Evo, kad sam vec i otvorio temu, da nesto i odgovorim za pocetak.
Svakako pogledajte sljedecu temu. Naci cete mnogo korisnih stvari koje bi vam mogle biti vrlo interesantne i informativne:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=22660
Nadalje, bojim se da su tesko spojive vase zelje za krajnjom jednostavnoscu i automatikom sa zahtjevima koje postavljate pred vas novi potencijalni foto aparat.
Osobno, ispunjenje svih zahtjeva koje ste postavili, trazio bih u SLR klasi. Problem je sto SLR klasa foto aparata nije bas olicenje jednostavnosti i automatike i obicno iziskuje kupnju raznih dodataka u vidu foto opreme.
Ovo i ne mora biti obavezno, jer ako vas zadovoljavaju performanse kit objektiva (dakle onoga objektiva koji dobijete, da se tako izrazim, u paketu sa aparatom) i ne morate kupovati nesto drugo.
Zasto bih se ja, a da su mi zahtjevi poput vasih, odlucio za SLR aparat?
Razlozi su mnogi, a navesti cu samo nekae. Izlozbe pasa cesto se odrzavaju u dvoranama koje su velike povrsinom i cesto ne mozete fotografirati iz pozicije iz koje bi to zeljeli. Iz navedenoga razloga trebao bi vam objektiv prilicne zarisne duljine da bi mogli uvijek kadrirati ono sto zelite. Kod vecih zarisnih duljina postoji opasnost "mutne" fotografije, pogotovo pri slikanju iz ruke bez stativa. Ako tome dodamo jos i cinjenicu da je u tim dvoranama nerijetko i osvijetljenje slabo, a pokreti pasa brzi i dinamicni, ovo bi se moglo pretvoriti u velik i nerijesiv problem za vecinu reprezenata compact ili ulrtra zoom klase digitalnih foto aparata. U navedenom slucaju pomoglo bi koristenje visih ISO vrijednosti i kvalitetan tele objektiv zarisna duljine 200 njak mm sa sustavom stabilizacije. To vam adekvatno i na razini koja vam je potrebna moze pruziti SLR foto aparat. Na zalost morali bi imati nekoga fotografskoga znanja da bi te prednosti iskoristili.
Sto se bljeskalica tice, bojim se da one, a s obzirom na gore objasnjene specificnosti situacije, nece previse koristiti i to iz sljedecih razloga. Kako sam i napomenuo, udaljenosti su na takvim priredbama (znam iz iskustva jer sam ih u vise navrete fotografirao) prevelike za domet klasicnih, ugradjenih bljeskalica u compact, ultra zoom ili prosumer aparatima (domet bljeskalica u navedenim aparatima se u najboljim slucajevima krece do 6-7 m). Jedine bljeskalice koje daju razultate su bljeskalice koje idu na mount i koje se kupuju odvojeno od foto aparata i to manje vise redovito uz SLR aparate (njihov domet varira, ali kod onih kvalitetnijih moze doseci i do 50 ak metara).
Takodjer, vasa zelja da aparat okida "odmah" kad vi to pozelite nije ispunjiva ako se ne radi o SLR foto aparatu, jer su sustavo fokusiranja, svih ostalih (dakle neSLR foto aparata) prespori da bi ispunili to ocekivanje.
Sto se ocekivane cijene do 6000kn tice...za taj iznos mozete kupiti neki od entry level DSLR aparata, tako da ona odgovara.
Eto za pocetak dovoljno za razmisljanje. Procitajte napisano i onu temu koju sam vam u pocetku naveo, a koja se bavi slicnom tematikom, pa pitajte dalje.

i drage cu volje pomoci!

Bookmarks