Pocetnik sam u digitalnoj fotografiji i neznam koji bi si fotic kupio. Nekako sam zainteresiran za snimanje nocnog neba.. poput munja navecer itd.. Nekako mi se najvise po karakteristikama dopada Canon A560 zbog duljine ekspozicije od 15 sekundi (http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...Sifra=3840030). Što vi mislite? Hvala! PS: Koliko s jednim baterijama fotic moze napraviti slika?
Edit: Imam neki limit do 1800 kn..
Ako netko zna, jel postoji ogranicenje u snimanju filmova na njemu tipa 3 minute ili je ograniceno velicinom kartice? Hvala!
S obzirom na novac koji mislis izdvojiti Canon A560 je vrlo dobra kupnja.
Naime, cijela Canon A serija uvijek je slovila kao dobar omjer ulozeno/dobiveno u compact klasi. Model A560 nije iznimka. Za ne toliko mnogo novca ovaj model korisniku pruza prilicno dobro odradjen objektiv (35-140 mm, ne bi bilo zgorega da je malo sirega kuta na min. zarisnoj duljini), ekviv. 4 x optickoga zooma, sa odlicnom svjetlosnom vrijednostu od 2.7 pri minimalnoj zarisnoj duljini i ne tako losih 5.5 pri maksimalnoj.
Tijelo aparata je dobro skrojeno. Plasticno jest, ali odaje prilicno izdrzljic i cvrst dojam. Display je kvalitetan i nema problema sa razlucivoscu cak niti pod jakim svjetlom ili suncevom svjetloscu.
Sustav fokusiranja je prilicno trom i u uvjetima smanjena svjetla cesto neprecizan, ali nije nista losiji od sustava fokusiranja ostalih aparata koji pripadaju ovoj klasi.
Sustav menu - ja je relativno jednostavan i ne zahtjeva dugo vrijeme privikavanja.
Sve u svemu dobra kupnja za ulozeni novac. Jedino sti je cijena ovoga modela cca 1700 kn, a ti si kao limit naveo 1800 kn, a pored samoga aparata moras jos dokupiti i memorijsku karticu i barem dvije baterije sa punjacem.
Savjetujem NiMh baterije i to 2500 ili vise mAh. Moja praporuka su Sanyo baterije u kompletu sa Sanyo punjacem. Ovakve Sanyo komplete mozes pronaci u Ve-milu za cca 100 - njak kuna (ukljucuju 4 baterije od 2500 mAh i punjac).
Sama izdrzljivost baterije u radu sa aparatom ovisi o kapacitetu baterija (dakle sto vise mAh to ce baterija dulje izdrzavati). Trajanje baterija ovisiti ce, kako ti je netko u temi vec i rekao, o tome koliko koristis display, koliko koristis zoom aparata, jer sve to trosi baterije (ako radis iskljucivo fotografiranja, bez mnogo zoomiranja i pregledavanja, dvije NiMh baterije od 2500 mAh bi trebale dostajati za cca 150-200 fotografija). Ovdje jos naglasavam da je znatan potrosac baterija...bljeskalica aparata, tako da i o toj cinjenici ovisi trajenje jednoga punjenja baterija.
Sto se movie moda tice, A560 nudi vise opcija. 640x480 i 320x240 u 30 fps i 15 fps i to ograniceno samo kapacitetom memorijske kartice, te jos dva moda sa filmicima manje rezolucije od dvaju navedenih ali u frame rate - u od 60 fps sa ogranicenjem trajanja clipa na tri minute.
Za kraj samo opaska da je fotografiranje nocnoga neba prilicno zahtjevan motiv za foto aparat, tako da rezultate svakako treba gledati kroz prizmu mogucnosti modela foto aparata kojim se fotografira.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Zahvaljujem na opsirnom postu i trudu ulozenom u njega. Kao dodatnu opremu uzet cu memorijsku karticu i eventualno mali tripod za nekakvo eksperimentiranje. Baterije i punjac imam od prije. Hvala jos jednom Bimbi, cim kupim fotic stize recenzija.
Sto se malih i portabilnih tripoda za ovakve modele foto aparata tice, svakako savjetujem:
www.hama.hr
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bookmarks