da vjerojatno (100%) nije podesio jumper (kratkospojnik) na pravo mjesto. on se podesi ovisno o kablu (dali je na masteru ili na slave) ili neka stavi na 'cable select'
a topic bi mogao ici u hardware![]()
Evo ovako nisam zna gdje da stavim novi topic pa evo ovdje...evo o ovome se radi prijatelj mi je dobija neki kompjuter, i ima DVD combo drive na njemu, Windowsi su instalirani ali mu ne prepoznaju DVD, e sad mene zanima da to nije mozda do pinova i onog kabla koji je spojen na njega, koja je shema tog spajanja, ako se netko razumi u to molija bih pomoc.......H V A L A ! !
da vjerojatno (100%) nije podesio jumper (kratkospojnik) na pravo mjesto. on se podesi ovisno o kablu (dali je na masteru ili na slave) ili neka stavi na 'cable select'
a topic bi mogao ici u hardware![]()
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
Ej imas kakvu sliku tog jumpera ili tog kako se to stavi??Puno bi mi pomoglo! ! !
ovako prvo neka proba spojit dvd rom s pržilicom(na isti kabel) ak ne proradi nek ga najbolje da bude spojen sam na jedan kabel kod mene recimo ak su spojeni hdd i pržilica NE RADI nek se tak malo igra... ak to ne proradi nek skine frimware update ima je za skinut od tvrtke čiji je dvd i trebo bi radit 100%
A KAJ SAD TI GLEDAS�
Ima samo taj drive to je combo ak bi neko ima sliku od toga jumpera ili to kako se podesi to bi bilo odlicno(jedan jedini drive u kompjuteru je taj)
aaaaa onda reci tak prv nek skine frimware i nek ga instalira ak ne proradi uzmeš dvd rom i tam di se uključuju kablovi vidje če veliki ulaz gdje je utaknuto nešto malo crno neka malo bolje pogleda i uočit če zatim nek uzme pincetu i to malo čudo nek miče mjesto po mjesto i svaki put kad ga utakne nek provjeri dali radi makar bi na dvd romu trebalo pisat master slave. ako je stavljeno na master nek prebaci na slave... i to bi bilo to nadam se da si nekaj skužio sretno...
A KAJ SAD TI GLEDAS�
Neka spoji istim kabelom HDD i COMBO i onda bi combo trebao doći na slave
možda tako radilo
well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!
well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!
Gle, izvadi uređaj iz kompjutera. Pogledaj stranu gdje idu kabeli (napajanje, IDE...).
Tu češ vidit bakrene iglice (šest do osam komada) posebno i jedan plastični komad (jumper) nabijen negdje na njih.
Sad po uređaju nađi sličicu koja objašnjava koji položaj jumpera ide za "master", koji za "slave", koji za "cable select", ili ti je negdje na limu poviše ili ispod iglica ugravirano "MA", "SL" i "CS".
Ako je uređaj sam na IDE kabelu, postavi jumper (onu plastiku) na položaj "master" ("MA"). Ako je uređaj zajedno s diskom na istom kabelu, postavi jumper na položaj "slave" ("SL").
I sad bi ga računalo trebalo vidit, pod uvjetom da je uređaj ispravan.
Možda ne bi bilo loše i da vidiš u BIOSU kompjutera jel uopće omogućeno prepoznavanje drugih diskova (da nisu postavljeni ostali diskovi na "None")?
Ovo se obično radi na prvom izborniku BIOS-a, ali ako ne znaš što radiš, traži nekog ko zna, da ne bi "izgubio" i glavni disk.
Bookmarks