Ako moze mala pomoc: kako postaviti postavke da bi mi portret na nekih 2-5 metara ispred mene bio jasan, a pozadina mutna (imam sony H2 ako to sto znaci)? Hvala unaprijed na odgovorima
Ako moze mala pomoc: kako postaviti postavke da bi mi portret na nekih 2-5 metara ispred mene bio jasan, a pozadina mutna (imam sony H2 ako to sto znaci)? Hvala unaprijed na odgovorima
Vrlo tesko s obzirom na aparat koji imas.Izvorno postao Nino_SA
U pravilu ovako...blenda bi trebala biti sto otvorenija, a objekti u pozadini sto udaljeniji od onih u fokusu.
Ovaj je efekat inace karakteristican za objektive koji se upotrebljavaju na SLR modelima. Navedeno, odnosno art efekat koji dolazi do izrazaja u razlici izmedju front plana i pozadine, poznato je pod nazivom bokeh.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Iskreno, nemam pojma kakav je Sony H2, ali ako želiš postići da ti portret bude jasan a pozadina mutna, moraš raditi sa velikim otvorom blende kako bi ti dubinska oštrina bila mala. Pozadina mora biti udaljena, ne možeš staviti model pred zid i očekivati da zid bude mutan.
Druga stvar koja je bitna kod portreta je žarišna duljina. Trebala bi se kretati, ako je moguće, između 100-135 mm (u 35mm jedinicama). Da sad ne objašnjavam zašto, jednostavno snimi istu osobu sa malom žarišnom duljinom i sa ovom preporučenom. Neka na obje slike bude samo portret. Ako se radi o ženskoj osobi, prvu sliku nemoj pokazati.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Pošto se na tvome aparatu ne može dovoljno otvoriti blenda da bi dobila kvalitetan Bokeh onda ti preostaje jedino ovo što je kolega Sljaka rekao.Izvorno postao Sljaka
Dakle na malo većoj žarišnoj daljini fotografiraj (znači koristi zoom).
Inače da malo svima kažem...portretne fotografije se inače i slikaju na većim žarišnim daljinama, gotovo nikada na malim bez obzira na otvor blende.
Ima još jedan trik - slikanje iz velike blizine, uz uključen makro - idealno za parcijalne portrete, najbolje za profile i poluprofile - tako da je lice, odnosno dio lica na jednoj strani fotografije, a pozadina na drugoj. Najefektnije je ako je recimo lice u profilu na jednoj rubnoj trećini (može i polovini) fotografije, dok su druge dvije pozadina (npr. pogled fotografirane osobe u daljinu - obavezno 'prazan' dio fotografije mora biti u smjeru pogleda).
Imam dosta takvih fotki, ali nisu baš za stavljanje po netu...![]()
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
Zahvaljujem svima na iscrpnim odgovorima. Pomoglo je onoliko koliko je moguće. Jedino imam osjećaj da će me Bimbi sa svojim SLR-odgovorom u dogledno vrijeme baciti u neplanirani trošak![]()
Nisam rekao da je to bas nuzno i neizbjezno!Izvorno postao Nino_SA
Evo ti jos malo mogucnosti kako mozes probati i sa svojim aparatom, iziskivati ce malo truda, ali mozda ce ti se isplatiti.
Ponajprije razliku u jasnoci forntplana i pozadine mozes dobiti igrajuci se i sa svjetlom. Bitna je samo cinjenica da se frontplan i pozadina znatno razlikuju u kolicin svjetla, odnosno osvjetljenosti. Jos je veci efekat ako mozes postiti razlicite tonove osvjetljenosti na prednjemu planu i pozadini.
Drugi nacin ti je vec neko u temi naceo. Pokusaj fotografirati osobu iz nesto neposrednije blizine u takvim uvjetima da je pozadina barem 50 ak metara iza objekta. Bitno je da su u pozadini sto zamjetnije boje jer one pojacavaju dojam zamucenosti ako su vrlo daleko od fokalne ravnine koja bi u tvome slucaju trebala biti na udaljenosti osobe koju fotografiras.
Postoji i jos jedan nacin ali on iziskuje diosta puno umjesnosti. Zamucenu pozadinu mozes dobiti i fotografirajuci osobu koja je staticna i u prvome planu u okolini koja je upokretu. Zoran primjer ti je fotografiranje osobe koja je staticna u gradskoj vrevi, dok se svi oko nje krecu. Trik je u tome da moras produljiti ekspoziciju na barem 5 sekundi. Posto nemas mogucnosti na svome aparatu da radikalno zatvoris blendu, morati ces fotografirati u uvjetima smanjena svjetla da ti fotografija ne bude preosvjetljena.
Sto kazes sada...nije sve u opremi!![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Respekt! Ovaj me odgovor zaista raduje. Sad ujedno imam i domaći zadatak za vikend![]()
Bookmarks