Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Hybrid View

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

FinePix S9500 recenzija

Samo da kažem na početku da sam inače navikao raditi na dSLR-u Canon 350D s kojim ću možda negdje i usporediti navedeni FUJI FinePix S9500 (gdje će naravno S9500 biti nedovoljno konkurentan), pa ako ga loše ocjenim to ne znači da je on loš već samo lošiji od dSLR-a. Ali u svakom slučaju je daleko bolji i napredniji od klasičnih ultrazoom aparata, a o običnim kompaktima da ne pričamo. Pa krenimo.

Samo paljenje i gašenje je dosta brzo, Fuji navodi startup vrijeme od 0.8 sec pa tko sam ja da kažem da to nije doista tako.

Objektiv ima raspon 28-300mm žarišne daljine (ekv. 35mm aparatima), što će reći da je objektiv odličan i za male prostore gdje će doći do izražaja široki kut koji će postići objektiv, kao i korištenje aparata za zumiranje kod najužeg kuta. Objektiv nema optički stabilizator, no doista nije niti potreban. Jer ako ćete već nešto slikati na najužem kutu a želite stvarno kvalitetnu fotografiju nema te stabilizacije koja je bolja od stativa.

Pomicanje objektiva je doista vrlo glatko (dok čovjek ne isproba ne vjeruje).
    Kod objektiva bih jedino poželio veće otvore blende (F2.8 kod najšireg kuta i F4.9 kod najužeg kuta) da se dobije ona mala dubina polja tako karakteristična za SLR objektive, tada bi objektiv doista bio savršen.

Ručno fokusiranje se odvija preko prstena na objektivu koji jest bolje rješenje nego li preko tipki ali nije dovoljno brz kao na objektivoma za SLR-ove i nećete moći pratiti imalo zahtjevniji objekat koji vam se približava ili udaljuje od vas.

Kada ste na postavkama za ručno fokusiranje zanimljiva će tipka biti mnogim korisnicima "Onetouch AF" koju kada pritisnete uskače funkcija za automatsko izoštravanje tako da ne gubite vrijeme za prebacivanje između modova fokusiranja.

Također ćete na sličan način biti u mogućnosti pomicati fočku za AF od središta u bilo koju stranu.

Navedena funkcija će vam dobro doći kada vam je aparat na stativu i sve ste super kadrirali i namjestili ekspoziciju, tada samo aparatu još na ovaj način zadate na koju točku da se fokusira.

Kučište aparata je izrađeno od kvalitetne plastike, koja je po mojem mišljenju malo hrapavije površine što možda doprinosi boljem ležanju u rukama ali i lakše prima nečistoće koje se tako teže čiste (ništa strašno ali eto takav mi je dojam).

Aparat je očito predviđen da se koristi kao i SLR-ovi, jer mu je EVF tražilo od 0.44" veće rezolucije (235000 pixela) od donjeg LCD-a od 1.8" (118000 pixela), što će reći da ćete na EVF-u dobiti čišći prikaz i kvalitetnije ćete odrediti gdje vam je fokusna ravnina. EVF također ima i podešavanje dioptrije za ljude koji nose naočale.

Kao pomoć AF mehanizmu tu je i dodatna lampica sa prikazom 8 pravokutnih oblika što će daleko olakšati fotoaparatu postavljanje fokusne ravnine u tamnijim uvijetima.
    Kod sustava za fokusiranje i kompenzacije ekspozicije me smeta njegova glasnoća na koju nisam navikao prilikom korištenja SLR-a (naravno niti brzinom fokusiranja ne može konkurirati SLR-ovima koji imaju gotovo trenutno fokusiranje).

Kada smo kod fokusiranja mogu i potvrditi Fuji-eve tvrdnje od 1cm. I to tako da sam naslonio olovku na UV filter koji je bio na objektivu i aparat ju je uspješno fokusirao, to sve govori.
    Dakle na manje od 1 cm (jest da je to bilo na najširem kutu, ali ipak). Tko ne vjeruje neka me posjeti.

Aparat ima kvalitetan poklopac na konektorima za koji nemate bojazni da ćete ikada strgati. Poklopac za baterije je također jako kvalitetno izveden, jedino za onaj ispod kojeg su smješteni utori za CF/MicroDrive i XD kartice imam dojam da je mogao biti sretnije uređen (jednostavno nekeko ne leži dobro i na lošem je mjestu postavljen za moj ukus).

