Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6
    Super-forumaš Postignuća:
    VeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    OnePlus 7 Pro
    Operater
    HT HR
    Bodovi
    38.775
    Nivo
    48
    Bodovi: 38.775, Nivo: 48
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Xiaomi Mi 5s - otključavanje bootloadera, custom recovery i root [TUTORIJAL]

Pozdrav svima, dugo nisam pisao neke tutorijale još od LG G3, a ne vidjeh da je netko pisao nešto pa evo da malo napišem par riječi o tome kako se otključava bootloader na Xiaomi uređajima, instalira custom recovery i root, a obuhvatit ću i flashanje službenih i custom ROMova. Iako to i nije neka velika nauka ima par stvari bolje rečeno sitnica koje su prije znale izluđivati korisnike Xiaomi uređaja, istina sad su stvari puno jasnije i nema više tih porođajnih muka i nelogičnosti bar kad je riječ o otključavanju bootloadera.

1. OTKLJUČAVANJE BOOTLOADER-a

Prvo da riješimo enigmu što se zapravo time dobija, a što gubi. Dakle, dobija se otključan bootloader nakon čega možete instalirati Custom recovery preko kojeg se onda dalje instalira Root i Custom ROMovi i pojedine verzije službenih ROMova kao što je EU ROM, no o tome malo kasnije. Navodno se gubi garancija ali još nisam čuo da je nekome riknuo uređaj zbog nekog softwarea, većinom svi razbiju telefon ili im padne tako da se ja oko te garancije nebi puno brinuo jer se bootloader može i zaključati u slučaju da treba ići na servis.

Dakle, prvo što se mora napraviti je:
    - kreirati MIUI račun,
    - uključiti USB debugging pod Opcije programera (Developer options) koji se isto omogući kao na svakom Androidu uzastopnim pritiskanjem na MIUI version te omogućiti OEM otključavanje

- Nakon toga u Developer options pridružiti svoj MIUI račun trenutnom uređaju.

- Nakon pridruživanja uređaja računu napraviti sinkronizaciju MIUI računa
    - Skinuti MIUI unlock flash tool odavde LINK i
    - Na ovom linku ulogirati se sa svojim podacima MIUI računa te kliknuti na UNLOCK NOW nakon čega se otvara ekran za podnošenje zahtjeva za otključavanje

- Na tom obrascu unijeti tražene podatke i poslati zahtjev nakon čega na upisani telefonski broj stiže SMS poruka sa kodom koji ćete upisati opet na toj web stranici na računalu

- Nakon što je zahtjev podnešen, sačekajte nekoliko sati dok vam ne stigne drugi SMS sa potvrdom da vam je otključavanje dozvoljeno
    - Tada pokrenite MiFlash Unlock tool i stavite telefon u FASTBOOT MODE (Vol - i power), spojite telefon na USB kada program javi da nije spojen i kliknite na UNLOCK.
    - Tada će početi proces otključavanja ali će na ekranu iskočiti poruka da pokušate ponovno za 72h što znači da je proces uspješno započeo i da trebate čekati 72h od tog trenutka
    - Kad je prošlo 72h od prvog pokušaja otključavanja, pokušajte opet i tada bi uređaj trebao biti uspješno otključan

VAŽNO: Jednom dobivena dozvola za određeni račun vrijedi stalno, znači kad promijenite telefon ne trebate ponovno podnositi zahtjev za unlock već samo nakon pridruživanja vašeg računa na uređaj pokrenete MiFlash Unlock i dalje kako ide.

2. INSTALACIJA CUSTOM RECOVERY-a

Nakon što ste otključali bootloader sada možete instalirati Custom recovery TWRP što se radi preko command prompta ili u win 10 preko PowerShell-a što je ista stvar i isto se i aktivira (u adb folderu pritisne se SHIFT i desni klik miša te otvori PowerShell). Za svaki uređaj postoji njegov Custom recovery i taj .img file morate pronaći i skinuti, obično bude sve u kompletu za skidanje. Na dnu posta stavio sam linkove za Mi 5s, a tamo se može naći sve i za ostale uređaje.

- skinuti ADB fileove i .img od recovery-ja
    - kopirati .img (kojeg možete i preimenovati iz poslovično duge kobasice od imena u nešto po želji) u adb folder i pokrenuti CMD ili PowerShell
    - staviti uređaj u FASTBOOT mode i spojiti ga na USB
    - u cmd upisati komandu FASTBOOT DEVICES i ako je sve OK pojavit će se nekakav broj pod "List of devices"
    - upisati komandu FASTBOOT FLASH RECOVERY imerecoverija.IMG
    - za nekoliko sekundi custom recovery je flešan i piše OK na kraju
    - ako je custom recovery image ok u recovery se ulazi držanjem VOL+ i POWER i kad se pojavi MI logo pustiti power i nastaviti držati VOL+ dok se ne pojavi ekran Custom recoverya

3. ROOT-anje

Rootanje je vrlo jednostavno kad imate instaliran custom recovery. Pronađite root file za svoj uređaj (bude u .zip arhivi) kopirajte ga u glavni folder uređaja i iz custom recoverya se ide INSTALL ZIP, odabere se datoteka i fleša se.

4. FLEŠANJE OFFICIAL i CUSTOM ROMova

Što se tiče flešanja raznih ROMova kako službenih tako i customa, bitno je napomenuti da se to može obaviti na nekoliko načina i to preko MiFlash toola, iz Custom recoverya i OTA te iz samog uređaja preko updater aplikacije. Postoje službeni Global Stable i Developer ROMovi koji se flešaju preko flash toola i EU ROM stable i weekly koji se flešaju iz custom recoverya. Za EU ROMove i ostale custom ROMove uređaj ne treba biti rootan iako se ROM fleša iz custom recoverya prvi puta, te nakon toga svaki tjedan u petak navečer stiže nova nadogradnja OTA ako se fleša EU weekly verzija. Ja trenutno na svom Mi 5s koristim EU weekly i prezadovoljan sam.

PRVI NAČIN - System update za uređaje sa zaključanim bootloaderom

1. Skine se željeni ROM Global stable ili Global Developer LINK
    2. Spojiti uređaj na PC i u glavnom direktoriju (root dir) kreirati novi folder pod nazivom downloaded_rom i u njega kopirati prije skinuti ROM
    3. Pokrenuti aplikaciju u telefonu Updater (Ažuriranje) i tamo u gornjem desnom kutu klik na 3 točkice te pokrenuti opciju "Odaberite ZIP iz pohrane" i odabrati skinuti ROM
    4. Pokrenuti instalaciju

DRUGI NAČIN - Recovery update za uređaje sa otključanim bootloaderom

1. Skinuti stable ili developer ROM - LINK
    2. Preimenovati skinuti ROM u update.zip i kopirati ga u glavni direktorij uređaja, ni slučajno u neki poddirektorij
    3. E sad može se flešati pomoću updater aplikacije iz samog mobitela ili iz custom recoverya na INSTALL ZIP opciju i odabrati kopirani ROM iz glavnog foldera.

TREĆI NAČIN - Fastboot update

- skinuti MiFlash tool - LINK
    - skinuti fastboot ROM LINK
    - pomoću programa 7zip raspakirati skinuti ROM negdje na PC ali OBAVEZNO na C: particiju u neki folder kojem ste dali neko kratko ime i bez poddirektorija. Ako ga raspakirate na neku drugu particiju MiFlash će vam javljati grešku putanje
    - staviti uređaj u Fastboot mode (držati VOL- i POWER), pokrenuti MiFlash tool i spojiti uređaj na USB
    - klik na refresh i ako je konekcija u redu pojavljuje se u donjem ekranu nekakav broj uređaja
    - sada idemo gore lijevo na select i odabiremo putanju gdje smo raspakirali ROM
    - dolje lijevo odabiremo po želji jednu od 3 opcije CLEAN ALL, SAVE USER DATA ili CLEAN ALL AND LOCK. Ja sam uvijek odabirao CLEAN ALL jer ako se ide na SAVE USER DATA zna biti problema u radu šteka i trza, a bude i boot loopova. Treća opcija nam nije zanimljiva jer služi za zaključavanje bootloadera.
    - klik na FLASH gore desno i sačekati oko 2 minute i to je to.

FLASHANJE EU ROMova - potreban je otključan bootloader

EU ROM weekly i stable se prvi put flešaju iz Custom recovery ili direktno preko Updatera, nakon toga svaki petak navečer stižu OTA nadogradnje. EU ROM je službeni Xiaomi ROM ali puno bolji nego Global i ne gubi se garancija s njim ako je bootloader otključan službenim putem i ako uređaj nije rootan. Za napomenuti je da ako trenutno imate instaliran Global Stable ili Developer ROM možete ići na tzv. Dirty flash tj. samo pomoću funkcije save user data preflešate EU ROM preko postojećeg, ne gube se podaci ni aplikacije i sve radi perfektno.

EU ROMs - LINK

TWRP Mi 5s custom recovery - LINK

ROOT - SuperSU 2.82 - LINK

Uživajte u igranju!
    Zadnji uredio bpodnar : 24-01-2018 u 22:21

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2015
    Mobitel
    Galaxy S10e
    Godina
    51
    Bodovi
    10.538
    Nivo
    24
    Bodovi: 10.538, Nivo: 24
    Mentioned
    37 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja sam prosle godine imao MI5s i otkljucao ga za 72 sata. Nedavno sam istim miui racunom pokusao otkljucati MI6 i opet sam cekao 72 sata. Posto sam stavljao kineski dev rom, mob mi se opet zakljucao ali tada sam ga otkljucao bez cekanja. Tak da ovo ako si jednom otkljucao jedan mob i cekao 3 dana, sa drugim mobom bus opet cekao. Drukcije iskustvo nisam imao. Mi pad 2 mi je dosao otkljucan i fastbootom flashan eu dev rom. Jer global za njega ne postoji a kupljen je u eu..

Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    OnePlus 7 Pro
    Operater
    HT HR
    Bodovi
    38.775
    Nivo
    48
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nisam napisao da se za drugi uređaj ne mora čekati 72h, čeka se za svaki samo ne treba tražiti dozvolu za isti Mi account.

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2015
    Mobitel
    Galaxy S10e
    Godina
    51
    Bodovi
    10.538
    Nivo
    24
    Mentioned
    37 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    zapravo prošle godine sam imao drukčiju situaciju. podnio sam zahtjev za otključavanje i dobio odgovor da ću sms-om biti obaviješten za 7 dana!
    međutim već sutradan je došao sms i otključao sam mob bez čekanja, u par minuta.
    Zadnji uredio imart : 27-11-2017 u 07:50

Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    OnePlus 7 Pro
    Operater
    HT HR
    Bodovi
    38.775
    Nivo
    48
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U početku je bilo tako, neki su čekali po 15 dana na dozvolu i
    kad je stigao SMS da je odobreno otključavanje je išlo taj čas. Od ovog ljeta su uveli to čekanje 72h nakon dobijene dozvole i prvog pokušaja unlocka

6. 'Hvala' kaže:

Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    OnePlus 7 Pro
    Operater
    HT HR
    Bodovi
    38.775
    Nivo
    48
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Prvi post je updatean, dodano je flešanje ROMova i linkovi.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Odgovora: 34
    Posljednji post: 08-05-2015, 16:37
  2. Odgovora: 22
    Posljednji post: 03-03-2015, 20:06
  3. Odgovora: 524
    Posljednji post: 28-06-2014, 20:43
  4. Odgovora: 0
    Posljednji post: 25-02-2013, 13:01
  5. Odgovora: 6
    Posljednji post: 09-11-2012, 17:07