u laptopu imas sd/mmc card reader znači da čita samo sd i mmc kartice (u što spadaju i rs mmc,dv rs mmc) a ne memory stick kartice
Imam laptop koji ima ugradjen card reader sa kojim mogu citati SD/MMC i MS kartice. Kad stavim obicnu full-size MS karticu, to uredno procita, dok ako stavim MS DUO (probao sam i sa i bez adaptera), to ni ne skuzi da je ustekano.
Inace imam i vanjski USB card reader koji uredno cita/pise i MS i MS DUO (a za DUO cak nije bitno ide li preko adaptera ili ne). Bio sam uvjeren da su takvi svi card readeri, sve do ovog u laptopu.
Jel ima neka interna razlika izmedju ove dvije vrste kartica? Nesto tipa razina napona na nekim pinovima, brzina clocka memorije, ...? Ili neki drugi razlog zasto mi ovaj ugradjeni card reader ne prepoznaje DUO?
u laptopu imas sd/mmc card reader znači da čita samo sd i mmc kartice (u što spadaju i rs mmc,dv rs mmc) a ne memory stick kartice
@sodom: Čovjek kaže da mu uredno čita full-size MemoryStick dok MS Duo ne čita! Ja sam sad tražio na netu zašto/kako, ali uzalud. To se ne bi smjelo događati... MS i MS Duo su kompatibilne kao i MS Pro i MS Pro Duo... E sad jedino ako ti nemaš možda reader na laptopu koji čita MS i MS Duo, a ova tvoja Duo kartica je MS Pro Duo... Tu bi već moglo biti komplikacija... Pogledaj koje kartice točno imaš pa se javi, ravilov.
.ıllılı.ıl.lı. I Love Techno! .ıl.lı.ılıllı.
MUSIC @ djdevelox.filefront.com
Hm, vidis, tog se nisam sjetio, PRO i ne-PRO.
Ali evo sad sam bas pogledao, obje su PRO, dakle imam MS PRO koju cita i MS PRO DUO koju ne cita. Takodjer, obje su 512 MB. Jedina je razlika sto je ova veca Sony, a ova manja (DUO) SanDisk.
Evo i slika:
![]()
U pravu si da je jedina razlika u veličini... Tražio sam na Googleu i nikako da se spomene ikakava razlika osim u veličini... Vidim da nije ni do toga Pro i non-Pro jer su obje Pro... Ovo je stvarno čudno, sad će još ispasti da je problem zato jer je jedna Sony, a druga Sandisk...Izvorno postao ravilov
Nego, koji laptop imaš? Provjeri u specifikacijama koje točno kartice podržava pa, ako podržava i MS Duo/Pro Duo onda je problem u kartici... Ako si u prilici isprobaj još Duo kartica na njemu da budeš siguran da nije do kartice... To što ju čita drugi čitač ne mora značiti da je kartica 100% ispravna ili da nije nešto do kompatibilnosti... Usput provjeri i da je stvarno dobro sjela kartica (do kraja)... Mene je nekad izluđivala RS-MMC na 7610 jer je čitač kako kad zahvatio kontakte... S obzirom da su Duo kartice i nešto tanje provjeri da je sigurno dobro sjela u čitač na laptopu.
OK, probam pa javim, nemam sad tu laptop. Inace, primjetio sam i ja da DUO bez adaptera nekad nece dobro sjesti jer je manja, cak i u ovom vanjskom USB readeru (ali kad sjedne, onda dalje nema problema). Inace kad DUO stavim u laptop cini mi se da je fizicki dobro sjela, ne klima se. Medjutim, ono sto me najvise zbunjuje je da DUO ne radi u laptopu cak ni sa adapterom!
Laptop je inace Gericom Hummer, u RAJ-u je bila akcija pa sam ga uzeo. Mislim da nisam dobio nikakve upute uz laptop ali jos cu provjeriti.
Tko zna, moze biti i do instalacije Win. Ovo sto trenutno imam gore je njihova (od RAJ-a) originalna instalacija XP Home. Mozda da probam staviti Pro, mozda pomogne.
Inace, osim velicine, mislim da je jos jedna razlika izmedju DUO i ne-DUO sto je razmak izmedju dva krajnja kontakta na DUO za nekih 0.5mm manji. Ali to je bilo odoka (stavio sam jednu kraj druge), nisam mjerio, mozda sam i krivo vidio.
ah,my bad, onda čita još formata jel uglavnom je ili sd/mmc ili više njih...,
uglavnom običan ms,ms duo i duo pro mogu u isti slot a razlika između duo i duo pro je što je pro nešto brža (ne puno) i dosta skuplja
ono da sandiskova neradi a sony radi,...hm nebi baš reko da je do razlike proizvođača,jel prema mojim iskustvima (imo sam i sonyjeve kartice i sandiskove) nikad nije bilo problema ,a sandisk se pokazao kao bolji izbor jel mi je na njega brže zapisivo nego na originalnog sonyja
Zadnji uredio sodom : 10-07-2006 u 13:29
...pa može bit da je do toga što je ona Sonyeva, a ova duo sandiskova... naime, mene moja sandiskova PRO (normalna) isto zafrkava u card readeru, i to na takav način da karticu moram najprije stavit, pa zatim brzo izvadit i ponovno stavit da bi je učitao...malo glupo ali istinito...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
probaj promjenit drivere
Kad smo već kod tih SanDisk problema...Izvorno postao Eminem
Dajte mi recite isplati li se onda uzimati SanDiskove za to nešto manje novaca ili bolje Sony pa sam barem miran? Zanima me jer ću u dogledno vrijeme vjerojatno i ja kupovati karticu, ali nisam očekivao da bi sa SanDiskom moglo biti problema.
![]()
prema mojim iskustvima,a vidio sam po mnogim forumima da nisam jedini sa tim mišljenjem sandisk je bolji izbor.osobno nisam imao nikad problema sa niti jednom markom kartica,jedini što sam več reko sandisk je bio primjetno brži.
Sandisk je izmislio MS standard i on radi i za Sony
Tko rano rani, zajebo je pjetla
Da, ja sam npr. u original pakiranju P910i dobio karticu 32MB koja nije Sony nego SanDisk.![]()
Da, zapravo se i meni nesto slicno dogadja. Kad tu DUO PRO stavim u card reader u laptopu, nista se ne dogodi. Onda je izvadim (a istovremeno imam otvoren My Computer), pa vidim da se za trenutak pojavi jedan "Removable drive", koji onda nakon manje od sekunde nestane.Izvorno postao Eminem
Zato sam i pomislio da bi moglo biti do Win...
Vidjet cemo kad dodjem doma, tj. do laptopa.![]()
Izvorno postao ravilov
mi prodaš ovu malu kojate zeza
...po meni se isplati jer me taj mali problemčić, koji me zeza, ne smeta toliko da me odbije od sandiska... kud su i cijene manje, tu su mi lijepšeIzvorno postao DJ DeVelox
...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Vidjet cemo jos je li problem u kartici ili u readeru. Ako nije u kartici problem, nema razloga da je prodajem.Izvorno postao mrcina
![]()
Evo, jucer sam probao sa drugom DUO karticom (isto SanDisk, ali 32 MB), i ne radi.Ni sa adapterom ni bez. Jedino sto mogu zakljuciti je da ili reader ima nekih cudnih problema sa DUO karticama ili da su SanDisk kartice cudne. Nazalost nemam ne-SanDisk DUO ili Sandisk ne-DUO pa da provjerim.
Cak sam probao pod Linuxom (on po meni ima bolje logiranje, ili je barem meni tamo lakse doci do logova). Dogadja se ista stvar, ne-DUO prepoznaje a DUO ne, sto automatski iskljucuje problem sa Win. Dakle cini se kao neki hardverski problem, i to izgleda ipak sa readerom. Kad ustekam ne-DUO, prepozna je, ocita joj parametre, i spremna je za upotrebu, a kad ustekam DUO, prepozna je, pokusa ocitati parametre, i tu stane. Pa malo kasnije javi timeout, pa je istekam, pa javi READ CAPACITY FAILED, i tako dalje.
Koga vise zanima, moze pogledati doticne dijelove Linux sysloga ovdje (za ne-DUO, onu koja radi) i ovdje (za DUO, onu koja ne radi).
Ako se netko sjeti u cemu bi jos mogao biti problem ili sto jos da probam, bit cu zahvalan.
Vjerojatno je onda problem u kompatibilnosti čitača i SanDiskovih kartica... I sam kažeš da ti drugi čitač prepoznaje karticu, a vjerujem da radi kartica i u mobitelu/aparatu... Bit će da je to do čitača u laptopu i što on podržava, a što ne... Takve stvari su lako moguće sa čitačima. Što ćeš, ja sumnjam da je greška u kartici... Imaš USB čitač pa ćeš preko njega morati...Izvorno postao ravilov
Da, naravno, u mobitelu obje DUO rade bez problema.Izvorno postao DJ DeVelox
Hm, mozda i je, ali u obje koje sam isprobao da je bas ista greska?!Izvorno postao DJ DeVelox
Izgleda.Izvorno postao DJ DeVelox
Steta, kad sam skuzio da laptop ima card reader, poveselio sam se da to znaci jedan komad hardvera manje koji moram nositi sa sobom.![]()
Zadnji uredio ravilov : 11-07-2006 u 12:09
Ja kažem sumnjam dakle mislim da nije greška u kartici... Mislim da se čitač malo blesira sa SanDiskovim karticama. Nije nemoguće, štoviše čak mi to djeluje najlogičnije... Čitač jednostavno ne čita ili DUO kartice ili SanDiskove DUO kartice. Što god da je problem je u čitaču, preostaje ti samo USB čitač...Izvorno postao ravilov
Aha... Sorry, krivo sam skuzio.Izvorno postao DJ DeVelox
Da, i meni se tako cini. Samo sto to jos ne zelim prihvatiti.Izvorno postao DJ DeVelox
![]()
Prihvatit ćeš s vremenom... Jedino ti to preostaje.Izvorno postao ravilov
Naravno, možeš i novi laptop kupiti.
Sretno s navikavanjem na USB čitač... Tebi za utjehu ja na laptopu ni nemam čitač pa jedino s USB čitačem i radim.
![]()
Pa tako sam i ja dosad (zato i imam vanjski card reader), pa mi nije problem naviknuti se.Izvorno postao DJ DeVelox
Samo mi je glupo sto imam neki hardver koji ne mogu (uvijek) koristiti.
Nista, mozda ga ipak jednom uspijem natjerati da procita taj SanDisk DUO. U medjuvremenu, snalazit cu se sa vanjskim.
Hvala tebi i ostalima na trudu!
zasto USB, pa valjda prijenosnik ima PCMCIAIzvorno postao DJ DeVelox
Tko rano rani, zajebo je pjetla
Bookmarks