Ako imas nekoga tko ima kuciste za vanjski disk rijesio si problem.Samo ubacis taj disk u njega i putem USB ili FireWire prebacis podatke u svoje racunalo.
Ovako.
Imao sam konfiguraciju PC-ja koji je koristio 2 HDD, jedan stari od 10GB i novi od 40.
Sad, ovaj od 40 je riknuo pa sam dobio novoga (imao jamstvo). Frend mi je pokušao opet instalirati oba ali se ispostavilo da više nije moguće (u međuvremenu mi je grom spržio modem i neke spojnice)... Uglavnom, jedva je spojio novi HDD od 40GB, a ovaj od 10 mi je ostao kao ukras.
Problem je što sam sve bitne podatke spremao na taj disk. Sad, postoji li ikakva mogućnost kopirati podatke s jednoga na drugi HDD (jedna igra mi se nalazi na manjem disku) ili bar određene podatke na CD?
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Ako imas nekoga tko ima kuciste za vanjski disk rijesio si problem.Samo ubacis taj disk u njega i putem USB ili FireWire prebacis podatke u svoje racunalo.
Tko rano rani, zajebo je pjetla
pa ak su oba na NTFS, ne kužim zašto više nije moguće spojit direktno na PATA, eventualno treba podesit jumpere, možda to nije znao, pa zato ne može instalirat. trebaš otić u bios i pogledat dal ga treba stavit na master ili na slave.
ako si jos pod garancijom odnesi u servis ako ne, imas vjerovatno przilicu ili memory stick od 256/512mb i tu prenesi podatke, ali drugi (40GB) iskopcaj i ukopcaj to isto u 10GB disk ako vec ne znas s jumperima, ionako ti pise polozaj jumpera na naljepnici (a jumperi su one plasticne kapice utaknute desno od utora za hard disk kabel), ionako i da odneses u servis da ti to naprave ja mislim da to nije puno para, pa onda imas dva diska
Pokušavao sam isključiti veliki HDD i uštekati mali, ali dolazi do pada cijeloga sustava. Pri startu mi kaže nešto kao Boot error ili sl.
A inače, kabeli su jako slabi, čim jedan pomaknem malo lijevo ili desno, prestane se vrtiti HDD, tako da sam sretan kad mi uopće radi.
Sjetio sam se zgodnih programa koje sam ostavio na tom manjem HDD (pošto mi je on bio glavni, a samo neke veće fileove sam snimao na veliki), pa mi sad žao svega toga da samo stoji nekorišteno.
@Zero-bila je nekakva caka i nije moguće priključiti oba, bar sam tako dobio informaciju od frenda, a on stvarno rastura u znanju na PC-ju.
U Mobisu!
pa naravno da je boot error i pad sustava kad nema windowsa na tom malom disku, što da podigne sustav?Izvorno postao Mobyy
e sad, da je nemoguće priključit oba diska, a oni teoretski oba rade, to mi je malo čudno. iskreno po ovom, ti il imaš problema sa postavljenim jumperima, il sa lošim kabelima. danas nema šta se ne može, možda frend ima problema sa instalacijom SATA 1 diska, ako je to taj novi, tj. da mu ne ide od ruke. jer ako disk teoretski radi, znači nije on riknuo, ne vidim način zašto je nemoguće ga podić kao sekundarni.Izvorno postao Mobyy
Da, u pravu si. U biti, ovaj manji HDD je potpuno ispravan.
Sad si me zainteresirao jer stvarno ne kužim zašto mi oba nije stavio. Koliko se sjećam, ovi kabeli su otišli, pa nije mogao spojiti oba.
A, to je ono-frendovski odnosi, pa se na kraju slikaj! Jest da ništa ne platim, ali ovako bolje zgleda da su mi ga popravili u servisu za neku lovu.
PS-pa ako je boot error, je li moguće išta pročitati s toga diska? Štos je da na njemu postoje Windowsi, ali ne znam zašto onda izbaco boot error-preteško za moj mozak...![]()
U Mobisu!
e ako postoje windowsi na njemu, i ako su ispravni, trebaš pogledat u biosu dal je namješteno da buta s tog diska, jer on možda prijavi boot error jer ne buta s tog diska, i javi grešku da preko niti jednog drive-a nema OS-a. dakle, u biosu ti je to ona opcija 1'st boot device, 2'nd boot device.... bla bla bla...... e tu samo stavi taj svoj disk, recimo kao 1. ili 2. svejedno je. i onda spremiš postavke, i probaš ponovo. ak ne digne win, onda nešto ne štima s njima, naravno, a da se disk vidi u biosu.Izvorno postao Mobyy
no, ako i jesu windowsi u nekoj grešci, svejedno možeš podatke vidjt, kakvi god oni bili, tako da preko drugog diska digneš windowse, a ovaj spojiš kao sekundarni, i iz onih windowsa otvoriš taj mali disk, koji bi se uredno trebao vidjet ako je dobro spojen i ako ga bios prepozna.
Postoje dvije mogućnosti. Onaj disk koji je riknuo je bio master i na njegovom početku su bili zapisani podaci o tome gdje se nalaze Windowsi. Zamjenom tog diska i instalacijom XP-a na novi disk ti su podaci nepovratno izgubljeni. To što to imaš windowse na disku od 10 GB ne znači ništa je ti MasterBootRecord nije ispravan, odnosno kod instalacije drugog diska napravljena je pogreška.
Druga mogućnost je da je disk od 10 GB master i da je došlo do oštećenja MBR i opet komp ne vidi windowse(nema mu što pokazati put prema mapi s windowsima).
Mogića rješenja su.
Ponovna instalacija windowsa sa oba priključena diska. Oba diska idu na isti IDE kanal što znači zajednički kabel, a jumpere postaviš jedan na Master, drugi na Slave ili oba na CS Cable Select.
Drugo rješenje je korištenje live distribucije Linuxa. PCChip DVD broj 100.
Kad podigneš sustav imat ćeš pristup svim datotekama na oba diska. Prekopiraš datoteke sa 10 na 40 GB i poslije formatiraš disk od 10 GB tako da ga opet možeš koristit.
Uz DVD treba ti obavezno i sam časopis jer tamo imaš objašnjenje kako diskove osposobiti za pisanje na njih pod Linuxom.
Ako slučajno nisu, oba diska treba konvertirati na FAT32 jer sa NTFS sustavom Linux ima probleme.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Uf, čovječe!!!
Ko da čitam hijeroglife!![]()
Nema druge nego ga odnijeti na servis, kolko košta da košta jer stvarno nemam dvije čiste o tim skračenicama, a bogami ni funkcijama, čak se izgubim u već napravljenom sustavu, a gdje tek u sustavu kojeg treba izgraditi...
Štos je što bih mogao znači, opet izgubiti podatke s ovog 40GB HDD, a već sam 3 puta do sada gubio podatke (nadograđivao sam sustav).
U Mobisu!
Ako je tako, možda i bolje, a prijatelju poruči da jako dobro blefira i drži ga dalje od svog kompa.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Meni se čini da imaš problema sa molex (napajanje) konektorom od manjeg diska i da ti on radi problem, a možda je spalio i veći disk. Ja sam imao sličnu situaciju. Najsigurnije ti je riješenje s ladicom jer ako je mali disk neispravan bolje riskirati ladicu nego disk, a ako je ovaj scenarij točan, mislim da ti ne bi dvije reklamacije baš olako prošle. Također, meni se taj problem događao samo na jednom konektoru. Taj konektor je radio na drugom disku i drugi konektori na tom disku.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Bookmarks