Ovaj tutorijal zamislio sam kao kombinaciju video i tekstualnih uputa. Video (čiji link je tu ispod) je titlovan pa prilikom gledanja kliknite na gumb CC da biste vidjeli titlove. Kako to izgleda možete vidjeti na slici ispod. Ukoliko ste video sa Youtubea skinuli na komp, titlovi su vam dolje u attachmentu (SRT format)
Google je malo srezao kvalitetu videa,pa bih vam preporučio da postavite na HD kvalitetu da bi bilo gledljivo!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GBL0SYVC1Nw
U svijetu programiranja postoji jedno nepisano pravilo. To pravilo glasi da se kao prvu aplikaciju izrađuje takozvana "Hello World" aplikacija. Odnosno najjednostavnija aplikacija koja se može napraviti. U našem slučaju ta aplikacija (program) imati će dva prozora, stranice - zovite ih kako vam drago. Prijelaz sa jedne stranice/prozora na drugu vršiti će se klikom/pritiskom na gumb (tipku, botun....).
Zašto sam napisao klikom na gumb, a nemamo miša?
Zato što radnju izvršavamo pritiskom prsta na gumb-u uobičajenim situacijama. No ako program instaliramo na tablet i na njega priključimo miša, tada se radi o kliku. U biti postoji način da se programu isključivo dozvoli reakcija na pritisak prsta,a ignorira klik miša. Smatram da je nepraktično, jer smo time automatski smanjili broj uređaja na kojima će program raditi.Ovog načina ćemo se držati tijekom cijele "škole" te o tome ubuduće neću pridavati nikakvu pažnju.
Vratimo se programu, koji ćemo nazvati "Androide moj",a ne dosadni Hello World. Pošto bi opisivanje cijelog postupka "korak po korak" zahtjevalo puuuuuuuno pisanja, odlučio sam se za video tutorijal.
Krenimo sa početkom videa; vremena (sekunde i minute) opisujem kako ih prikazuje Youtube, ukoliko ste video skinuli na komp, pa vam nekim slučajem vaš video player možda pokazuje drugačije vrijeme trajanja videa,neka vam Youtube bude referenca.
02 minute :04 sekundi (02:04) -Promjena naslova
Kada ste se prebacili u Source mode primjetili ste da je dio koda koji je zadužen za prikaz naslova promijenio sadržaj i sada izgleda ovako:
title="Početna stranica"
Dakle bez obzira gdje promijenili naslov,sve se automatski prilagođava. No ja bih vam savjetovao da se polako privikavate raditi u Source modu, jer tu možete napraviti sve, dok u dizajnerskom modu postoje ograničenja. Ukratko, tekst koji je napisan između navodnika biti će naslov vaše stranice.
02:14 - Dodavanje teksta (labela)
Sada je došlo vrijeme za dodavanje teksta. Komponenta "Label" je najbolji odabir za prikaz teksta, jer troši najmanje memorije i procesora, a na starijim uređajima to je iznimno bitno.Sve dok nemate nekih specijalnih zahtjeva, za manje količine teksta koristite komponentu "Label". Kako dodati tekst? Vratite se na video i pogledajte.
02:52
U Source modu pojavila se jedna nova linija koda (u mojem slučaju broj 7) koja kaža ovako:
<s:Label x="10" y="9" text="Ovo sam naučio na - Svijetu Androida"/>
Što bi otprilike značilo:
<s: - dodaj spark komponentu
Label - dodaj tekstualnu komponentu Label
x="10" y="9" - koja je smještena 10 piksela od gornjeg ruba i 9 piksela od lijevog ruba
text="Ovo sam naučio na - Svijetu Androida" - komponenta Label će prikazati tekst koji je napisan između navodnika
/> - završi sa ovom komponentom
Ajmo nazad na video !!!
03:04 - Dodavanje druge stranice (View-a)
Vrijeme je da obogatimo naš program jednom novom stranicom. Dodati ćemo još jednu stranicu ( zvati ćemo ga engleskim nazivom View) koju ćemo inicijalno nazvati "dva" i na nju ćemo dodati tekst koji će nam dati do znanja da se radi o drugoj stranici. Kako dodati drugu stranicu? Vratite se na video koji ste (nadam se zaustavili)!
04:18 – Povezivanje dvije stranice (dva View-a)
Sada ćemo se vratiti na našu prvu stranicu (MainHomeView) i na nju ćemo staviti jedan gumb koji će nas,kada kliknemo na njega, odvesti na drugu stranicu.
Vratite se na video!
05:04 – Definiranje klika
Pozicionirajte kursor miša iza imena gumba,odnosno iza navodnika. Napravite jedno mjesto razmaka i upišite sljedeći tekst:
click="navigator.pushView(dva)" - što bi značilo nešto ovako:
click= - definiramo klik
„navigator. – klik miša pokrenuti će navigatorsku funkciju/događaj (event)
pushView – „pogurati“ će nas do određenog View-a
(dva)" – ime Viewa koji želimo prikazati
-------------------------------------------------------
Osim naredbe „pushView“ postoje i „popToFirstView“ koji nas vraća na prvi/početni view. Postoji i „pop.View“ koji ima funkciju sličnu tipki BACK i vraća nas na prethodni view.
Sada nazad na video i pogledajte ga do kraja!
Ukoliko želite video,titlove i ovaj tutorijal u PDF formatu na jednom mjestu, kliknite na ovaj link ispod. Arhiva je u 7z formatu pa će vam trebati program 7zip.
Link: http://ubuntuone.com/7m55a79f5BFiu8TrrdTygH
7zip: http://www.7-zip.org/download.html
Pozdrav!!!

Odgovori uz citat
Bookmarks