Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 22 od 22
    Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Lightbulb Fotografiranje brzih pokreta u dvoranama (Canon 350D vs Nikon D50)

Pozdrav svima,
    Priča počinje ovako. Trebam fotoaparat koji će biti u stanju u dvoranama sa relativno lošom osvjetljenošću uhvatiti izuzetno brze pokrete (akrobatiku u zraku). Čitajući i razgovarajući sa ljudima došao sam do nekolicine aparata koji bi eventualno mogli ostvaritri sve navedeno. Kako se trenutno osjećam pomalo izgubljen u svemu, evo tražim pomoć pri odabiru ili eventualnoj preporuci nečeg drugog. U obzir su, po mojim saznanjima, ušli:
    - CANON EOS 350D
    - OLYMPUS E500
    - FUJIFILM FinePix S9500
    - SONY DSC-R1
    - NIKON D50
    Molim smjernice.

Hvala,

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    E61i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mislim da r1 ne zbog kolko sam čitao sporijeg autofokusa u odnosu na dslr. Za fuji nemam pojma a ostalo su dslr-ovi s kojim god da uzmeš nećeš faliti.

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience PointsTagger Second ClassSocial

Datum registracije
    Dec 2005
    Mobitel
    HTC Desire 510
    Operater
    VIP
    Godina
    38
    Bodovi
    33.654
    Nivo
    44
    Bodovi: 33.654, Nivo: 44
    Bodovi: 33.654, Nivo: 44
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OLYMPUS E500 bi ja uzeo....

ali

Kupi kameru
    Seriously?

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bok
    Prvo se moraš odlučit koliko novaca misliš potrošit za foto opremu.Fuji s9500 je vrlo isplativ za to što nudi ali mu kvaliteta slike nije baš ono koliko normalan čovjek očekuje za te novce.Šta se tiče dslr-a.Osobno imam canon 350d sa 18-55 ef-s i 70-300 sigma apo dg objektivima.Sve skupa me došlo preko 1000 eura a još ti treba stativ,torba...
    U klasi dslr za početnike i iskusnije fotografe 350d daje daleko najbolje rezultate.

Za stvari koje bi ti slikao kit objektiv (18-55) ti definitivno nije prvi izbor no pošto ga dobiješ u paketu može se jako dobro iskoristit.

Da li tebi treba objektiv velike žarišne daljine (aka zoom) ili ne?
    Za takve situacije ti treba objektiv sa velikim otvorom blende tj.manji f/broj.
    A takvi objektivi su u hrvatskoj 3000+ kuna?

Olympus dslr ja nebih uzimao ne zato jer nevaljaju (daleko od toga) nego zato jer objektivi za njih su poprilično skupi.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slažem se sa svime što je Cezar X rekao. Fuji je dosta napuhan karakteristikama ali za čovjeka malo većih prohtjeva tebi treba kvalitetan SLR s dobrim osjetljivim senzorom. Opet slažem se za Olimpusove modele, a kako imam 350D mogu potvrditi da će ti kvalitetno odraditi posao za koji ga trebaš. Nikoni su dobri ali ne mogu ga potvrditi, pa ako netko posjeduje navedeni model neka ti javi kakvi su (ja nisam niti za niti protiv).
    Onda opet kad tad ćeš shvatiti da ti optika odrađuje dobar dio posla i zato ti savjetujem da izbjegavaš navedeni Fuji i Sony.

Dakle baziraj se na SLR s dobrim senzorom (velika ISO vrijednost preporučljiva svakako), što veći otvor blende (ali imaj na umu i da će ti onda fokusna ravnina biti dosta uska da tako kažem pa ćeš se malo namučiti s fokusiranjem), i odaberi dobru optiku.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Signigfikantni su uvijeti i zahtjevi koje postavljate pred vas buduci foto aparata. Fotografiranje brzih mobilnih objekata u mracnim ili polumracnim interijerima, jest jedna od tezih situacija u koju mozete dovesti svoj foto aparat i fotigrafsku opremu kojom se koristite. Na navedeni nacin bi mogli zahtjevnije iskusati aparat i doista odvojiti „pravi“ foto aparat od „amaterske“ klase.

S obzirom na vase zahtjeve skrecem vam paznju na dvije komponente performansi foto aparata, koje ce u vasem slucaju igrati veliku ulogu u postizanju dobrih rezultata pri fotografiranju u navedenim uvjetima. Te ce komponente takodjer ciniti razliku u dobivenome rezultatu izmedju polovicnih i mutnih rezultata i kvalitetne fotografije.

To je ponajprije brzina i sposobnost aparata da fokusira brzo i ucinkovito u uvjetima smanjena svjetla i ISO mogucnosti pojedinoga modela. Na te dvije stvari morate obratiti posebnu paznju pri iscitavanju karakteristika svakoga od modela koje razmatrate.

Na osnovu gore navedenoga savjetujem vam da definitivno iz uzega izbora izbacite Sony R1 i Fuji 9500. Dva navedena modela izuzetni su foto aparati i da se tako izrazim krajnji domet svakoga fotografa amatera i entuzijasta koji koriste foto aparat u prosjecnim ili malo zahtjevnijim situacijama. Krasi ih izvanredna optika i odlicna ergonimija i dizajn. Ipak, dva navedena modela nisu namijenjeni za upotrebu u ovako zahtjevnim uvjetima u kakvima vi namjeravete upotrijebljavati aparat. Oba sam ih imao prilike isprobati, a sa R1 – icom i neko vrijeme raditi i moj prijeteljski savjet je definitivan odustanak od dva spomenuta i to iz sljedecih razloga: bez obzira na visoke vrijednosti ISO, oba aparata odlikuje los AWB i vrlo spor fokus (ukoliko govorimo o koristenju u zahtjevnijim situacijama, a pogotovo u uvjetima smanjena svjetla). Sve navedena mane se jos i pojacavaju u kombinaciji navedenih uvjeta rada i koristenja visik vrijednosti optickoga zooma. Tako da je u uvjetima smanjena svjetla cak i uz upotrebu AF assista pri max zarusnim duljinama, aparat gotovo neupotrebljiv i rezultati fotografiranja su cesto puta porazavajuci.

Primjecujete da smo trenutno iz opcija kupnje izbacili oba aparata koji pripadaju ne SLR klasi digitalaca. Tako da nam u trojbi ostaju tri modela, svi od reda dSLR modeli. Navedeno nije bez razloga. Koliko god tri modela koje ste naveli (360D, D50 i E500) pripadali entry klasy dSLR aparata, i koliko mozrmo u pitanje dovoditi njihovu dSLR punokvnost i „pravi“ profesionalni karakter njihovih opcija, ipak su navedeni aparati konstruirani u dSLR maniri, i bez obzira na kompromise koje navedeni aparati moraju podnijeti, a da bi imali popularnu cijenu, ipak zadrzavaju jedan dio onoga SLR karaktera namijenjena profesionalnim korisnicima (premda i u konstrukciji i ergonimiji i opcijama koristenja zaostaju za „pravim“ dSLR modelima).

Primjetimo ponajrije da je E500 nesto razlicit model od tri navedena. Radi sa 4:3 objektivima, cija gama je jos uvijek na nesto nizoj proizvodnoj razini od klasicnih objektiva za dSLR aparata. Ponuda navedenih objektiva je nesto manja i isti su skuplji u odnosu na objektive namijenjene nor. Canon i Nikon dSLR aparatima. Navedeni E500 model ima i manje vrijednosti ISO, tako da bi i njega odbacio uprevo redi cinjenice da je vama karakteristika fotografiranja u uvjetima smanjena svjetla izuzetno bitna.

Takodjer, zelim skrenuti paznju na jos nesto. Ne znam koliko je vase znanje i vjestina o koristenju i radu sa foto aparatima opcenito, a onda i sa digitalnim foto aparatima. Korisnicima koji nemaju previse znanja o foto aparatima uvije se lakse bilo priviknuti koristenju i radu sa ne dSLR aparatima, dok dSLR aparati ipak iziskuju nesto vise znanja i vjestine i u privikavanju na rad i u samome radu. Tako da ako vam je ovo sto kupujete prvi digitalni foto aparat, a odlucite se za SLR model budite spremni na nesto vise ucenja i vjezbe da bi postigli dobre rezultate u fotografiranju.

Na poslijetku na ostaju dva modela: Canon 350D i Nikon D50. Upravo izmedju ta dva mislim da bi se trebali odluciti za jednoga imajuci u vidu i odlomak izdan koji sam napisao. Jer bez truda, ucejna i vjezbe, bez obzira na mogucnosti dva navedena modela necete biti zadovoljni rezultatima (auto postavke i modovi u kojima aparat sam odredjuje AF, AE i AWB nece vam cesto puta biti dostatni, tako da ce te morati pribjegavati manuelnim postavkama, sto iziskuje teorijsko i prakticno fotografsko znanje)!

