Što bi to točno značilo virtualni operater? Nešto kao tele2 sada, da koristi nečiju već postojeću infrastrukturu ili...?
Evo iz Večernjaka.
Naime, za virtualnog op. nije potreban natječaj, nego samo treba zatražititi dozvolu od agencije i sklopiti ugovor s nekim od postojećih kako bi radio u njihovoj mreži.
Više:
http://www.vecernji-list.hr/newsroom...19506/index.do
Što bi to točno značilo virtualni operater? Nešto kao tele2 sada, da koristi nečiju već postojeću infrastrukturu ili...?
Da, da. Ne bi uopće imao svoju mrežu nego bi zakupio odrežene kapacitete u recim T-mob mreži i prodavao usluge. Recimo u Sloveniji "Debitel" kao i u njemačkoj već dugo tako funkcionira u "mobitel" mreži.
Koliko im je pak to isplativo kad moraju plaćati najam nekom operateru koji vjerojatno sam određuje cijenu? Ili pak država to diktira, da se ne bi dogodilo da ovi nabiju luđačku cijenu da taj četvrti operater odustane?
Ne kužim ni ja, samo znam da u svijetu to funkcionira. Evo je Tele2 prije mjesec-dva pokrenuo virtualnu mrežu u Francuskoj u mislim, Orange mreži i po anketama je bilo da će 20% korisnika preći. Isto taki i britanski Virgin Mobile tadi u T-mobile mreži isto jako dugo i normalno posluje.
Vjerovatno isu sa stvarno minimalnim maržama, a s druge strane ne ulažu u infrastrukturu. Kako stvari stoje, tu je puno bitniji menadžment i organizacija, nego sama struka.
Pa, ako cijene poziva se nastave kretati prema dolje, mislim da bi imalo mjesta i za tog četvrtog operatera. Ali, ako će se na njega čekati još koju godinu, moglo bi se dogoditi da u međuvremenu penetracija na tržištu jako skoči, pa više ne bude baš toliko lufta.
Pazi, tele2 je Francuskoj uletio kao virt. operater pri penetraciji većoj od 80%.
A glede čekanja, nema natječaja, pa sve ide puno brže. Jedino ako ne počnu u agenciji cjepidlačit.
Ključne riječi.Izvorno postao Drug Mile
Na takvo nešto sam i mislio. Pozdravljam, ako to donese (još) niže cijene uz solidne usluge.
ma bolje bi bilo da raspišu natječaj za još jednog pravog operatera iako je i virtualni dobrodošao ako još spusti cijene....
što se mene tiče može ih doč još 5... samo da spuste te astronomske cjene na razini nas običnih smrtnika koji imamo "propuh" u đepovima, hehe![]()
nema vece face od Isusa
Zašto bi nam trebao još jedan pravi operater, ako virtualni može davati usluge kao i pravi? Samo nam treba još nekoliko stotina ili tisuća antena po Hrvatskoj...Izvorno postao mobman
Treba nam zato da se napuni drzavni proracunIzvorno postao frish-KI
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
znam za virgin kao virtualni,ali poznavajuci t kom ..to nece zaziviti ili ce saboritati ovi stari ili ko zna sta..sve ne..dakle ne nadajte se previse.
Pa naravno, sve ovisi o pregovorima i procjenama. Ništa nije definitivno, jedino mi se čini da je država potiho odustala od natječaja za 4. (stvarnog) operatera.
Ahm... mislim da ću preživjeti i ako se ne pojavi...
bilo bi super da se pojavi,jer bi to automatski dovelo do jos nizih cijena.
nemora znaciti
mislim da je hrvatska premala drzava za 4 operatera
I logično je da operater budi virtualni. Za sad ima oko 1400 baznih stanica od Croneta i Vipneta, Tele2 će izgraditi još.. sad tko zna koliko, ali vjerojatno cca 700-tinjak (btw već ih ima u Osijeku, Splitu i Rijeci). Bilo bi to veliko nagrđivanje prostora ...
Nije ovo za mene ...
teško možemo očekivat veće drastične padove cijena...uskoro ćemo dostići onaj minimum ispod kojeg dolazi u pitanje isplativost davanja usluga, koliko god to bizarno zvučaloIzvorno postao zmija
Nimalo bizarno. Jest da su T i VIP bili preskupi, ali da baš mogu spustiti cijene do samoga poda... Osobno ne bih da se dovodi četvrti (virtualni) operater dok se Tele2 ne osamostali da se vidi koliko je mjesta zapravo ostalo za eventualnog četvrtog.
Frst of ol, velkam bekIzvorno postao tomislav10
![]()
Ja sam načuo da imaju oko 1100 baznih stanica. Možda je prestara vijest.
A Tele2 sa 700 neće imati nikakvu pokrivenost. Moraće oni puno više.
tele koristi 1800mhz, sto znaci da im treba veca gustoca bts-ova
Da, to sam već nekoilko puta naveo i ako žele istu pokrivenost kao Vip moraće se dobro potruditi.
OOOOops, sad sme već u off
da bar dođe sto prije jos neki operater.. a ovo virtualni.. jel to kao "vodafone" u vipu??
...ne, nego kao sada trenutno Tele2 kad koristi Vipovu mrežu...Izvorno postao dubrava
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Bookmarks