba (glavni) je okrenut prema dolje čime se dosta gubi na glasnoći zvuka ako je mobitel postavljen na nekoj podlozi, npr. stol. Da se zvučnik nalazi iznad, odnosno s desne strane mobitela bilo bi puno bolje.
Kamera, možda i nije tako zadovoljavajuća kako sam očekivao, bolja je kod SE K750i ali je isto kvalitetna. Slike gledane na mobitelu (slikano pri danje svijetlu) su identične onima koje su slikane digitalnim aparatima, a prenesene su na mobitel (ne vidi se razlika) i odlične su. Slike slikane mobitelom prebačena na komp nisu kao slike slikane digitalnim aparatom ali svejedno mogu i to dobro poslužit, možda ga u nekim trenucima i zamijenit. Slike kad se razviju su solidne, preporučujem ako mislite to koristit da samo razvijate one slikane po danjem svjetlu, jer su tako najkvalitetnije. Mobitel ma bljeskalicu ali u mraku se ne isplati ništa slikati, također ima i noćni način slikanja što daje bolju sliku prilikom korištenja nego kad se koristi bljeskalica. Kamera, video u najboljoj kvaliteti (640x480) snimanja je super čist gledano na mobu i kompu, bez ikakvih kockica, prilikom snimanja može se koristiti i zum (digitalni). To je jedno što mobitel čini vrhunskim proizvodom i video je stvarno odličan.
Snimanje je ograničeno raspoloživom memorijom tako da 10 sek videa zauzima 2.7 MB dok 1min videa zauzima 15.7 MB, (vrijednosti koje sam dobio kada sam snimao, mada nije uvijek tako ali su približne vrijednosti). Prazna kartica od 1GB memorija pruža prostora za nekih 1sat snimanja. Prilikom snimanja može se zaustavit snimanje na neko vrijeme i ponovo započeti tako da se ne prekida snimak, što smatram vrlo korisnim. Kad baterija dava signal da je prazna sa mobitelom se ne može slikati ni snimati, štedi bateriju, reprodukcija MP3 može.
Prilikom razgovora slobodno mogu ulazit u meni i koristit se svime čime i gad se ne vrši razgovor, jedino se glazba i filmovi ne mogu reproducirati. Nisam možda baš sve isprobao ali većina može (ono što jesam je radilo osim glazbe). Slobodno se može postaviti MP3 reprodukcija i čačkati mobitelom, otvarati aplikacije, igrati igre ići na Internet. Par puta mi se pri korištenja desilo da kada slušam MP3 i nešto čačkom po mobu da mi prekine (resetira) sve operacije i postavi na desktop. Isto važi i za radio, slobodno svira i radi se normalno sa telefonom, bilo bi dobro da se prilikom slušanja muzike (MP3 ili radio) ne mora zatvarati aplikacija da bi promijenili pjesmu ili radio stanicu.
Baterija drži svoja 3/4 dana (od toga, radi nekih 20% na 3G mreži, UMTS signalu) uz nekih 10-tak min razgovora, par SMS, 1:30 do 2 sata MP3 slušanja, slikanja i snimanja te sitno čačkanja (uz ostalo, kalkulator), bez Interneta i igranja igrica. Intenzivnijim korištenjem, korištenje interneta, igranjem igra, većim slušanjem MP3-ca, autonomija pada na svega jedan dan. Tako da se držanje baterije može svesti od 1 do 4 dana ovisno o intezitetnu korištenja, Punjenje baterije traje oko 2 sata.
Ukupni dojam, mobitel imam malo više od 2 mj tako da sam zadovoljan, vrhunski proizvod. Vidljivost ekrana na suncu je odlična, čitljiv je maximalno, samo slike do izražaja ne dolaze kao kad nije na direktnom suncu. Također mobitel može poslužiti i kao memory stik za prijenos podataka, šteta što ne čita Word, Excel, PDF ali svejedno dobro. Veliku zamjerku jedino bih stavio na greške u softveru, bio mi je već dva puta na servisu po nekih 10 dana, jednostavno mobitel mi se ugasio i nije se dao upalit. Mislim da je to bilo do prvih verzija softvera. Za sad radi, nadam se da će na tome i ostat. Kako sam dotakao softver, softver koji pokreće Nokiju 6280 je Series 40 (3rd Edition), jedino što mogu reći je to da je brz i uz dosta mogućnosti te ima laku organizacija menijima. Drugo ne mogu jer mi je ovo prvi Nokia telefon koji koristim, mislim da sve stoji ono što ste neki od Vas pročitali.

Odgovori uz citat
Bookmarks