Zelim skrenuti paznju i na jos nesto. D50 i EOS 350D su SLR aparati i opcenito se kupuje solo tijelu, a zatim na njega sarafite optiku po zelji. Osim navedene opcije, ovi se aparati nude i u kitovima. Dakle u kitu kupujete samo tijelo aparata, beteriju, punjac SW i odredjeni objekti koji proizvodjec nudi.

Shodno cijeni, dolazi i kvaliteta optike. Dakle za ocekivati jest da cete sa jeftinijim kitom, dobiti i nekvalitetniju optiku. Na zalost ne mogu sada ulaziti u rasprave o kvaliteti i performansama optike jer bi mi za to trebalo napsati skriptu od 20 ak strana, da bih obuhvatio ono najosnovnije. Najcesci faktor odluke pri nabavi optike jest balans izmedju materijalnih mogucnosti koje smo spremni izdvojiti za optiku i zahtjeva koje prema optici postavljamo. Zato bi momoglo da kazete barem priblizan maxsimalan iznos koji ste spremni izdvojiti za foto aparat.

Ako gledano osnovne kitove koji se nude sa 350D i D50, onda govorimo o kitu 350D sa 18-55 Canon objektivom i D50 sa takodjer 18-55 nikorrovim objektivom. Prema mojim iskustvima ovaj nikorrov objektiv koji dolazi u osnovnom kitu sa Nokon D50 aparatom, daje nesto bolje rezultte od objektiva iste zarisne duljine koji dolazi u osnovnom kitu sa Canonom 350D, premda niti jedan niti drugi ne bi bas bili optimalni za ono sto vama treba. Pored toga redukcijski faktor Nikona D50 je 1.5, za razliku od Canona 350D koji ima isti faktor 1.6. Razlika je mala ali ipak. Skrecem paznju i na to da ovi aparat u kombinaciji sa navedenim objektivima nude mogucnosti optickoga povecanja (dakle ono sto u konzumnoj klasi poznajemo kao opticki zoom) u vrijednosti do 3x. Ne znam koliko su objekti u tim dvoranama daleko od vas, ali i to treba uzeti u obzir.

Taodjer ne znam fotografirate li za kucnu kolekciju ili u profesionalnije svrhe. Ako fotografirate u profesionalnije svrhe (za clanke, udruge i sl.) razumne investicija bi bila i jedan kvalitetan blic, s obzirom na cinjenicu da su ovi pop up blicevi koji su inkorporirani u aparata prilicno limitiranih mogucnosti i dometa (svega do 7 do 8 metara, tu udaljenost objekte igra ulogu)! Cijena ovakvih kvalitetnijih bliceva krece se od 1500 kn pa na vise!

Treba napomenuti i da Canon 350D ima 8 MP cmos chip dok Nikon D50 ima 6 MP CCD chip. Dakle Canon raspolaze chipom vece rezolucije. Nikon je pak sto se tice kvalitete kuciste i ergonomije daleko kvalitetniji i bolji aparat.

Dakle, da je odlucujem na vasem mjestu odluka bi pala na Nikon D50.

Da bih bio detaljniji trebao bi znati jos neke stvari kojima se vodite u odluci:
    • Preferirate li ne SLR aparat ili dSLR aparat. Da li vam je smetnja cinjenica da je aparat SLR?
    • Novac koji planirate uloziti?

Takodjer ako bilo sto iz moga maila nije jasno ili je potrebno dodatno obrazlozenje ili pojasnjenje ne oklijevajte pitati. Odgovoriti cu sto prije mogu!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako se ipak na kraju odlučiš za dslr ja bih preporučio polaganje barem osnovnog tečaja iz dig. fotografije.Ima ih već od 1000 kn.To je brži način za učenje a možeš ko ja uzet fotoaparat i knjigu i isprobavat do besvijesti.

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zahvaljujem na iscrpnim preporukama. Kako sam u zadnje vrijeme imao problema sa komp-om i mail-om nisam prije uspio postaviti odgovor.
    Moja je odluka na kraju pala na Nikona D50. Zanima me, obzirom, da sam početnik u digitalnoj SLR fotografiji, koja je preporučljiva literatura vezana za isto.
    Ujedno i pitanje vezano za dodatni objektiv i blic, za već spomenute uvjete slabo osvjetljenih dvorana i izuzetno brzih pokreta. Zoom mi nije presudan obzirom da ću sve što trebam slikati sa maksimalno 5-7 metara udaljenosti.

Pozdrav svima,

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Namid
    Zahvaljujem na iscrpnim preporukama. Kako sam u zadnje vrijeme imao problema sa komp-om i mail-om nisam prije uspio postaviti odgovor.
    Moja je odluka na kraju pala na Nikona D50. Zanima me, obzirom, da sam početnik u digitalnoj SLR fotografiji, koja je preporučljiva literatura vezana za isto.
    Ujedno i pitanje vezano za dodatni objektiv i blic, za već spomenute uvjete slabo osvjetljenih dvorana i izuzetno brzih pokreta. Zoom mi nije presudan obzirom da ću sve što trebam slikati sa maksimalno 5-7 metara udaljenosti.

Pozdrav svima,
    Sto se literature tice...preporucljivo je bilo sto sto daje osnovnu teoretsku podlogu fotografskome znanju. Nikako ne bih savjetovao knjizice i brosure koje ciljaju korisnike konzumne klase digitalnih foto aparata, jer se i mogucnosti i sami nacini koristena opcija kod konzumnih digitalaca i SLR digitalnih foto aparata uvelike razlikuju!

Savjetujem vam da definitivno procitate neke vrlo korisne stvari koje se nalaze i na nasemu forumu. Neke postove koji se mogu dozivjeti kao tutoriali ili uputstva, posto su vrloi detaljno i koncizno pisani, postao sam ja, neke drugi clanovi. Ima tu i obilje linkova na provjerene i korisne stranice na netu. Dakle, za pocetak ovaj ce vam forum biti sasvim dostatan, a kada malo popunite svoje znanje onda mozete i na ozbiljniju literaturu. Savjetujem da malo proucite sljedece:

Posto ste rekli da vas zanimaju dodatni objektivi svakako proucite ovu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=15058

Nesto vise o memorijskim medijima za SLR foto aparate:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=21497

Ako vas zanima kupnja stativa koji je vrlo korisan dodatak, pogledaje ovu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11839

Sto se tice tehnika fotografiranja i vrlo korisnih savjeta pri fotografiranju, pogledajte ove teme:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11420
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=17818

Imamo na forumu i linkove na stranice posvecene samo SLR digitaliji. U navedenome dijelu ima doista korisnih linkova, na kojima mozete izuzetno mnogo nauciti, pa svakako pogledajte:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10717

Mislim da je navedeno sasvim dostatno, ako ne i previse za prvih par mjeseci koristenja sa novim aparatom, kada ga kupite!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Pozdrav svima,
    Sto se tice dodatnoga objektiva...zelim skrenuti paznju na par stvari.

Kako i sami kazete zoom, odnosno raspon objektiva ne igra vam neku ulogu, posto sve sto slikate alikate sa razmjerno malih udaljenosti.

S obzirom na uvjete fotografiranja izuzetno bitna karakteristika objektiva u vasem slucaju su mogucnosti blende objaktiva, tocnije otvora blende.

Najidealnije bi bilo kada bi si mogli priustiti objektiv konstantnoga otvora blende f2.8. Na zalost jedan ovakav objektiv manjega raspona kostao bi dvostruko vise od Nikona D50 sa kit objektivom u komletu, dakle cca 10000kn!

S obzirom na navedeno savjetujem kao alternativu Sigmin ili Tamronov objektiv istih karakteristika, ali po daleki povoljnijim cijenama.

Linkove i na Nikorr objektive, kao i na Sigma i Tamron objektive mozete pronaci u sljedecoj temi:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=15058

Ako se odlucite na kupnju objektiva, postajte pa cu vas detaljnije savjetovati!

Sto se blica tice moj savjet bi bio Nikonov SB600, a ako bas zelite doista vrhunski blic izuzetnih karakteristika i imate malo vise love, tada Nikon SB800 (cijena SB 800 je cca 3500kn u Austriji, u RH nesto vise)!