Aparat je solidnih dimenzija, u usporedbi sa Canonom 350D gotovo je isti (ima samo nešto veći prostor hvatišta oko okidača gdje ga primamo desnom rukom). Doista dobro leži i jednostavno svojom veličinom govori da nije za šminkere već za nekoga tko zna što radi.

Kontrole su odlično raspoređene i pomalo vuku po rasporedu na neke Nikonove modele (moje subjektivno mišljenje).

Težinom sa baterijama ide do gotovo 800g a s vanjskom bljeskalicom će definitivno prebaciti preko kilograma težine što ćete i osjetiti (kao da držite SLR).
    Zbog težine se ne morate brinuti jer kopče remena na kojem ćete ga nositi su doista kvalitetne i doista jake tako da strahu mjesta nema.

LCD se može zakrenuti 90 stupnjeva prema gore i 45 stupnjeva prema dolje ili izvući prema sebi, dok zakretanje postrance nije moguće.

Aparat posjeduje naravno Hot Shue priključak za vanjsku bljeskalicu kao i konektor za sinkronizaciju.
    Živcira što mu je mount predviđen samo za okidanje, tj kontakti služe samo za okidanje bljeskalice a ne i za sinkronizaciju kao što imaju Canon (E-TTL), Nikon (I-TTL) itd.

Odozdola posjeduje metalni navoj za stative tako da niti tu mjesta strahu od habanja nema (moja pločica za brzo montiranje je non stop na njemu jer ne smeta poklopcu za baterije pa nema potrebe da ju uopće skidam).

Konekcija za spajanje sa kompom se vrši preko USB 2.0 protokola. Ograničenje predstavlja samo činjenica da ga možete spajati samo s onim računalom na koji je instaliran i njegov driver. Za ostale situacije gdje niste u mogućnosti instalirati driver na dotično računalo morati ćete koristiti čitač kartica.

U paketu sa aparatom se dobije kvalitetno sjenilo za objektiv kao i kopča na koju smjestite poklopac objektiva kada je aparat u uporabi (kopču osobno ne koristim jer mi je draže maknuti sasvim poklopac negdje nego da mi lupa po aparatu kada nije na objektivu).

Fuji je u aparat ugradio novi senzor pete generacije, takozvani Super CCD HR (sve o njemu imate na stranicama proizvođača), koji je preko 9.6 MPx rezolucije ali nikada ne koristi svu površinu jer nudi oba omjera stranica prilikom fotografiranja.
    3/4 Omjer sa rezolucijom 3488x2616 pixela, i 2/3 omjer sa rezolucijom 3696x2464 pixela.
    A ovisno o postavkama na Normal ili Fine fotografija će vam biti veličine od 2MB do preko 5MB u jpeg kompresiji. U RAW formatu fotografija uredno prelazi preko 18MB veličine.

Raspon osjetljivosti doista jest od ISO 80 do 1600 ASA ali onome kome je bitna zaista dobra kvaliteta fotografije preporučam da ne prelazi 400 ASA.
    Fotoaparat nudi i INFO prikaz histograma u realnom vremenu kao i veliku količinu informacija o trenutnim postavkama na EVF i donjem LCD-u (naravno oko toga što će vam biti prikazano imate gotovo potpunu kontrolu).

Tako velike fotografije se kasnije i dosta sporo pregledavaju na samom aparatu, ali je dosta zanimljiva činjenica da nudi prikaz slika kao thumbnails sortiranim po datumu fotografiranja.
    Prlikom fokusiranja možete i povećati središnji dio kadra (kao slika u slici) tako da bolje vidite objekat koji fokusirate (mada tu opciju gotovo i ne koristim).

Opciju slike u slici nemate jedino kada ste na postavkama "High speed shooting" ili kada vam je frekvencija osvježavanja slike na tražilu povećana sa 30fps na 60fps (čime dobivate na brzini odziva tražila na pomake aparata).

Pri automatskim postavkama imate i opciju zaključavanja ekspozicije dok god držite pritisnutu tipku AE-L, čime ćete zamrznuti postavke brzine zatvarača i otvora blende na one koje su bile aktualne kada ste pritisnuli navedenu tipku, te potom prekadrirate i "pucate".

Ako pri ručnim postavkama niste sigurni u postavljenu ekspoziciju aparat vam nudi i opciju "Auto Bracketing" snimanja 3 slike za redom pri čemu će jedna biti preeksponirana a jedna podeksponirana u odnosu od postavljene ekspozicije za onu Ekspozicijsku Vrijednost koliku ste postavili na samom aparatu.
    Aparat na žalost nema namještanje balansa bijele boje po temperaturnoj skali.

