Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6
    Svježe registriran
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Problem sa Sony DSCW1 ??

Pozdrav grupi....

Prije par mjeseci sam uzeo Sony W1, dig aparat, reklamiran je prosle godine kao jedna od najboljih kupnji pa sam se odlucio za njega....

Problem je u tome sto mi skoro svaku sliku u pokretu zamuti, ako savrseno mirno stoji slika je odlicna, ali cim se malo pomjera slika je u vecini slucajeva mutna, a o pokretnim objektima (auti, ptice, ljudi u pokretu...) ni ne razmisljam jer su u 90% slucajeva mutne slike.... uglavnom slikam sa automatskim postavkama....

naprimjer isljucim blic, vani je dan, i lagano pomicem aparat lijevo desno i slikam, svaka ispadne zamucena....

e sad jel problem u meni, u aparatu ili u necemu trecem... ?

Hvala na odgovorima.

i da nezaboravim... unutra je sandiskov 512mb mem stic pro, i problem sam opisao kada ne koristim opticki zoom...
    Zadnji uredio melcom : 19-04-2006 u 00:29

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Uh...na ovo nije tako lako odgovoriti!

Ponajprije, to kakva je memorija u tvome aparatu, u ovim slucajevima zamucenja ne igra nikakvu ulogu!

Nadalje, postoji nesto sto se zove ekspozicija. Dakle to bi u klasicnoj fotografiji bilo vrijeme izlozenosti filma svjetlu, a u digitalnoj, kolicina svjetla koju je senzor primio, odnosno, da pojednostavim, koliko je vrijeme trebalo tvome aparatu, da fotografira tu sliku. To vrijeme varira, a ponajvise ovisi o kolicini svjetla u prostoru u kojemu fotograifras. Sto je manje svjetla to ce ti biti potrebna dulja ekspozicija.

Za vrijeme dok aparat fotografira, dakle dok je ekspozicija u tijeku, aparat je vrlo osjetljiv na pomicanje, tresnju, pokrete i sl. Dakle ako u tome trenutku i malo pomaknes aparat, dobiti ces mutnu fotografiju. Upravo zato se kod nocnih snimanja ili kos snimanja u uvjetima slabijega svjetla koriste stativi, jer u takvim uvjetima kako smo rekli ekspozicija dulje treje, a nemoguce je aparat drzati savrseno mirno u ruci neko vrijeme, pa si pomazemo stativom.

Ukoliko su svjetlosni uvjeti zadovoljavajuci tada bi, a pogotovo, ako ti je aparat na automatskim postavkama, vrijeme ekspozicije trebalo biti jako kratko, tako da usprkos pokretu, ne bi trebalo doci do zamucenja.

Postoji i drugi, po meni mnogo vjerojatniji razlog tvojim mutnim slikama. To je fokus. Dakle, fokusiranje je proces u kojemu aparat, po raznim manje ili vise slozenim algoritmima odredjuje koji dio fotografije bi trebao biti u fokusu. Dio fotografije koji je u fokusu prikazan je najjasnije i najostrije od svih objekata na jednoj fotografiji. Tako npr. moze biti u fokusu objekt koji je u prvome planu na fotografiji, moze biti neki koji je i u pozadini. Bitno je da aparat ne moze zadrzati ekvivalentnu ostrinu na cijaloj fotografiji, pogotovo ne aparat klase u koju bi svrstali i W1.

E sad, jedan od vecih problema kod ovih da tako kazem "jeftinijih" aparata, dakle ultra compact i compact klasa, je fokusiranje, ono je dosta sporo, tromo i cesto puta neprecizno. Navedeno se jos i vise ocituje ako se aparat pri fotografiranju mice ili trese. Vjerijem da tu lezi tvoj problem. Dakle dok ga pomices, ne moze normalno fokusirati, fokusira krivo i neadekvatno i kao rezultat dobijes mutnu sliku.

Ta mutna slika moze biti rezultat greske na optici aparata, radi koje on ne moze adekvatno fokusirati, ali za to ti savjetujem da aparat das nekome koga poznas, a tko je sposoban procijeniti koliko se od fokusa navedenoga aparata moze ocekivati, tako da ti moze reci da li je posrijedi kvar ili samo ogranicenost navedenoga modela!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    Blackberry
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ja imam isti model i memoriju od 128mb unutra i moram reci da prilicno dobro radi pri kretanju,slike nisu jako mutne,kao sto si rekao da ako slikas auto u pokretu da ce ispasti mutno,i meni ispadne tako mislim da je prilicno normalno da tko radi

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    E61i
    Operater
    T-mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bok melcome.
    Ja ga isto imam čak sa identičnom karticom(iakoto naravno nije važno za ovaj problem )
    Nemam sa time problema iako jednom prilikom neznam zašto nije uopće htio fokusirati ama baš ništa slika je bila zamućena na svim postavkama i zoomovima.
    Tada sam pretisnuo reset na dnu aparata i sve je proradilo, probaj i ti tako. Ako ne bojim sa da ti ne gine servis. Pozdrav

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao atlantique
    Ako ne bojim sa da ti ne gine servis. Pozdrav
    Mislim da servis nece biti potreban!

Gotovo bih se okladio da je rijec samo o onome sto sam vec i u svojem prvom postu naveo.

Dakle jednostavno, ponekad se aparat nadje u takvoj situaciji, koja nadmasuje njegove mogucnosti fokusiranja, da je neminovno da kao rezultat dobijete mutnu fotku...kako rekoh dogadja se i boljim i skupljim foto aparatima!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Too old for this Sh**!!! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdriveTagger First Class

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    S.G.S23Ultra/ G.Note10+
    Operater
    Telemach/Congstar
    Godina
    38
    Bodovi
    91.794
    Nivo
    73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    Mislim da servis nece biti potreban!

Gotovo bih se okladio da je rijec samo o onome sto sam vec i u svojem prvom postu naveo.

Dakle jednostavno, ponekad se aparat nadje u takvoj situaciji, koja nadmasuje njegove mogucnosti fokusiranja, da je neminovno da kao rezultat dobijete mutnu fotku...kako rekoh dogadja se i boljim i skupljim foto aparatima!
    ...i ja bi rekao da je do autofukusa... naime, ja sam pri manualnim postavkama uspio "uhvatit" auto pri negdje 60-70km/h... a aparat je Sony DSC-S80...

...slika je cropana...
    ..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Download Uputstava za sve mobitele
    By Downloader in forum Općenito
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 01-11-2009, 14:27
  2. Sony DSC P serija
    By Bimbi in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 26-05-2007, 10:41
  3. Sony Ericsson Z700
    By nimda in forum Sony Ericsson