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fleš uzmeš neki canon speedlite ili sigma.
    Ne znam jer češ uzimat samo tijelo ili kit.Za svakodnevnu upotrebu ja bih uzeo sigma 28-200 f3.5-5.6 dg compact.Ja mislim da na udaljenosti od 5m još uvijek se može fleš iskoristit pa nema potrebe za skupljim objektivima.
    Za knjigu je tak svejedno.Odi u knjižaru i posudi nešto kaj ti je najrazumljivije i lako shvatljivo.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao cezar x
    Fleš uzmeš neki canon speedlite ili sigma.
    Ne znam jer češ uzimat samo tijelo ili kit.Za svakodnevnu upotrebu ja bih uzeo sigma 28-200 f3.5-5.6 dg compact.Ja mislim da na udaljenosti od 5m još uvijek se može fleš iskoristit pa nema potrebe za skupljim objektivima.
    Za knjigu je tak svejedno.Odi u knjižaru i posudi nešto kaj ti je najrazumljivije i lako shvatljivo.
    Dakle, nisi bas pazljivo citao prosli post od covjeka koji trazi savjet!

Naime kako u citatu i vidis:

Moja je odluka na kraju pala na Nikona D50.
    Covjek se odlucio za Nikon D50, pa mu Sigma 18-200 ultra compact nece koristiti, kao niti Canonov Speedlite blic, posto su i jedan i drugi dio opreme namijenjeni Canon EOS seriji!

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...70&navigator=2

piše na dnu da podržava nikon d seriju

Za flash priznam.da,fulo sam.my bad

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...70&navigator=2

piše na dnu da podržava nikon d seriju
    Bravo majstore!

Ovo je i meni novo!

Cudi me kompatibilnost Canon EOS i Nikon D mounta, ali ako pise...valjda stoji tako! Morati cu se malo detaljnije baciti na proucavanje ponude Sigme i Tamrona, ne pratim bas previse njihove nove serije...

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    jer mi možeš objasnit zašto nebi radio canonov blic na d50??jer možda zbog one auto fokus funkcije kad blitz sam bljesne par puta da fotoaparat odredi fokus ili nešto drugo

hvala

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    jer mi možeš objasnit zašto nebi radio canonov blic na d50??jer možda zbog one auto fokus funkcije kad blitz sam bljesne par puta da fotoaparat odredi fokus ili nešto drugo

hvala
    Fokus funkcija, kako kazes bila bi ti najmanji problem.

Ponajprije ne bi radilo jer su konektori (hot shoe) za montiranje bliceva, rezliciti kod Canon i kod Nikon aparata. Oni cak znaju varirati i od modela do modela.

Da ovo sto sam rekao bude zornije evo i slicica!

Mount za blic na Canonu 350D:

Mount za blic na Nikonu D50:

Dakle, vrlo je ocito zasto blicevi od Canona ne rade na Nikonu i obrnuto. Razlicite izvedbe sucelja jedan su od nacina na koji proizvodjaci stite svoje proizvode i uvjetuju kupnju njihove opreme za njihove foto aparate. Uprevo zato me cudi i ovo sto sam napomenuo u proslome postu: mogucnost montaze istoga objektiva (Sigma 28-200) i na Canon i na Nikon...sumjam da cak i ako se da fizicki namontirati, kompatibilnost sa opcijama koje aparat nudi (ISO, AF, AWB, AE i ostalo) bas i nije podrzana, jer je to fizicki nemoguce ostvariti, jer su konektori kao i na podnozjima za bliceve, kako se vidi na slikama, razliciti i na podnozjima za montazu objektiva.

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala na objašnjenju

Forumaš
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ispričavam se svima ako je moje pitanje bezobrazni upad u tuđi topic. :bunny:

Zanima me da li se Cezarovo pitanje, odnosno objašnjenja ostalih članova te preporuka aparata može primjeniti i na slikanje pasa u vanjskim uvjetima (dakle, dobro osvjetljenje, ali opet puno naglih pokreta koje želim zabilježiti).

Konkretno me zanimaju Canon 350D ili Nikon D50.
    Hvala!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Askaru
    Ispričavam se svima ako je moje pitanje bezobrazni upad u tuđi topic. :bunny:

Zanima me da li se Cezarovo pitanje, odnosno objašnjenja ostalih članova te preporuka aparata može primjeniti i na slikanje pasa u vanjskim uvjetima (dakle, dobro osvjetljenje, ali opet puno naglih pokreta koje želim zabilježiti).

Konkretno me zanimaju Canon 350D ili Nikon D50.
    Hvala!
    Cezar nije otvorio ovu temu. Otvorio ju je Namid i pitao za savjet modela digitalnoga foto aparata za koristenje u dosta specificnim uvjetima. Dakle uvjeti smanjena svjetla, objekt brzih kretnji. Kako sam vec i spominjao navedeni uvjeti bi se dali okarakterizirati kao zahtjevni.

