= Citat = Izvorno postao SLOBODNA DALMACIJA
ISPOVIJEST HAKERA DVADESETČETVEROGODIŠNJI SPLIĆANIN
PROBIO TELEKOMUNIKACIJSKU MREŽU NAJMLAĐEG
MOBILNOG OPERATERA U HRVATSKOJ

’Na TELE2 besplatno sam
telefonirao više od 45 dana’

DEMONSTRIRAO AKCIJU Splitski haker, elektrotehničar po struci, demonstrirao nam je i način na koji poziva, i to telefonske brojeve koje smo mu zadali. Prije poziva pokazao nam je izvještaj o stanju računa na svojoj prepaid kartici - iznosio je 10 lipa. Automat ga je najprije upozoravao kako nema dovoljno novca na računu, a potom je uspio dobiti vezu

piše Damir ŠARAC

Probio sam telekomunikacijsku mrežu TELE2 i telefonirao više od mjesec i pol dana potpuno besplatno. Mislim da bi račun iznosio više od stotinu tisuća kuna - uzbuđeno nam je ispričao dvadesetčetverogodišnji splitski haker (podaci poznati redakciji), elektrotehničar po struci, uvjeravajući nas kako je sustav besplatnih poziva otkrio sam, i nije dalje širio priču.
"Čitavu proceduru neću javno obznaniti"

Demonstrirao nam je i način na koji poziva, i to telefonske brojeve koje smo mu zadali; nekoliko govornih automata i redakcijske telefone. Prije poziva pokazao nam je izvještaj o stanju računa na svojoj prepaid kartici - iznosio je 10 lipa.
Automat ga je najprije upozoravao kako nema dovoljno novca na računu, a potom je uspio dobiti vezu.
- Radi se o jednostavnom sistemu uzastopnog biranja broja. Nakon pet, šest puta uspijevam sigurno, a čitavu proceduru neću javno obznaniti jer mi nije cilj da svi navale na besplatne pozive, nego dokazati TELE2 da ima grešku u sustavu. Zadovoljan sam da sam upravo ja uočio tu pogrešku - objašnjava nam ovaj haker.
Dodaje i kako nije svejedno u koje doba dana se zove, veza se najbrže uspostavlja prijepodne, od 11 do 12 sati, navečer od 18.30 do 20.30 sati, te noću poslije 23 sata.
- Uz nešto više napora mogao sam nazivati bilo kad i doslovce sve: od automata do hot-linea, poziva u inozemstvo, prema svim mrežama... I više-manje sve sam isprobao - navodi splitski haker, čija je kartica najvjerojatnije već uništena budući da nam je kazao da ga više ne zanima nazivanje na ovaj način, a telekomunikacijska tvrtka i tako će se zaštiti čim se dozna za njegovu skupu zabavu.
Odlučio prekinuti

Kako ga ranije ne bi prozreli, nije slao MMS-poruke, nije ostavljao podatke, nije se hvalio poznanicima, premda pretpostavlja da još ljudi zna za ovu ili sličnu "caku" budući da su svi mobilni operateri u Hrvatskoj imali slične propuste u sustavu zaštite.
Sad je odlučio prekinuti jer tvrdi kako bi ga to odvelo predaleko, a bitno mu je da se dozna kako velike telekomunikacijske tvrtke nisu najpametnije ni svemoćne. Dapače, ne može jamčiti da neće i dalje pokušavati probijati njihove zaštite, a smatra kako je ovim napravio veliku uslugu najmlađem hrvatskom operateru, te preporučuje:
- TELE2, pazi se!

’Ispravit ćemo grešku’

- Veliki broj korisnika nas često pita kako to da su im mobilni računi znatno manji nego su navikli. TELE2 pruža mnoge pogodnosti svojim korisnicima, među kojima su i besplatni razgovori, ali nismo svjesni da korisnicima pružamo i mogućnost telefoniranja bez naplate kako ste opisali. Drago nam je što je naš korisnik zadovoljan uslugama koje pružamo, ali ako se radi o greški u našem sustavu, mi ćemo tu grešku ispraviti - odgovorio nam je Ivan Račan, voditelj Službe za odnose s javnošću TELE2.

Zaštitu moguće probiti na nekoliko načina

- Svi mobilni operateri u Hrvatskoj imali su afere s probijanjem sustava zaštite, a počinitelji su to izvodili na nekoliko načina. Najčešće se radi o mladim ljudima koji imaju neko veće kompjutorsko ili telekomunikacijsko znanje, ali i vremena baviti se pronalaženjem načina da prevare operatere - kazao nam je telekomunikacijski stručnjak iz Splita, koji nije želio da mu se ističe ime budući da radi za konkurentsku tvrtku.
- Najvjerojatnije je da je momku koji vam se javio netko unutar tvrtke odao način kako se uvući u "petlju" i izbjeći naplatu, premda je moguće da je i sam prokužio način. Ako nije registrirani pretplatnik bit će ga nemoguće pronaći, a tvrtki će biti potrebno nekoliko dana da postavi zaštitu - smatra naš sugovornik, kojega ne iznenađuju ovakvi slučajevi budući da i najsavršeniji telekomunikacijski sustav ima pukotina kroz koje se "inteligentni mangup" može provući.

Šveđani i domaći investitori

Tvrtka TELE2 reklamira se kao vodeći alternativni operater u Europi, a početkom 2005. godine potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju i uporabu GSM te UMTS mreže u Hrvatskoj. Najmlađa hrvatska telekomunikacijska korporacija je zajednička investicija švedske tvrtke Tele2 AB i devet domaćih investitora.
Ovo je članak iz današnje Slobodne... meni izgleda skoro kao plaćeni članak :throw: