Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 18 od 18
    Super-forumaš Postignuća:
    Veteran31 days registered10000 Experience PointsTagger Second Class

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Bodovi: 23.828, Nivo: 37
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Question Overklokanje i novi cooler

Ovako... Da zapoćnem.
    Kako mogu overclockati Athlon 3000? Nigdi nisam naša nikoji tool ni ništa...

A dalje, htio bi neki cooler, da je tih i da je dobar. Bi li se moglo naći nešto jeftinije?

Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dobar cooler koji će biti tih i da će dobro hladiti clockani AMD 3000 košta najmanje 300 kuna. Ništa ispod toga se ne isplati kupovati...
    Za klokanje ne postoji nikakav tool, nego odeš u bios ( pročitaj upute od matične kako ući u bios ) po defaultu je tipka del pri paljenju računala. može biti i F8 ili ko zna koja F tipka ili spacebar, sve ovisi od proizvođača do proizvođača... Onda nađeš postavke frekvencije i podižeš ih...
    Dizanje frekvencije AMD procesorima ujedno diže i frekvenciju memorije, pa se mora pripaziti da razlika podignute i standardne nije pre velika ( preporučam dizanje u 5 Mhz koracima... Maximum ćeš doseći kad ti se računalo ne bude moglo upaliti... Tada se resetira bios ( izvadiš bateriju i napajanje sa matične ili premostiš jedan jumper sa pozicije 1 i 2 na 2 i 3 te vratiš nazad - više o tome imaš u uputama matične ploče ) Ako je memorija problem, onda smanji množitelj za memoriju i nastavi dizati dok ne dođeš do maximuma... Ako pri tom maximumu memorija radi na manjoj frekvenciji nego uobičajenoj, onda na memoriji smanji latencije ( ako ti to omogućava tvoja matična ploča )( više o latencijama pročitaj po drugim forumima... preporučam forum.pcekspert.com )

Dizanjem frekvencije i radom procesora na većoj frekvenciji NE zagrijavaš procesor dodatno... Frekvencija nema neki poseban učinak na temperaturu...
    Poseban učinak ima dizanje voltaže procesora što će biti nužno ako želiš podići još više frekvenciju i da sve bude stabilno pri podignutoj frekvenciji...

Clockanjem procesora se na perfomansama dobiva 5-15% no ja vjerujem da ti nečeš prmjetiti razliku rada pri normalnoj VS pri klokanoj, jer se razlika ističe samo u nekim 3d, arhitekstkim i video editing programima... ponešto možda i u igrama...

Klokanje memorije već pokazuje bolje rezultate u perfomansama računala...
    Često je bolje imati nižu frekvenciju i nižu latenciju nego višu frekvenciju i višu latenciju...

Dalje mi se ne da pisati jer em na ovom forumu em na svakom drugom vezanom za računala ima tema u kojima je već prije objašnjeno kako clockati...

Ako ti ovi linkovi ne pomognu, onda se okani clockanja...:

Link 1
    Link 2

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, puno ti hvala na ovome svemu. Probat ću dići malo... Ne treba previše.
    Ja sam mislio da će možda biti neki program za clockanje, jer mi je tako bilo za grafičku, pa sam program javlja ima li grešaka i sam sve radi...

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo nešto sam napravia, povisio sam malo, ne osjeti se još.. ali u igrama i tako nešto bi trebalo...

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Više mi je dosadio zvuk ovog ventilatora... Ima li koja preporuka, za neki tiši i da radi vrlo dobro?

Forumaš sa iskustvom Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2005
    Mobitel
    HTC DESIRE HD
    Operater
    Sve za Mene 600
    Godina
    34
    Bodovi
    10.842
    Nivo
    24
    Bodovi: 10.842, Nivo: 24
    Bodovi: 10.842, Nivo: 24
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Onaj koji najbolje radi svoj posao ti je ovaj( http://links.hr/index.php?option=art...kl=050.907.024 ) stavis na njega jedan ovaj( http://links.hr/index.php?option=art...kl=050.908.031 ) u linksa u ZGB a i dostavljaju cijelu HR i na konju si vent se ne cuje nista jer je dosta velik i prijateljev proc(Pentium, northwood) drzi na 34stupnja klokanog s 2,4 na 3.6 a i athloni imaju manje zagrijavanje pa ces imat odlicnu tempreaturu!!

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Athloni ne vole razliku između frekvencije sabirnice procesora i memorije. To drži na 1:1. Ako ti je množilac otključan, polako diži frekvenciju sabirnice istovremeno smanjivajući množilac. Kad izgubiš stabilnost znači da si sa sabirnicom došao do vrha. Sad spusti sabirnicu na najveću vrijednost kod koje možeš malo spustiti latenciju, a da ne izgubiš stabilnost (ovo zahtjeva živaca i vremena). Sad kad imaš stabilno clockanu sabirnicu i tweak-anu memoriju povisi napon procesora. To radiš na vlastitu odgovornost i možeš spaliti procesor i/ili matičnu. Rađe se drži nižih napona (koja matična, koliko ima razmak između ponuđenih napona? na većini možeš 2-3 koraka iznad default vrijednosti) i eksperimentiraj s množiocem. Kad primjetiš nestabilnost, malo spusti množioc, ponovno testiraj, ako je stabilan spusti napon, pa ponovno testiraj, ako nije stabilan vrati napon.

P.S. Ovo sve radiš na svoju odgovornost, a kako se iz tvog posta vidi da baš i nemaš iskustva, radije se još malo informiraj, potraži rezultate koje su drugi postigli s takvom konfiguracijom, doznaj je li tko spalio svoj procesor i pri kojim postavkama.

P.S.S. Stabilnost testiraj programima poput 3D Mark i sl.

P.S.S.S. Ako ti maticna ne drži zaključane PCI i AGP sabirnice na default vrijednost (33/66), okani se čorava posla.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Billy_boy
    Athloni ne vole razliku između frekvencije sabirnice procesora i memorije. To drži na 1:1. Ako ti je množilac otključan, polako diži frekvenciju sabirnice istovremeno smanjivajući množilac. Kad izgubiš stabilnost znači da si sa sabirnicom došao do vrha. Sad spusti sabirnicu na najveću vrijednost kod koje možeš malo spustiti latenciju, a da ne izgubiš stabilnost (ovo zahtjeva živaca i vremena). Sad kad imaš stabilno clockanu sabirnicu i tweak-anu memoriju povisi napon procesora. To radiš na vlastitu odgovornost i možeš spaliti procesor i/ili matičnu. Rađe se drži nižih napona (koja matična, koliko ima razmak između ponuđenih napona? na većini možeš 2-3 koraka iznad default vrijednosti) i eksperimentiraj s množiocem. Kad primjetiš nestabilnost, malo spusti množioc, ponovno testiraj, ako je stabilan spusti napon, pa ponovno testiraj, ako nije stabilan vrati napon.

P.S. Ovo sve radiš na svoju odgovornost, a kako se iz tvog posta vidi da baš i nemaš iskustva, radije se još malo informiraj, potraži rezultate koje su drugi postigli s takvom konfiguracijom, doznaj je li tko spalio svoj procesor i pri kojim postavkama.

P.S.S. Stabilnost testiraj programima poput 3D Mark i sl.

P.S.S.S. Ako ti maticna ne drži zaključane PCI i AGP sabirnice na default vrijednost (33/66), okani se čorava posla.

Da, ne kužim se previše u ovo... Ali trebam prvo dobar cooler, čuo sam da je jedan puno overclockao, ali sa dobrim coolerom...
    Ne ćini mi se ovo baš jednostavno, ali pripremam komp za vistu, pa još treba i RAMa malo nadodati...

Banned
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

overclock

Evo da se malo i ja ukljucim. Mislim da se podizanjem procesora ne moze nesto puno dobiti, razlike su male. Mozda se osjeti nesto malo kod video obrade a kod igrica skoro nista. Bolje je ulozit u komponente ili nabava novog racunala, naravno ako netko nije zadovoljan. A tocno je da se ne zagrijava nista vise kada se podize frekvencija, a mislim da napon nikako nije dobro dirati, osim ak se radi o nekome tko se fakat kuzi...

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    6P | Pixel3
    Operater
    Tele2
    Godina
    33
    Bodovi
    23.828
    Nivo
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao magarac7
    Evo da se malo i ja ukljucim. Mislim da se podizanjem procesora ne moze nesto puno dobiti, razlike su male. Mozda se osjeti nesto malo kod video obrade a kod igrica skoro nista. Bolje je ulozit u komponente ili nabava novog racunala, naravno ako netko nije zadovoljan. A tocno je da se ne zagrijava nista vise kada se podize frekvencija, a mislim da napon nikako nije dobro dirati, osim ak se radi o nekome tko se fakat kuzi...

Ma nije više važno... Ja se baš ne kužim u to, mislio sam da je lakše, kao grafićku...

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da, to sam i ja već rekao...

Evo kakva je stvar... Dati nekome da kloka poput a.k. je loše... Ono što može vidljivo učiniti jeste samo šteta u obliku većeg grijanja ili nestabilnosti sustava...

Ovo što on radi je dakle klokanje ono u minimalnom izrazu te riječi...

Overclockanje je nekako jači pojam..
    Nova računala se ne isplati klokati 10-15% to je većinom samo skraćivanje radnog vijeka sa 10 na 9 godina... Stara računala se isplatilo clockati, jer je procesor bio središte svih operacija... tada nije postojala snažna grafička koja će svojom akceleracijom toliko puta jače ubzavati neki proces...

Svi biste trebali pogledati za primjer 3dmark... znate svi testovi su van testovi grafičke osim onog CPU testa... taj CPU test apsolutno nijedan serijski procesor na svijetu ne vrti lijepo, zato jer on za to nije namjenjen... prava namjena tog testa je bilo prikazati ljudima koliko su grafički procesori ( GPU ) nadmočniji od centralnog procesora ( CPU ) ...
    Prije su sve, al apsolutno sve radnje obavljale većinom preko CPU i onda povećanjem takta CPU se osjetno povećavala brzina obrade podataka...

Sada kad za zvuk radi zvučni procesor, za grafiku grafički, ostaje samo CPU da preračunava recimo fiziku u igrama... iako su nedavno i za to smislili riješenje... pa u budućnosti kad budete pokrenuli neku igru ili slično možete prijetiti da procesor radi sa 10% snage ili slično ( uopće neće tražiti toliko procesorskih resursa )...

Da bi se postigla neka osjetna razlika, procesor se u ovo doba mora extremno i klokat... dakle 50% minimalno ... što znači ako imate AMD 3000+ da ga treba dovesti minimalno na takt AMDa 4500+ ili 4800+ da bi se primjetilo poboljšanje u svim aspektima...

Overclockanje danas nije kao nekad prije i danas se većinom koristi samo u svrhu obaranja rekorda i pokazivanja šta ja mogu a ti ne možeš...

Ja sam prije testirao i volio testirati mogućnosti svih komponenti... ali vjerujte, sad odkako je računalo upaljeno samo radi interneta, čak imam i smanjen napon i smanjen takt i smanjenu temperaturu i bez ventilatora i uz to i duži vijek ovih starih komponenti... jer jednostavno nije potrebno... što će se mnogi od vas složiti kad ne primjete nikakva posebna poboljšanja pri klokanju...

I nemojte nikad dopustit da vam klokanje postane važna stvar... onda ćete izgubit osjećaj za ono bitno... rad, dizajn, kreacije, ideje, zabavu, priču... osim da to promatrate, promatrat ćete samo perfomanse računala i sve će postat monotono... Uf offtopic... miamu

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da je cilj overclocka danas povećanje propusnosti memorije. Je da bi Crossair dual pack 512 + 512 ili za fanatike 1024 + 1024 bilo bolje riješenje, nemamo svi love...

