Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6
    Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Apr 2003
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Canon A520 vs Canon A95 vs Olympus C765

Ljudi,

molim mišljenje i savjet. Kupujem digitalac, i izbor je pao na tri modela. Do njih sam došao preporukama drugih i kopanjem po netu:
    Olympus Camedia 765 Ultrazoom
    Canon A520
    Canon A 85 ili A 95

Napominjem, ne bavim se fotografijom, nisam "napredni korisnik", ali za novac koji mislim dati želim naravno što bolji aparat, jer - nikad se ne zna.
    E sad, Olympus ima 10x optički zoom, Canoni ni blizu. Za Canone se općenito smatra da su kvalitetniji, zar ne? Na ovog zadnjeg mislim da se može mijenjati optika ako se želi jači aparat. Koliko je sve to bitno??
    Još nešto jako bitno - iz iskustva znam da serije A 75, 85, 95, jako štede baterije, troše vrlo malo el.energije, što je jako bitno. I memorija je Canonima jeftinija. Sva tri aparata kreću se sa memorijom i punjačima, već što im treba, oko 2800 kn.
    Zna li netko za neku drugu preporuku? Ljudi mi spominju Minoltu i Fuji, navodno dobri a povoljni..

Bit ću zahvalan na svakom savjetu, jer sam totalna truba za sada!

Hvala,

H.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Bodovi: 11.797, Nivo: 26
    Bodovi: 11.797, Nivo: 26
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Minolta z5 (izbjegavaj z3) a sto se tice fuji-a ovi novi aparati im imaju skoro pa savrsenu optiku ! U svakom slucaju danas skoro pa da nema loseg fotoaparata .
    Ako vec mislis aparat koristiti kao "idiot" onda gledaj da ima barem neke opcije - funkcije tj :

aperture : f/2.8
    Iso : 100 - 400
    white-balance control

Zoom - hmm po meni sto veci to bolji , na digitalni zaboravi tj na one reklamne fore ima 24xzum kombinirani . Zum je zum a digitalni izbjegavaj - bolje photoshop u ruke nego koristiti digitalni zum .

Sto se tice mega-maxi pixela 4 ti je dosta za normalnu sliku - neces raditi plakate !

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jao, nabacao si toga, boli glava!

Naslov teme sam ti promijenio, razlog mozes vidjeti ovdje (svakako procitati):

http://www.cafe.mobil.hr/announcemen...nouncementid=6

Evo probati cu sto jednostavnije i jasnije!

Ponajprije procitaj upute pri kupnji koje sam napisao za forum (evo link):

http://www.cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10720

Zatim da rijesimo ovo cuo sam/rekli mi da se od Sonyja/Minolte/Fujija... moze dobiti nesto dobro a jeftino. To vise ne stoji! Mozda je vrijedilo pred par godina, ali danas zasigurno vise ne! Dakle u konzumnoj klasi digitalaca za iste ces performanse platiti otprilike podjednako kod bilo kojega proizvodjaca (ovdje bi mozda jedino izuzeo Nikona koji jos uvijek ima neopravdano vise cijene u navedenoj klasi u odnosu na konkurenciju)! Razlog izjednacavanja cijena jest ponajprije omasovljenje proizvodnje modela u navedenoj klasi, te razne suradnje, tvrtki koje proizvode optiku i onih koje proizvode elektroniku, oko sklapanja foto aparata, koji se zatim, uzgred receno, cesto sklapaju od najjeftinijih ponudjaca u pogonima trecih zemalja (najcesce azija)! Stoga sve su ti cijene tu negdje. Ako hoces proci osjetno jeftinije kupi Mustek ili sl.

Sto se tvoje trojbe tice: Vec se dosta o ovim Canonima pricalo (znam da sam barem 5 postova o njima napisao, pa potrazi malo po forumu, naci ces), zato cu ovdje samo ukratko!

Evo imah toliko vremena pa ti naknadno evi i linkova na postove u kojima se o navedenom vec govorilo (opaska A510 i A520 prakticki su isti aparati s tim da je jedina razlika u broju MP, dakle CCD senzoru):

http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=158717&postcount=8
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10749
    http://www.cafe.mobil.hr/showpost.ph...8&postcount=31
    http://www.cafe.mobil.hr/showpost.ph...3&postcount=33

Ako je rijec o dvojbi izmedju A520 i A95 moj odabir bi bio A95. Razlozi su vrlo jednostavni. Imao sam oba aparata u ruci i nekako mi je puno bolje legao A95. Nesto je tezi, ima nesto kvalitetnije izveden grip, ima display koji je moguce "izbaciti" iz kucista i rotirati (vrlo zgodno kod neobicnih kuteva slikanja), ima 4 baterije, za razliku od A520 koji ima 2, dakle A95 postize dulji vijek rada sa jednim punjenjem agregata, na ustrb nesto vece mase, sto meni osobno ne predstavlja problem!

Navdeni Olympus je tu uljez, jer bi njega smjestili u super zoom klasu! Dakle sa recimo Z10, DSC828... Stoga bi osnovni razlog za uzimanje navedenoga aparata bile performanse njegova objektiva (izuzetno velik raspon 38-380mm). Takva optika ce naravno imati za posljedicu nesto vecu masu fotoaparata i nesto vecu potrosnju baterija, sto su mozda u ovoj klasi negativne karakteristike. Vrlo je tesko usporediti A95 i C765. Ako bas moram, posto sam probao oba aparata, mogu reci da 95 ica u svakom slucaju ima prednost u ergonomiji, izvedbi kucista, softwareu i brzini fokusa i okidanja, koja me kod 765 ice znala dovoditi do ludila, ali opet 765 ima objektiv s kojim se A95 tesko moze i usporedjivati! Dakle ovdje se postavlja pitanje, da li ti treba ovakav raspon objektiva, ako da pretrpjeti ces neke nedostatke C765 u odnosu na ostala dva, ako ne, tada uzmi A95 i biti ces zadovoljan (cak i ako se tvoji apetiti prema ucenju u fotografiji i povecaju, jer navedeni aparat ima i pristojnu kolicinu manual opcija, koje ce ti dopustiti eksperimentiranje)!
    Zadnji uredio Bimbi : 30-05-2005 u 13:27

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Apr 2003
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Super, hvala na savjetima, vrlo iscrpno.
    Slažem se da su Olympus i Canon koje sam naveo različiti aparati - približno ista im je cijena, pa stoga moja sad već dvojba, ne trojba (otpao je A 520)..
    Samo jedno pitanje - može li se na A95 dodavati optika, čuo sam da može? To je važno jer se aparat može "nadograditi" ukoliko se ukaže potreba?

Mislim da ću A95...

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao a
    Samo jedno pitanje - može li se na A95 dodavati optika, čuo sam da može? To je važno jer se aparat može "nadograditi" ukoliko se ukaže potreba?
    Da, "nadograditi" je prava rijec! U svom prvom postu upotrijebio si rijec "mijenjati", a to vec ne bi islo jer je mijenjanje optike jos uvijek privilegija samo SLR foto aparata.

Dakle, svi ostali, ukljucujuci i A95, ne mijenjaju optiku, vec je moguce na vec postojeci objektiv jednostavno nasarafiti razne nastavke (objektiv sa nutarnje strane ima navoj na koji se nastavci sarafe)! Trik je u promjeru objektiva, jer je promjer objektiva na navedenom aparatu, kao i na gotovo svima u klasi o kojoj govorimo relativno mali, tako da je potrebno kupiti najprije nesto sto ces moci nasarafiti na objektiv A95 ice, a sto ce ti dati veci promjer, ovaj dio zove se Lens adapter ring i povecava ti promjer na 53mm, sto ti onda omogucava da na zavrsetak ovoga adaptera sarafis dodatke, npr. filtere i dodatne tele, macro ili wide lece. Evo pokusao sam to sto jednostavnije, u nastavku i link na dodatnu opremu za A95, kada malo bacis oko biti ce ti jasnije:

http://www.bristolcameras.co.uk/page278.htm

Canon LADC52D je Adapter Lens Ring o kojem sam nesto vise govorio i on ti je potreban da bi bilo koji od dodataka na prikazanih na linku mogao montirati na aparat.

Jos jedna sitnica: vrlo dvojim u isplativost ovakve vrste ulaganja u aparat. Cijene koje vidis na ovom linku, nisu niti priblizne onima koje ces kod nas platiti za istu opremu, a koliko se isplati dati cca soma kuna za jedan nastavak (s time da prvo moras kupiti konverter) prosudi sam. Napominjem, da bi sa kupnjom dobio nesto bolje karakteristike optike, ali po meni niti priblizno onoliko bolje koliko bi ih platio (govorim iz prve ruke, jer sam ih imao prilike oprobati par)!

Pogledaj jos i ovaj link. To je link na temu na forumu gdje sam vec raspravljao sa clanom oko slicnih stvari, kod njega se radilo o Olympusu, ali ima korisnih sitnica pa baci oko malo:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10733

I za kraj nemojmo vise ovdje o dodacima na aparat. To je ovdje off topic. Postoji dio foruma i za to Oprema za digitalne fotoaparate pa ako imas jos nesto oko toga za pitati mozes tamo.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Apr 2003
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja sam odlučio što ću - A 95.
    Zadnji uredio Bimbi : 01-06-2005 u 22:04

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Canon Power Shot A520
    By Inovator in forum Recenzije digitalnih fotoaparata
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 01-07-2005, 14:24
  2. sony s80 vs. canon a520
    By smart_bug in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 31-05-2005, 22:39
  3. Olympus C765 ili Sony DSC V1
    By Flashy in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 14-05-2005, 15:47
  4. Olympus vs Canon
    By Hrvoje xyz in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 23
    Posljednji post: 05-02-2005, 00:15

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove