Join Today

Vidi rezultate ankete: Ja bi...

Glasači
18. Ne možeš glasati u ovoj anketi
  • Discman

0 0%
  • MP3 Discman

4 22,22%
  • MP3 player/recorder

5 27,78%
  • MiniDisc player/recorder

7 38,89%
  • Walkman - ovaj je tu reda radi

2 11,11%
Zatvorena tema
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 71
    Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Muzika za "van" - kojoj tehnologiji dajete prednost?

Dakle glasajte i pišite (obrazložite - ovo mi zvuči ko da slušam profu iz hrvatskog) kojoj tehnologiji muzičkog zapisa tj. playeru tog zapisa dajete prednost. Prvenstveno mislim na portabl playere ali može biti i muzika "za po doma".
    SACD i audio-DVD, za koje još ne postoje komercijalni portabl playeri namjerno nisam stavio u anketu jer bi se većina (koja zna o čemu se radi) vjerojatno opredjelila za taj vid zapisa.
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Ivica
    Guest
    Za sada sl45i, sa 128MB MMC i USB čitačem/snimačem MMC kartica, za komp.
    Sve to dok ne izađe SX1, kad izađe onda SX1, bez konkurencije.

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mp3 je najmanji,nema pokretnih dijelova-manje sanse da se pokvari i da preskace! ma walkman je isto jeben, pogotovosa dolby B i AMS-om

4umas4life Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Bodovi: 40.660, Nivo: 49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    miniDisc je najbolja stvarčica. ljudi to je jako logično, neki možda misle da je komplicirano jer se mora prebacivat skompiča... ali kad vidiš kak je jednostavno onda ti je jasno - i moraš ga imat.
    tears stream down your face when you lose something you cannot replace...

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Usporedba MD-a i MP3-a

Evo da i ja dam svoje obrazloženje za MD...
    ..ovo kažu audiofili...

MD Player's advantage over MP3 Player[list=1][*]MP3 has to be edited by computer. Solid state MP3 portable players cannot execute real time recording. MD, on the other hand, can record from any source (digital/analog) through just an optic fiber, coax line, or microphone.[*]MP3's sound quality is far more inferior than MD. MP3 compresses sound data in 1:10 destructive ratio which may result in the loss of sound quality (encoding at 128kb sampling rate or below). MD uses ATRAC technology to compress sound in 1:5 ratio by eliminating noises and inaudible frequencies, preserving the dept of sounds. MiniDisc can actually sound better than a CD. MP3 cannot.[*]The various existing MD equipments, along with the removable colorful discs and labels, be can be easily individualized to show different personal styles. MP3s uses non-removable media, hard to be personalized.[*]MiniDisc equipments' accessories are easily and inexpensively obtained audio accessories whereas MP3 players require expensive computer accessories (such as RAM) for best performance. [/list=1]

MP3 Player's advantage over MD Player[list=1][*]MP3 portable players use static memory to store audio data, eliminating skipping that is still a problem related to MiniDiscs.[/list=1]

No ovu otegotnu okolnost MD-a ne treba ni spominjati jer mi se još NIKAD nije dogodilo da bi mi MD preskočio... ni u najzahtjevnijim uvjetima - ima 40 sec memorije kao i većina novih MD playera/recordera.
    A glasam za MD prvenstveno zbog kvalitete zvuka... a kao što ste vidjeli (a možete i čuti) kvaliteta zvuka može biti i BOLJA OD KVALITETE ZVUKA NA CD-u!
    Zadnji uredio whiteboy : 06-04-2003 u 11:07
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Re: Usporedba MD-a i MP3-a

Poslao: whiteboy
    Evo da i ja dam svoje obrazloženje za MD...
    ..ovo kažu audiofili...

MD Player's advantage over MP3 Player[*]MP3's sound quality is far more inferior than MD. MP3 compresses sound data in 1:10 destructive ratio which may result in the loss of sound quality (encoding at 128kb sampling rate or below). MD uses ATRAC technology to compress sound in 1:5 ratio by eliminating noises and inaudible frequencies, preserving the dept of sounds. MiniDisc can actually sound better than a CD. MP3 cannot.
    LAŽ!
    1. uspoređuju mp3 kompresije 1:10 sa MD kompresije 1:5. u tom slučaju tvrdnja stoji... ako radiš i mp3 kompresije 1:5, onda ovisi o kvaliteti algoritama koja kompresija će dati kvalitetniji zvuk. dakle, o tome tko je bolje primijenio zakone matematike i psihoakustike.

2. MD ne može zvučati bolje od CD-a ako je poznato da radi kompresiju 1:5 u odnosu na digitalizirani zapis na CD-u. može zvučat bolje ako si CD snimio s mp3-a što danas ljudi znaju radit, tj. CD koriste samo kao medij, ali ne i s kvalitetom zvuka po standardu (frekvencija uzorkovanja i bitrate) koji se koristi prilikom digitalizacije analognog zvuka u zvuk za CD. Sve ovisi kako i što snimaš, ali CD ti daje 5x više prostora - ako imaš kvalitetnu opremu s kojom ćeš snimiti.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Na to se i mislilo - CD-i napravljeni s MP3-icam!! A u usporedbi s MP3 gore i piše da je takva kompresija (1:10) ako se snima u 128 ili nižem bitrateu!

A čak i CD-i koji nisu snimljeni s MP3-icama mogu zvučati lošje nego MD - primjer: Neki CD remastrer stare ploče azre, balaševića ili sličnih koji na original CD-u (kupljenom u dućanu Croatia recordsa) imaju šumova, presnimavanjem tog CD-a na MD se ti šumovi eliminiraju a još uz to ATRAC snima samo frekvencije koje ljudsko uho može čuti tako da se zvučnici (koji mogu reproducirati i frekvencije koje mi ne čujemo) ne opterćuju nama nečujnim frekvencijama i "koncentriraju" se samo na frekvencije koje možemo čuti i reproduciraju ih maksimalnim kapacitetom.

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    frekvencije koje mi ne cujemo isto doprinose dozivljaju zvuka! ali te razlike u kvaliteti zvuka su nebitne, jer slusas na ulici u tramvaju i na ostalim bucnim mjestima, puno su bitnije slusalice!

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A kako molim te?? Nismo ni delfini ni šišmiši! SAMO KVARE UGOĐAJ!

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    procitaj u sonyevom katalogu, oni rade zvucnike koji idu do 70000hz pa daju objasnjenje

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sony baš i nije neka referentna firma za dobre zvučnike pa pokušavaju tim forama poboljšati prodaju koja naravno nema veze s kvalitetom zvuka koju daju npr. B&W, JBL, Mission... koji btw isto (kao i većina današnjih zvučnika) može reproducirati frekventni spektar koji je daleko veći od onoga što mi možemo čuti, ali očigledno od tog nema koristi (ak nisi mutant :bunny: ) .

Naime, kvaliteta zvuka iz zvučnika se postiže dobrim odabirom materijala svih komponenti (od masivnog drva izbrazdanog za smanjenje šumova, aluminija, titana, spužvi, pjena, refleks ploča... do platinastih kablova i zlatnih priključaka) i slaganja istih po nekim zakonima akustike i elektrotehnike. Pa ako takav zvučnik reproducira zvuk samo u spektru frekvencija koji mi možemo čuti, to će zvučati (i vibrirati) puno bolje od nekog plastičnog kvazi-zvučnika koji reproducira istu stvar s dodatkom frekvencija koje ljudsko uho ne čuje!
    Možda sam u krivu (onda me ispravite) ali tako sam ja čuo i čitao.

No već smo pomalo off-topic...
    Zadnji uredio whiteboy : 06-04-2003 u 15:18

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ja brijem da si u pravu....
    tak bi i ja reko, i kažem, razlika ti je dal imaš doma zvučnike u plastičnoj kutiji ili drvenoj! osim toga drvo ljepše izgleda....

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ako nema koristi od reprodukcije frekvencija koje se ne cuju sazto onda vecina danasnjih zvucnika moze reproducirati te frekvencije?

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Takva je tehnologija... nešto ko nuspojava. Sigurno da je bitno da kvaliteten zvučnik obuhvati frekventni spekter koji bi i najosjetljivije ljudsko (pa čak i pseće) uho MOGLO čuti, ali sve iznad i ispod tog spektra nema previše smisla... Isto ko što obična kamera može snimati ultraljubičasti spektar svjetlosti a mi to ne vidimo i nemamo koristi od toga - slika nam neće biti bolja.
    No imaju te nečujne frekvencije i svoje koristi, ali ne u akustici - ultrazvuk nećemo niti čuti niti osjetiti kada izlazi iz zvučnika (iako ga zvučnik može reproducirati) ali će nam koristiti u medicini! Radio sam sa ultrazvučnim aparatom i vjeujte NE ČUJE SE NI NE OSJETI!

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Poslao: whiteboy
    Na to se i mislilo - CD-i napravljeni s MP3-icam!! A u usporedbi s MP3 gore i piše da je takva kompresija (1:10) ako se snima u 128 ili nižem bitrateu!
    pa to je istina.. 128 kbps mp3 je oko 1:10 kompresija... neka iskodiraju mp3 kompresije 1:5 pa onda poslušaju i raspravljaju. ovo nema smisla uspoređivati (otprilike kao moj porsche je bolji od tvog golf diesela). CD-i snimljeni iz mp3 zapisa NISU CD kvaliteta i tu se nema što raspravljati (osim za reklamne štosove na koji onda padaju idioti koji ne misle svojom glavom...)

A čak i CD-i koji nisu snimljeni s MP3-icama mogu zvučati lošje nego MD - primjer: Neki CD remastrer stare ploče azre, balaševića ili sličnih koji na original CD-u (kupljenom u dućanu Croatia recordsa) imaju šumova, presnimavanjem tog CD-a na MD se ti šumovi eliminiraju a još uz to ATRAC snima samo frekvencije koje ljudsko uho može čuti tako da se zvučnici (koji mogu reproducirati i frekvencije koje mi ne čujemo) ne opterćuju nama nečujnim frekvencijama i "koncentriraju" se samo na frekvencije koje možemo čuti i reproduciraju ih maksimalnim kapacitetom.
    kada kodiraš mp3 imaš kontrolu nad frekvencijama koje želiš da se nađu u zvučnom zapisu. kod MD-a je netko drugi to učinio, pa ti reci jel bolje da si sam to odrediš (malo pokušaja i otkriješ što je za tebe najbolje, tj. gdje osjetiš razliku.)

a CD remasteri starih ploča u CR dokazuju isključivo kako se ljudi u CR nisu potrudili ugrijat stolac i napravili pravi remastering, ili to da su možda originalne snimke čuvane u izrazito nepogodnim uvjetima pa ih nije bilo moguće restaurirati na zadovoljavajuću kvalitetu. to za mene nije dokaz da je MD bolji od CD-a jer to jednostavno nije istina. a od mp3-a je ili nije bolji ovisno o kompresiji kroz koju propustiš zvučni zapis u mp3.

btw, poslušaj strana remasterirana izdanja legendarnih rock bendova, ne bi nikad rekao da su to snimke stare preko 20 godina. a redukciju šuma možeš i sam napraviti (jest da nije lako, i da treba se zabavljat sa softverom dok ne postigneš to da dobiješ dobar noise reduction, ali se može).

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve to stoji! No tko od nas običnih smrtnika ima uopće pristup takvoj opremi? A namjerno sam naveo CR jer su po svojoj površnosti poznati! Ali na žalost ni rock legende nisu u nekim slučajevima bolje - imam jedan takav remaster Rollača (4-struki CD) i nije me oduševila kvaliteta... no to je do studia.

Naravno da nešto što ima kompresiju ne može biti bolje od nečega što je snimano bez ikakve kompresije ali što se tiče šuma MD djeluje ko "dolby noise reduction" za kazete...

Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Nekakav Samsung
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    34.547
    Nivo
    45
    Bodovi: 34.547, Nivo: 45
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mp3 kod kompresije "reže" visoke tonove - o čemu vi ovoliko raspravljate...
    Veči bitrate manja kompresija - kvalitetniji zvuk; što je zanimljivije meni je draži WMA ili ogg od mp3 ali i o tom me možete "zagnjaviti".
    Pa zvučnici - nije važno jesu li od drveta ili plastike jer sve zavisi od kvalitete izrade; čuo sam puno zvučnika (plastika) kojima unutarnje komore i ispuna su kvalitetno izvedeni pa ne "vibriraju" naravno o ovom se može raspravljati unedogled...
    Što se tiče prenosnog medija ja sam pobornik svega sa hardom jer to je za mene komocija (a i podržava WMA pa...).
    Zadnji uredio dmi : 25-05-2007 u 02:02.

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ma moze biti i plasticni zvucnik ok, ali nemoze biti vrhunski

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mp3 može rezati i visoke i niske tonove, ovisno o opcijama koje mu zadaš, a uz to možeš odrediti frekvenciju na kojoj će rezati

Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Nekakav Samsung
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    34.547
    Nivo
    45
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve to stoji ali da bi izvršio sažimanje nešto se mora žrtvovati - bilo bi super da se sve može pohraniti u cijelosti ali toliko memorije još nisu uspjeli nabacati na hrpu...
    Možda cjepidlačim ali ovo mi se čini kao npr. recimo da je prvo izašao DVD pa tek onda VHS a svi hvale VHS jer je kakti jeftiniji i lakši za korištenje...
    Zadnji uredio dmi : 25-05-2007 u 02:02.

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    najbolji je mp3 na 8cm cd-e, jel toga ima u hrv?di?posto?

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @dmi da......kako kome! meni recimo nije!

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dmi, i ja ne volim mp3ce i ne skupljam ih vise, osim ak je neka mjuza koju samo u tom formatu trenutno mogu nabavit.. nisam ni na plocama, ali opet, barem CD

no, ovdje samo uspoređujemo dvije kompresije - mp3 i MD.. pa ono... kompresija je i jedno i drugo, samo koja kvalitetnije daje rezultat uz koliki stupanj kompresije

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa glasajte onda! Da vidimo kako dišu članovi foruma i o čemu će se ubuduće više pisati...

Hmmm vidim da je netko još ljubitelj walkmana

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa md nije kompresija...

Zatvorena tema
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove