Naime, iskusio sam jednu od najgorig bolesti, kao prosječan gamer.
Riječ je o Motion sickness-u...
Ne oboljevaju svi ljudi od toga, no zato ima dosta koji obole...
Ta boloest je kratkotrajna i prolazi nakon spavanja.
Kako ćete znati da ste obolili od te kratkotrajne bolesti:
Ako vas u 30 minuta igranja nije zabolila glava, vjerojatno i neće. S tom igrom ste pomireni i nećete dobiti sigurno bolest...
Meni se to konkretno dogodilo u HL2, kao i 20% igrača.
Turok je igra u kojoj od te bolesti oboli 90% igrača.
Razlog kod pojedinog igrača je često drugačiji, a jedni od razloga su:
1. niska frekvencija (samo za one sa CRT monitorima)
- Kvalitetniji 17 i 19 CRT monitori (da, bili su skuplji zato što su kvalitetniji a ne zato što su ljepši kad ste vi kupovali monitor) imaju mogućnosti većih frekvencija i moj savjet je da se igraju igre na min 85Hz, preporučeno 100hz, makar to morala biti rezolucija 800*600 (za take stvari postoji antialiasing ako vam je kockasta grafika)
2. senzivitet miša je PREMALEN.
- Inače, ako u igrama imate mali senzivitet miša, treba vam nekoliko pokreta rukom da se okrenete za recimo 180 stupnjeva. Vaše tijelo je nepomično u stolici, a mozak prima informacije kako se okreće i pri tome se mogu dobiti glavobolje. To možete popraviti tako da povećate senzivitet na dosta jak i uključite mouse smoothing (ako je dostupno). Time će vam trebati kratak pomak ruke da se okrenete u nekoj igri, te oko neće stići obraditi sve slike kao ni vaše računalu u trenutku kad ste napravili 180 stupnjeva.
3. refresh rate vašeg monitora je velik (za one sa LCD monitorima)
-ako imate više od 16Ms rr na vašem LCDu, možete primjetiti blur efekt kada se gibate lijevo desno, te rezanje slike na komade... Takva zbrka loše utječe na mozak.
izračunajte optimalni FPS (frame per secound) na vašem monitoru
FPS=(1/odaziv vašeg monitora)*1000 i probajte nekim programom zaključati da vam ne prelazi više od tog broja FPS.
4. Detalji u igri su na HIGH i sve "leti"
Teoretski, ako imate jak komad hardwarea i igrate dosta brzi FPS, sa mnogo blura, HDRom, da ima shadere nove generacije, može vam također biti muka...
5. FOV je premalen
Inače FOV = Field of View
radi se o kutu gledanja koja se vidi sa pozicije igrača.
Većina FPS igara ima kut gledanja 90, što je sasvim normalno. no recimo postoje igre (HL2) koja ima kut gledanja 75. To smanjuje spektar gledanja, poboljšava perfomanse grafičke kartice (jer manje renderira grafa) ali može prouzrokovati probleme.
U biti FOV se kod većine igara može promjeniti, a za pojedinu igru kako promjeniti potražite na internetu...
sa recimo kutom gledanja od 40 vi vidite ko u nekim igrama kad je nešto oomirano, sa kutem gledanja 125 vidite u igrama ko da gledate iz očiju nekog elijena... ili muhe...
Ja sam svoj problem riješio mjenjanjem FOV i povečanjem senzitiviteta miša. Tek sad igram normalno bez glavobolja, dok sam prije znao imati glavobolje i mučnine nakon 10min igranja

Odgovori uz citat
ja sam se igrajuči F.E.A.R. skoro usro u gače

Bookmarks