Što se tiče snimanja filmova mislim da je to samo nužno zlo jer aparat jednostavno nije za to predviđen.
    To se vidi po jako slaboj kompresiji video datoteke pa će vam jako malo materijala stati na karticu. Mikrofon je doista lijepo skriven kao i zvučnik, tako da ih se uopće ne vidi. Moguće je i zumirati tokom snimanja filma (jer možete ručno pomicati objektiv) ali ćete se načekati dok se fokus opet postavi na novi objekat, tj. dok vas aparat stigne u radnji.

Ono što me osobno smeta da nikada ne koristim filmski mod je automatska kompenzacija ekspozicije koja je dosta stupnjevita i oštra pa ćete dobiti skokovite i nagle promjene osvjetljenja na snimljenom materijalu.

Eto to je to. Preporučujem da si skinete sa neta uputstvo u .pdf formatu prije kupnje ako vas aparat zanima (uostalom to preporučam i za svaki drugi aparat). Ako sam nešto krivo naveo slobodno me ispravite. Ako vam nešto nije jasno slobodno me pitajte preko PM.

P.S. ako se pitate oko naziva S9000 i S9500 stvar je u tome da je to sasvim isti aparat jedino je naziv S9000 predviđen za USA tržište a S9500 za europsko tržšte.

Manual u pdf-u imate na:
    http://www.fujifilm.com/products/dig...s/fx_s9500.pdf

Odličan review na http://www.letsgodigital.org/html/re...s9000_EN1.html
    Zadnji uredio Wisher : 23-08-2006 u 00:40

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Bravo care!

Odlicna recenzija. Kompletna i sveobuhvatna.

Definitivno tekst koji bi u svakome segmentu pomogao nekome tko se odlucuje na kupnju ovoga aparata ili ima dvojbe koje ukljucuju i navedeni model!

Nemam sto dodati niti pitati!

Citajte ljudi...ovo je kvalitetno i korisno!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eto popravio sam malo recenziju u prvom postu.
    Mislim da je sada mnogo preglednija i smislenija.

Lakša za čitati i vizualno ugodnija, zar ne?

Uživajte tko nije čitao

Forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Imam jedno pitanje. Imam fuji 3000 s kojim puno snimam objekte u pokretu, konkretno auto utrke. Veoma mali postotak imam uspjelih fotografija. Namjeravam kupiti aparat do cca 4.000,00 kn. Zanima me u tom cjenovnom razredu koji bi aparat bio najbolji? Dopao mi se fuji 9500 i Olympus SP 500 pa me zanima koji bi fotoaparat bio bolji. (Držao sam 9500 u rukama i jako mi se dopao.)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao gregor
    Imam jedno pitanje. Imam fuji 3000 s kojim puno snimam objekte u pokretu, konkretno auto utrke. Veoma mali postotak imam uspjelih fotografija. Namjeravam kupiti aparat do cca 4.000,00 kn. Zanima me u tom cjenovnom razredu koji bi aparat bio najbolji? Dopao mi se fuji 9500 i Olympus SP 500 pa me zanima koji bi fotoaparat bio bolji. (Držao sam 9500 u rukama i jako mi se dopao.)
    Ovako, Što se tiče Olympusa koji si naveo pročitaj ovaj post http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=25703 pa će ti neke stvari biti jasnije.
    Također savjetujem da se javiš kolegi "pepi_31"-ju, mislim da on posjeduje navedeni model.

Što se tiče Fuji-a S9500 mogu potvrditi da je to stvarno dobar model.
    No da se mogu vratiti uzeo bih Sony R1 http://www.dpreview.com/reviews/sonydscr1/

No to je ipak malo skuplji aparat i nema toliki raspon žarišne daljine koji ti tražiš.

No da ti odgovorim na pitanje, u usporedbi S9500 vs SP500 moj glas definitivno ide Fuji-u zbog oćenitih postavki i mogućnosti kao i rukovanju.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Moju recenziju ćete naći i ovdje:
    http://www.telfon.net/dig/fujifilm_finepix_s9500.php
    Zadnji uredio Wisher : 28-02-2007 u 10:15

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Problemi s Fuji digitalcima (Fuji S2Pro , Finepix A303, F410 i F700)
    By cook22 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 05-10-2005, 10:50

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove