baterija ti krepala na matičnoj... kad je komp uštekan a isključen još je pod naponom i pamti... kad ga skroz odvojiš od mreže prelazi na bateriju... ako baterija neradi neće pamtiti postavke biosa...
Naime mislim da mi je otišla baterija u biosu jer svaki puta kada isključim komp iz struje (znači imam veliki zajednički produžni kabel) i kada njega isključim svaki put kada palim komp moram uč u bios i pisati datum, godinu i vrijeme jer mi komp stalno pokazuje isto vrijeme i datum (1.1.1999 ili 2001. god.)??? Kada ga samo ugasim, a ne isključim onaj crveni gumb na produžnom sve je ok, pamti sadašnji datum i vrijeme. E sad dal ću morati kaj poduzimati u vezi toga ili da ostavim tako kako je jer sve je ok kada ga skroz ne isključim iz struje...
baterija ti krepala na matičnoj... kad je komp uštekan a isključen još je pod naponom i pamti... kad ga skroz odvojiš od mreže prelazi na bateriju... ako baterija neradi neće pamtiti postavke biosa...
Seriously?
slažem se sa tobom, ali ja mislim da neke matične ploće kad ugasiš komp, znaći shutdown napraviš i kada ga pališ opet a nisi ga išteko iz mreže opet moraš poriktavat vrijednosti...neke ne ostanu pri naponu pri isključenju kompa...Izvorno postao Compov
bw.koliko dođe jedna baterija za matičnu i koja joj je voltaža?!
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
e da upravo to! znači dok ga ne isključim skroz iz struje nego ga samo ugasim sve je ok. Trebam li zamijeniti ipak bateriju i koliko to dođe?Izvorno postao Compov
LOL onda proizvođače te matične treba tužiti... koja korist onda od baterije ako se resetira bios nakon gašenja kompa LOLIzvorno postao microhard
na bateriji piše koliko ima volti... (treba se naučit snaći)
neznam kolko košta... inače ona ima velik vijek... a i da mi krepa nebi nabavljao novu... ne iskopčavam komp iz mreže često...
Seriously?
Ovo je the most bizzare kvar za koji sa m čuo![]()
Pa da je, ali eto dešava se...
Imao isti problem kad sam kupio 'novu' matičnu kojoj je baterija krepala...Izvorno postao andrija
![]()
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
ta baterija košta oko 20-ak kn, ista je onoj koja ide u večinu "tradicionalnih" Casio satova. jedino što vam urar neće počistit matičnu od prljavština koja se nakupio kao što to napravi sa satom kad ga donesete![]()
Model baterije na matičnoj je CR2032. Urari stavljaju duplo tanje - CR2016.![]()
Inače, ta baterija na matičnoj bi trebala biti punjiva baterija ( lithium-ska )...
tak da si kontam da nije dobro stavljati nepunjive baterije ( one za satove ) u nju...
Nije punjiva baterija, odakle ti to?
aha, ok, viš, nisam znao da je ova duplo tanja. al opet svejedno mislim da se baterija prije može nači kod nekog urara nego u IT dučanu, a što se cijene tiče, pošto je ova duplo tanja oko 20-ak kn, znači da bi ova 2032 mogla biti nešto skuplja, al sumnjam da bi joj cijena smila prelazit 40-ak kn.
Ja sam plaćao oko 25-30 kn, evo i sad imam jednu u rezervi...
ja imam na oba kompa epoxovu ploču i na oba si iste baterije... punjive...
rade na 3, neš volta... a imo sam i na asusovoj isto tako...
e kromp, sad mene nešto zanima.... ta punjivost..... kak ti nji puniš/misliš punit? dakle, na koji punjač? inače, pitam zato što sam ja u svojim mladim danima, u vrijeme onih "portabilnih" igrica (formule, motori) što su se kupovali kod ne znam kak se inače za njih kaže, al mi smo ih zvali licitari, koje su koštale nekih 20-ak kn, isto koristili slične baterije, dakle, one manje, al deblje. i naravno, kineska ultra kvaliteta tih baterija je uz beskonačno igranje tih igrica trajala nekih 2-3 dana. naravno, baterije nisu bile punjive, i stvarna cijena im je bila sigurno manja od 1 kn, al mi kao pametna djeca smo nadopunjavali te baterije na način da smo ih spojili na ispravljač od 12 V za auto akumulator, i par puta samo dotaknuli (vremenski interval << 1 s) sa + klemom ispravljača po + strani baterije. naravno - klema je bila spojena na masu, iliti kučište/oklop baterije. na taj način, baterije su se samo malo napuhale, al zato su trajale puno više od 2-3 dana, kao što je bilo sa "orginalnim punjenjem". to je bilo iz razloga jer nisam znao da postoje takva vrsta punjača za kupit, a naravno, i neisplativost kupnje jer je jedna "prava" baterija kod urara koštala >> od kompletne igrice.Izvorno postao Krompirko
učinkovitost: od 10-ak komada, bar 2 su pukle, al bez ikakvih posljedica, zvuk explozije baterije poput petarde, dovoljna udaljenost od očiju, a ruke su i dalje ostale čitave, nikal nam nije naštetio.
dakle, to je za mene bio "punjač" za takvu vrstu baterija, kažem, vrlo učnkovit i isplativ. pa me samo zanima dal postoji za kupit "normalan" punjač za tu vrstu punjivih baterija, il to samo urari rade?
LOL što si zabrijao zero, pa ne treba im punjač kad se pune čim je komp uključen u struju! Matična sa izvorom struje im je punjač.
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
pa samim tim što je lithium ion baterija je DOKAZ da je punjiva... a puni je matična kad je komp pod naponom... odn dok je spojen onaj crni kabel u komp... e sad ovisi i od matične jel ona pod naponom dok je komp ugašen... sve novije jesu...
Seriously?
jasnoIzvorno postao whiteboy
znači nema specijalnih punjača za takvu vrst baterije, nego drito na 12 V.....
ok, sve mi je jasno, naravno, nije preporučivo punit DC ispravljačem, ja se samo šalim
![]()
Evo prvovjerih, kad izvadite bateriju iz kompa i upalite ga, sa ispitivačem se očituje napon od 3 V na konektroima za bateriju
da što znači da se puni lagano...Izvorno postao Krompirko
Seriously?
Naravno da daje 3 V na konektorima kad napajanje time preuzima funkciju čuvanja postavki, a baterija se ne koristi. Ona se tako neće napunit jer da se napuni, postavke bi ostale na mjestu, a ova tema ne bi postojala...
Bookmarks