Sto se tvoga pitanja tice: Ako se ja dobro sjecam, isprike ako sam pogrijesio, ali mislim da si se ti raspitivala oko kupnje E500 EVOLT foto aparata. Sto je sa tim bilo? Od kuda sad odjednom D50 i 350D?

Sto se zahtjeva tice, dakle slikanje pasa u eksterijerima. To vecina kvalitetnijih aparata moze odraditi vrlo solidno. Ti uvjeti fotografiranja daleko su manje zahtjevni od uvjeta koje je postavio inicijator teme.

Pod kvalitetniji aparati podrazumijevam modele iz ultra zoom klase, sve high end prosumer modele, a dakako da bi neki dSLR, makar on bio i entry level odlicno odradio posao i bio optimalan.

Izmedju 350D i D50 odlucujem se za D50, iako niti sa 350D ne mozes pogrijesiti.

Ako trebas dodatno objasnjenje oko bilo cega sto sam napisao, samo reci, pa cemo u detelje!

Forumaš
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pardon zbog netočnog navoda autora teme.

Naravno, hvala na objašnjenju!
    Dobro se sjećaš, ja sam se raspitivala za E500 u ožujku. Mužić ga je i dobio za ročkas i jako je zadovoljan! Međutim, javlja se problematika zvana: sestra. Njegova seka je operna diva u nastajanju i puno putuje po svijetu, te si svako toliko uzme za pravo otuđiti aparat.
    (Thank God pa je osiguran... )

A ja prodajem auto, pa se nadam kad to zgotovim kupiti malog (350D) samo za sebe i svoje pse.

Evo jedna slika uslikana E500:
    Zadnji uredio Askaru : 29-06-2006 u 15:28

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hmm...moj aparat ne ide nikuda bez mene i tocka, niti obitelj tu nema popusta!

Kad prodas auto, javi se za savjet oko kupnje...rado cu pomoci oko bilo kakvih dvojbi ili pitanja i svezi navedenoga. Nadam se da si dobivenim informacijama bila zadovoljna i kada je bila rijec o kupnji E500!

Sto se fotografija tice. Za to imamo otvoren gmail account!

Dakle stvar funkcionira ovako. Dodas slike koje zelis podijeliti sa forumasina u mail i posaljes na cafemobil@gmail.com. To je mail koji smo otvorili samo za slanje slika koje forumasi zele podijeliti sa zajednicom.

Kada to ucinis postas u sljedecu temu i kazes da si poslala mail sa slikama:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11680

Nakon toga ja ti posaljem password tako da i ti mozes pristupiti navedenim mailu da vidis sto si poslala i sto su slali drugi clanovi. Nekada je pass bio javan, ali sada ga saljemo samo onima koji su nesto od fotografija poslali, jer je bilo neodobrenoga brisanja i prckanja po accountu.

Sto se ove slike tice, ostaviti cu je jer su psi doista prekrasni!

Weinmarer je savrsen! Vidim o pravome poznavaocu pasa se radi...pasmine na slici ne uzimaju pocetnici!

A sad cim se smogne vremena na navedeni mail slati jos slika pasa...obavezno...hocu vidjeti jos slika...u protivnome slijedi izopcenje iz ovoga dijela foruma!

Forumaš
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ha, ha, Bimbi, strašan si!
    Hvala na komplimentima za pasiće i što si ostavio sliku. Weimarac na slici je pas moje drage prijateljice i zaista je najkvalitetniji primjerak svoje pasmine u Hrvatskoj. Riđbek je pak moj, nažalost neizložbenjak zbog male greške na ridge-u. Ali dobro... moj je! Meni dovoljno.

Fotografije koje sam dosad napravila pomoću E500 su zaista prekrasne. Iako mislim da moram još puno, puno učiti o svjetlosti, kutevima slikanja i sl. Ali to će ionako doći s iskustvom.
    Zasad mi je najveća želja imati SAMO MOJ fotić koji ću nositi svuda, da mogu uslikati sve one 'brze' situacije, tipa skakanja na zid od 1,5m ili gonjenja srne...

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Nikon d70 Vs Canon Eos 350d
    By cook22 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 17
    Posljednji post: 06-10-2005, 11:58

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove