Iz gorice sam i hocu se spojiti na goricki wireless, za to mogu dat brdo para kojih nemam pa bi antenu sam napravio od satelitskog tanjura i koliko sam cuo treba mi access point da mi salje signal na tanjur a access point spojim lanom ili kupim karticu pa da mi ona salje signal.
Stvar je u tome sto kabel za antenu nebi smio biti duzi od 5 m tako da mislim da mi treba access point jer bi antena bila na krovu.
Ako netko ima iskustva da mi objasni jel bi to radilo.
Sa druge strane sat-kantene može biti AP pa onda od ap-a povućeš si ethernet kabel do kompa. Druga solucija je smjestiti neko staro računalo koje ne koristiš i u njega smjestiti wireless i običnu mrežnu karticu, te ti to računalo glumi AP. Ne znam samo koliko ti je to isplativo pošto "nepropusna" kutija u kojoj bi ti bilo računalo već košta kao pola AP-a.
Uglavnom, prije kupovine dogovori se sa ljudima iz Udruge koju opremu da kupiš jer oni najbolje znaju što je više manje kompatibilno sa njihovom opremom. Što se kompatibilnosti wirelessa tiče to je priča za sebe, iako svi rade po istom "standardu".
@Greška - sve ovisi gdje si točno smješten u gorici, ako si blizu AP-a, možda ti i ne treba sat kantena.
ovo što si naveo bi radilo, ali gog ti je još dodatno neke mogućnosti otvorio. nisi naveo bitne podatke:
- udaljenost od najbližeg AP-a u VGW mreži (možeš mi ulicu javiti, ja sam iz gorice pa ću ti moć procijenit stanje)
- imaš li optičku vidljivost na AP
- jesi li u kući ili u stanu
ako u stanu:
- na kojem katu od koliko katova
- imaš li pristup na krov i dozvolu da si postaviš gore nešto opreme (te kako ćeš uzeti struju)
uglavnom, stari komp je češća varijanta od AP-a, ali ako nabaviš neki rabljeni AP jeftino super... inače, i AP-u treba neka vodonepropusna kutija kao i za komp, ne može niti AP za kućnu upotrebu baš biti na otvorenom osim ako ga uspiješ negdje smjestit pod komad čvrstog krova. aj ti javi prvo informacije gdje si i koliko si daleko od najbližeg AP-a, pa ćemo dalje.
inače, što ti gog veli - najbolje se obratit ljudima iz navedene udruge ako se ne kužiš pa oni dođu i snime stanje i preporuče što i kako izvesti.
Pa ja sam u Plesu a vidljiva tocka mi je u dobrile a to je kojih 2 km.
Zivim u kuci pa bi antena bila na krovu, a ap bi bio u potkrovlju pa nebi bio na kisi, te od antene do kompa ima vise o 15 m tako da mi se ne isplati kupovati kabel.
uhm.. da.. u tom slučaju ili sat-kantena ili panelka kućne izrade. ili se javi dečkima u vgw-u, ili ako voliš samogradnju - čačkaj po stranicama wifihr-a i ostatku neta di bi se to dalo. u ZNET-u netko radi te panelke i vrlo su zadovoljni njima, ali shema nije javna, već to lik za neku relativno pristojnu lovu napravi.
a gle, ako imaš doma neku kantu iz prethistorije, od 486-ice do nekog celerona 400 MHz viška, on ti može glumit AP i router i sve skupa a ne košta te ništa. stoji u potkrovlju i ne treba mu posebna kutija. zgodno je još ako ga i na neku gredu što bliže krovu uguraš tak da skratiš antenski kabel. ako ne, onda AP nabaviš, s time da neka obavezno na sebi ima switch tak da si UTP spustiš do sobe. isto tako, postaviš ga pod krov negdje blizu antene.
iako, frend je spuštao sa zgrade od 4 kata na 1. kat antenski kabel i radi mu vrlo okej. jest da je samo za taj kabel ostavio 500 kuna, ali eto. toliko te košta i AP otprilike
e, sad, generalno u wireless zajednicama postoje ljudi koji rade antene, pa ako kontaktiraš vgwovce, pomoći će ti u tome, pa čak možda i organizirat sve skupa i dofurat ti antenu doma a ti samo neku lovu ostaviš. također se s njima nađi i dogovori oko opreme, bilo AP, bilo koja kartica u komp da bude kompatibilno s ostatkom mreže.
Bookmarks