Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Fokusiranje pri malo svjetla

Klasika: svi aparati koje sam imao :c360, C500 a vidim i ovaj SP500 imaju problema sa fokusiranjem u prostoriji preko noći gdje je rasvjeta recimo sijalica od 50W. Mada ima focus assistant lampicu: to ne pomaže baš previše. Zanimaju me vaša iskustva: kako napraviti sliku recimo djeteta koje je u pokretu, ako aparat to ne može izoštriti. Ako stavim focus lock, a djete se miče, slike će ispasti mutno. To sam djelomično kompezirao što koristim blic i 1/1000 sekunde, ali fokus i dalje ostaje problem. Koliko sam vidio: sony-evi idioti puno bolje fokusiraju i bez assistent lampice.
    Iskustva ,sugestije...

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Povećaj vrijeme ekspozicije tako da možeš smanjiti otvor blende. Na taj način dobivaš veću dubinsku oštrinu. Isto tako, ako je moguće, koristi manju žarišnu duljinu objektiva. Na taj način isto povećavaš dubinsku oštrinu. Sa ISO vrijednostima isto se može ekperimentirati. Uglavnom, napravi niz snimaka prostora koji ti je interesantan uz različite postavke. Ako nemaš, postavi predmete na razne udaljenosti tako da vidiš kako se mijenja njihova oštrina zavisno od postavki.
    Malo zapisivanja, malo "igranja" i doći ćeš do optimalnih postavki. A s obzirom da dijete nije formula 1, brzina zatvarača od 1/125 bi trebala biti dovoljna.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Reci mi koliko ima utjecaja omjer smanjenje brzine ekspozicije/sa brzinom pronalaska fokusa. Nekako mi je logičnije da će sa većim otvorom blende aparat imati "više informacija" pa samim tim će i lakše fokusirati. Pokušao sam i koristiti SPOT opciju kao odredišnu točku za fokus. To mi se čini jako dobrom osnovom: jer onaj iESP koji Olympus koristi kao default i nije dobar u tim uvjetima.

Too old for this Sh**!!! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdriveTagger First Class

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    S.G.S23Ultra/ G.Note10+
    Operater
    Telemach/Congstar
    Godina
    38
    Bodovi
    91.794
    Nivo
    73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ...ja koristim manualni odabir udaljenosti predmeta/čovjeka pri slikanju u mračnim uvjetima...inače imam Sony dsc-s80, a brzina zatvarača je najčešće 1/125 ili 1/200...
    ..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31
    Reci mi koliko ima utjecaja omjer smanjenje brzine ekspozicije/sa brzinom pronalaska fokusa. Nekako mi je logičnije da će sa većim otvorom blende aparat imati "više informacija" pa samim tim će i lakše fokusirati. Pokušao sam i koristiti SPOT opciju kao odredišnu točku za fokus. To mi se čini jako dobrom osnovom: jer onaj iESP koji Olympus koristi kao default i nije dobar u tim uvjetima.
    Autofokusiranje, ako je moguće, vrši se kod punog otvora blende, tako da bez obzira koju blendu odabrao uvijek je ista količina svjetla dostupna za autofokus. Zatvaranje blende odvija se neposredno prije okidanja.U uvjetima nedovoljnog svjetla, bez obzira na otvor blende, autofokusiranje nije pouzdano. Da bi kompenzirao pogrešku autofokusa moraš povećati dubinsku oštrinu. Koliko je moguće kompenzirati tu grešku, ovisi o veličini prostora koji se slika, žarišnoj duljini objektiva, otvoru blende i brzini zatvarača.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sljaka
    Autofokusiranje, ako je moguće, vrši se kod punog otvora blende, tako da bez obzira koju blendu odabrao uvijek je ista količina svjetla dostupna za autofokus. Zatvaranje blende odvija se neposredno prije okidanja.U uvjetima nedovoljnog svjetla, bez obzira na otvor blende, autofokusiranje nije pouzdano. Da bi kompenzirao pogrešku autofokusa moraš povećati dubinsku oštrinu. Koliko je moguće kompenzirati tu grešku, ovisi o veličini prostora koji se slika, žarišnoj duljini objektiva, otvoru blende i brzini zatvarača.
    Vrlo lijepo objasnjeno!

Jedino sto bih jos dodao jest opaska da je od samih pocetaka razvitka digitalne fotografije upravo fokusiranje i sustavi i algoritni koji se pri njemu koriste, bili njena ahilova peta.

Naime od samih pocetaka preciznost fokusa i njegova brizna kod digitalne su fotografije daleko zaostajal i za prefprmansama cak i prosjecnga klasicnoga foto aparata na film.

Te su se cinjenice do danas promjenile. Razvoj digitalne fotografije i digitalnih foto aparata donio je i modele koji puno preciznije, poutdanije i brze fokusiraju. Danasnji dSLR aparati po nekim testiranjima imaju uz objektive pokretane vlastitim pogonima i brzi fokus od klasicnih im srodnika.

Na zalost sustavi za takav kvalitetan fokus su skupi i jos su privilegij gornje klase dSLR aparata. Gotovo svi ultra compact, compact i prosumer digitalnih foto aparata, jos uvijek ima vrlo kompromisna rijesenja za fokus, po meni neadekvatna za ikakvo iole zahtjevnije fotografiranje, i to ce tako ostati jos neko vrijeme.

= Citat = Izvorno postao pepi_31
    Nekako mi je logičnije da će sa većim otvorom blende aparat imati "više informacija" pa samim tim će i lakše fokusirati.
    Sto se navedenoga pitanj tice...tvoj ce aparat, konkretno, uvijek, a pogotovo u uvjetima smanjena svjetla fokusirati sa max otvorom blende, tako da se oko postavki toga parametra ne moras brinuti!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tnx svima na odgovorima. Znači rješenje mi je: uključiti jače svjetlo ili pokušati sa AUTOFOKUS predict metodom

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove