...zavisi, ako ti cijena igra ulogu, onda se zna...
...a sad, što se tiče samih fotića, olympus će biti možda bolji izbor, ali najbolje će ti pomoći naš stručnjak za fotiće "bimbi"...
dvoumim se između ta dva fotića
vjerojatno će svi reć da je olympus bolji, ali samsung ima neke bolje stvari kao npr. mogu se snimati puno dulji filmići jer koristi mpeg format (2h sa karticom od 256 mb, veličina : 640x480, 640x360, 320x240, 160x128
frame rate : 30 fps, 15 fps)
(najveća reza kod olympusa za filmiće je 320x240, 15fps)
može se snimati i samo zvuk(wav format) i uz svaku sliku se može dodati neki zvuk od 10 sek
- to su neke stvari koje su mi bolje kod samsunga,ostalo je skoro sve isto ko kod olympusa ali olympus ima 2.5" LCD (samsung 1.8") ,može slikati pod vodom, ima metalno kućište i tak još neke stvari (i skuplji je za 500 kn)
i nemam pojma sad koji bi,možda bi radije sam. al ne znam jel dobar
nisam neki stručnjak pa bih htjela da mi date koji savjet
...zavisi, ako ti cijena igra ulogu, onda se zna...
...a sad, što se tiče samih fotića, olympus će biti možda bolji izbor, ali najbolje će ti pomoći naš stručnjak za fotiće "bimbi"...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Najprije, da rijesimo neke zablude iz tvoga prvoga posta! Olympus mju 500 nema metalno kuciste (samo su mu dijelovi metalni, i to su u manjini nad onim plasticnim) i, naravno, ne moze slikati pod vodom (moze tek ako za njega kupis podvodno kusiste, za koje nisam cak ni siguran da je dostupno za ovaj model, a ako i jest kosta otprilike kao i sam aparat, a to sto u spec. pise da je weatherproof znaci samo da mozes slikati po kisi, a i to je upitno-ne savjetujem)!
Za ostatak si u pravu! Radi se o dva vrlo slicna aparata, slicnih specifikacija i mogucnosti! Samsung nudi nesto vise opreme uz aparat (dakle one sitnise, poput trakice za oko ruke, cradle za koristenje pri punjenju, spajanju na komp ili TV...)! Izrazitih prednosti navedeni aparati, jedan pred drugim nemaju. Olympus ima drasticno losiji movie mod (320 x 240, 15 fps, with audio) u odnosu na Samsunga (640x480 MPEG-4 movies w/audio to the capacity of the media), ali to, recimo kompenzira podosta boljim displayem! Baterijski agregati i kod jednoga i kod drugoga Li-ion, vrijednosti zooma i karakteristike objektiva vrlo slicne. Sitna razlika jest da Olympus vec poslovicno uzima xD mem card dok u Samsung ide SD!
Dakle, ako se dvojba svodi iskljucivo na dva navedena aparata moj odabir bi bio Samsung. Pregrmio bi nesto losiji display, ali bi zato dobio aparat istih karakteristika sa dosta boljim movie modom (meni nije bitan, ali pretpostavljam da tebi jest), sa nesto "simpaticnijom" opremom u kutiji, sa par opcija vise u izborniku, za 500 kn manje! Ova bi se moja odluka mogla i dovesti u pitanje s obzirom da navedeni aparat nisam imao prilike probati, da ocijenim kakvu kvalitetu slike daje u odredjenim uvjetima (vidio sam rezultate koji se dobivaju sa Samsungom V700 i nisu nista losiji od Olympusa u klasi, da li isto vrijedi i za ovaj model ne znam)!
Opcenito smatram da ovi aparati nisu najbolja kupnja za lovu koju mislis dati (2200-2500kn)! Imaju neke nedostatke koje aparati koji se daju kupiti za istu lovu nemaju (npr. posvemasnji nedostatak manuelnih opcija i nedostatak optickoga trazila, ako ti je to uopce bitno)!
Pa tako savjetujem da ako zelis bolji aparat za slicnu lovu pogledas jos ova dva modela prije kupnje:
1) Ako trazis kvalitetan foto aparat, vrlo dobrih performansi, sa podosta manuelnih opcija, koji ce ti dopustiti da danas sutra, razvijas svoje fotografsko znanje svakako pogledaj Canon A95. Napominjem da ovaj aparat ima nesto losiji movie mod u usporedbi sa Samsungom koji si navela (Canon A95 - 640 x 480, 10 fps, 320 x 240,15 fps, max 30 sec), ali je daleko superioran u svemu ostalome!
2) Ako ti je movie mod vazan i ako ipak smatras da tvoji apetiti u fotografiji nece rasti pogledaj Sony DSC p120 (mislim da sam ga bas ovaj tjedan u HG spotu vidio)! Ima kvalitetan movie mod (kao Samsung) ali mu je po ostalim parametrima superiorniji (posudio sam ga par dana od frenda da ga probao i bio jako zadovoljan)!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
e hvala ti! puno si mi pomogao!
napokon sam se riješila te dileme,inače,imala sam limit da potrošim do 2000 kn, ovaj samsung dode 1900 kn sa karticom od 256 mb (u europatradeu) i najviše mi se sviđao od svih koje sam vidjela do te cijene pa sam tolko zapela za njega. (prilično mi je važan movie mod)
a olympus dode sad po najnovijoj cijeni 2200 kn,više ne bih mogla dat.
super mi je inače i taj sony koji si mi predložio al sumnjam da ću ga moć kupit tak da ću vjerojatno ostat na samsungu.
uglavnom, kad kupim nešto javim vam!
Bookmarks