Ja sam napravil 270 panorama i napravil virtualnu šetnju po firmi.
Od opreme ti treba DSLR s pripadajućim fisheye objektivom. Ako je FF, onda 16mm ili ako je APS-C onda 8mm
Trebaš solidan stativ visine da ti okular aparata bude na tvojoj visini (da se ne saginješ).
Za taj stativ trebaš panoramsku glavu jer ti ona omogućava raditi s minimalnim brojem slika koje su ti potrebne za puni krug. Ako koristiš neki drugi objektiv moraš raditi više slika u više redova i to ti strahovito usporava spajanje. Ovak ti je dosta jedan red i jedna u strop i jedna u pod. Krug ide od 8 komada, znači sve ukupno 10. Ako koristiš 18mm (APS-C), odnosno 24mm (FF) onda ti treba 12 sa stativa ili 15 iz ruke u dva reda i to ti je odmah 30 komada.
Sve zajedno bu teško išla za 1000€. Moja oprema (samo ova nabrojana) je 2500€ (sve skupa je 15000€).
Bez stativa nebuš uspio napraviti muzeje jer tamo ne smiješ slikati s blicem. A u svakom slučaju blic treba kod panorama izbjegavati jer dobiješ velike razlike u ekspozicijama, posebice kada imaš staklene površine tada su odbljesci veliki problem. Meni se na nekim lokacijama dogodilo da sam imal i po 13sec ekspoziciju. Pa kako je to industrijski pogon, ima prilično vibracija što će dobar stativ i sustav protiv potresenosti to riješiti. U tom slučaju samo stabilizacija na senzoru radi jer na takvim malim milimetrima nitko ne radi optičku stabilizaciju.
Od programa preporučam AutoPano Pro, a koristim DevalVR plugin. Za njega je jako jednostavno pisati skriptu i lagano se uklopi u web stranicu. Stvar je besplatna, a za 20€ licence možeš genererirati exe verziju svih tih panorama, odnosno cijelog projekta.
Imam napravljenih i par iz zezancije koje možeš vidjeti ovdje.
E, sad. Nikon ili Canon
Ja ne bi niti jednog. Oba su preskupa i oba imaju stabilizacije u optici.
Trenutno stanje tržišta je takvo da je Sony najisplativiji (odnos uloženo/dobiveno), a Olympus je jeftiniji.
Da bi se uklopio u proračun, uzmeš najjeftinije tijelo (Sony 290 ili koji imaju iz 200 ili 300 serije). Onda uzmeš Samyang 8mm fisheye i neki jeftiniji stativ i obavezno neku glavu koja ima po horizontali neku skalu i obavezno vaser vagu, jer prije snimanja je dobro da ti slike ne "vise".
Tijelo kupiš kod nas, Samyanga na www.foto-tip.pl Oni šalju poštom i u Hrvatsku, ali je jeftinije da ti pošalju na EU granicu (koja ti je najbliža) jer je poštarina unutar EU 5€.
To je minimum.

Odgovori uz citat

Bookmarks