Ono što je prije bio procesor to je danas memorija (sve vrste memorije). Evo jedan dobar primjer za opravdani overclock:
    Slab procesor, otključan množilac, solidna matična (malo iznad procesora), memorija u skladu s procesorom...
    Jedno moguće ulaganje - novi procesor (koji je sad u slučaju AMD-a neisplativ ako matična nije 64-bita) i memorija koja ga prati
    Drugo moguće ulaganje - samo memorija (što manjih latencija), dizanje sabirnice, a spuštanje množioca (možda samo blagi clock CPU-a) znači povečanu propusnost memorije, ako je memorija pri vrhu danas, biti će dobra i za koju godina, a opet je jeftinije ulaganje od prvoga, i lagana štednja za dan kad ovo neće biti dovoljno. Sve je to relativno, ali poanta je opet ista - to treba raditi onaj ko zna što želi postići i na koji način će to napraviti.
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Aug 2006
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Billy_boy
    Mislim da je cilj overclocka danas povećanje propusnosti memorije. Je da bi Crossair dual pack 512 + 512 ili za fanatike 1024 + 1024 bilo bolje riješenje, nemamo svi love...
    CORSAIR DUAL CHANNEL, ne dual pack
    prvo ime proizvodaca ti nije vazno
    treba gledat koje cipove koji proizvodac koristi na svojim modulima
    super talent je imao na svojim 1024 MB modulima UCC cipove koji su potezali redovito 250(500)MHz, kaj je za 1024 MB modul jako dobro
    latencije rama ne utjecu jako na performanse, utjecale su zadnji put u vrijeme bartona
    frekvencija je puno vaznija
    ddr ram je vec sada poprilicno izguran sa ddr2 ramom koji radi na visim frekvencijama, istina bog uz vece latencije
    zakaj tvrdis da je dual channel 2048 MB za fanatike
    to nije tocno
    svatko ko recimo obraduje slike, radi u cadu itd treba imati 2048 rama a da ne spominjem sve novije igre koje doslovno zderu ram

da se dotaknem overclockanja procesora
    ja sam kupio sebi athlon 64 3200+
    i procesor niti jedan dan nije radio na stock frekvenciji
    odmah sam ga clocknuo jel mi je ugodniji rad u photoshopu, kodiranju filmova, igranju igri
    i zato kazem da je (pametan) overclock koristan
    ono pametan se odnosi na to da se komponentama ne daje previse voltaze i ne zagrijavaju se previse
    ne slazem se s onim da se proc mora clockat za 50% da se primjeti neka razlika
    vec sa 25% se primjecuje razlika
    evo za primjer
    probao sam pokrenut fear sa procom na 2.2GHz i 2.7GHz na 2.2 je stekalo u pm da bi na 2.7 bilo skoro pa odlicno
    procesor racuna fiziku u igri,a u novijim igrama sve je vise fizike, pa racuna AI koji je svakom igrom sve napredniji i kompleksniji

tolko od mene

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa Athlon 3000 može biti 64-bitni ili Barton. Ja imam Bartona, pa sam prema svom iskustvu pisao.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Aug 2006
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dobro al daj mi reci ko ce sad kupovat bartona da trazi ram s niskim latencijama?
    latencije vise ne igraju veliku ulogu

Hardcore forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2005
    Mobitel
    Sony Xperia M
    Operater
    HT
    Bodovi
    15.555
    Nivo
    30
    Bodovi: 15.555, Nivo: 30
    Bodovi: 15.555, Nivo: 30
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao jed2i
    latencije vise ne igraju veliku ulogu
    Igraju, pogotovo na AMD platformama.

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da jed2i... samo da ti kazem... mnogo je brze racunalo koje ima DDR2 memoriju na 450 Mhz sa CL 2-2-2-x nego na 666Mhz na CL4 ( default )
    Provjereno em kod mene em kod lega...

no zapravo onaj ko oce klokat ce uvijek ispitati sto mu je najbolje i naci taj neki najbolji omjer klokanog procesora / memorije...

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Aug 2006
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    na amd platformi latencije ne igraju vise veliku ulogu
    dolaskom socketa 939 to se promijenilo i takt je postao bitniji AMEN
    to je to

pogledajte si testove na netu i zakljucite sami

nadalje Krompirko usporedio si cl2 i cl4
    za cl4 si naveo takt od samo 666 MHz?
    oboje znamo da je cl najvaznija latencija
    i usporedio si ih pri jako niskim taktovima za ddr2
    metni ddr2 na 900MHz uz cl4 pa ces vidjet kako tu stvari stoje stoje
    zato se i podizu latencije da mozes podignut takt
    druga stvar je ako ram ne ide visoko, onda naravno gledas na latencije da budu sto je moguce vise zategnute

evo corsair je napravio ram dominator 1100MHz i latencije su cl 4
    volio bih vidjet kako se s njim nosi bilo koji ddr2 koji ima niske latencije

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Pazite se: Novi virus na warez sceni :)
    By Apocalypso™ in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 19-06-2005, 16:55
  2. Novi bug u forumu...
    By whiteboy in forum Pravila / Obavijesti / Prijedlozi
    Odgovora: 58
    Posljednji post: 10-08-2003, 19:55

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke