...hm, ovako laički, meni je puno lijepši i bolji izbor Pentax - AA baterije su kod mene plus i sljedeći koji budem uzimao koristiti će ih, a ta mala razlika u pixelaži baš ne igra ulogu...ali eto, rekoh - to je moje laičko mišljenje...
Već duže vrijeme mi se u glavi vrti ideja da nabavim neki kvalitetan fotić (DSLR)
pa sam bio razmišljao da nabavim neki ultrazoom fotić, ali sam tamo dobio zanimljiv odgovor, koji me opet natjerao da malo razmislim i da se zamislim...
Ultrazoom digitalac (bar oni koje sam gledao) su oko 3500kn, a za nešto malo više novaca se može kupiti nekakav DSLR za početnike.
E sad je samo pitanje, koji uzeti?
Malo sam gledao po netu, pa sam naletio na slijedeće:
Nikon D3100 za kakavih 4500kn
Pentax K-x za kakvih 4700kn
EDIT:
možda ovaj?
Canon Eos 1100D
pa sam malo sufrao netom, pa sam naletio na slijedeću usporedbu:
http://snapsort.com/compare/Nikon_D3100-vs-Pentax_K-x
Nikon je tu usporedbu dobio, ali ono što mi je zapelo za oko je:
stabilizacija slike i Focus-motor
Pentax to dvoje ima, dok Nikon nema.
Pa je sad pitanje, koliko je stabilizacija slike kod DSLR-a potrebna? (recimo, kod ovih standardnih 18-55 leća) te, koliko su zapravo skuplji Nikon (Nikkor) objektivi sa VR-om skuplji od sličnih objektiva drugih proizvođača (Sigma, Tamron...)
Ovaj D3100 mi se stvarno sviđa, ljepši mi je od K-x_a, ima koji Mpx više, ide na "svoju" bateriju a ne na AA baterije
napomena: fotić bi htio kupiti u dućanu
Pa eto, slušam sve komentare ili druge prijedloge (neko tijelo + objektiv, ali da je cijenom, tako do 4500kn)
Hvala
![]()
Zadnji uredio Ico : 25-04-2011 u 20:24
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
...hm, ovako laički, meni je puno lijepši i bolji izbor Pentax - AA baterije su kod mene plus i sljedeći koji budem uzimao koristiti će ih, a ta mala razlika u pixelaži baš ne igra ulogu...ali eto, rekoh - to je moje laičko mišljenje...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Za pocetak...ovakve "usporedbe" nisu niti zasluzile da se tako zovu...a kamo li da ih se navodi kao relevantne prilikom donosenja bilo kakvih odluka vezanih uz kupnju aparata.
Ovo je site koji genericki izvlaci neke podatke o aparatima i suhoparno ih komparira. Ovakve usporedbe nemaju veze sa konkretnom usporedbom koja je nastala kao produkt istovremena koristenja oba aparata ili modela.
Sto se dvojbi tice...ako dvojis izmedju Nikona 3100 i Canona 1100 moj glas ide Nikonu.
Ako dvojis izmedju Pentaxa k-x i Nikona 3100 moj glas ide Pentax - u.
Sto se pitanja postavljenih u postu tice:
1. stabilizacija slike kod DSLR aparata
...potrebna je jednako kao i stabilizacija kod bilo kojega drugoga foto aparata. Naravno da je stabilizacija najkorisnija u uvjetima smanjena svjetla (gdje se u slucaju da objektiv ili tijelo ima sustav stabilizacije da ustedjeti i pokoji korak otvora blenda ili pokoja 1000 - ica na ISO postavkama sto definitivno nije za baciti i sto u konacnici moze rezultirati puno kvalitetnijim fotografskim rezultatima). Druga situacija kada je stabilizacija od "zivotne" vaznosti je prilikom upotrebe vecih vrijednosti optickoga uvecanja. Dakle sto je veci zoom, da to tako kazem, to je i sustav stabilizacije potrebniji. Ako kombiniramo uvjete smanjena svjetla sa optickim uvecanjem jasno je da potreba za sustavom stabilizacije raste. Stoga, ako moram uopceno...da bitno je imati sustav stabilizacije bez obzira na podrzane visoke ISO vrijednosti kod recentnijih modela. Naravno da je najzgodnija opcija imati sustav stabilizacije u tijelu aparata, jer se na taj nacin da porpilicno ustedjeti na objektivima koje kupujes. Trik je i u tome da ako si jednom kupio aparat koji ima stabilizaciju u tijelu i nakon toga kupovao objektive bez stabilizacije, onda je jasno da ce sljedece tijelo koje ces kupiti morati imati stabilizaciju, tako da ces biti malo ogranicen prilikom odabira istoga.
2. fokus motor
...ista stvar kao i stabilizacija. Usteda je moguca ako tijelo posjeduje isti, jer ga ne moras kupovati sa objektivima u koje ulazes kasnije. Uz opasku da je razlika u cijeni istoga objektiva sa i bez AF motora manja nego li razlika u cijeni istoga objektiva sa i bez sustava stabilizacije. Ako pak imas aparat koji u sebi ima i sustav stabilizacije i AF motor...usteda na bojektivima doista moze biti drasticna (naravno da je usteda i razlike u cijeni vece ako govorimo o Nikkor objektivima...Tamron i Sigma objektivi su povoljniji u samome startu pa je tako i razlika u cijeni izmedju njihovih edicija sa i bez VR - a manja...).
Sve je ovo naravno bitno ako ti mislis uciti i ulagati u objektive kao dodatnu opremu. Ako pak (kao poprilican broj ljudi koje poznam i kojima sam davao savjete o kupnji foto aparata) kupis DSLR sustav samo zato jer je jeftin i relativno pristupacan i ne namjeravas ulagati dalje u opremu ili mislis kupiti jedan turisticku objektiv vecega raspona i koristiti SLR aparat sa tim objektivom na nacin na koji bi koristio bilo koji drugi kompakt ili prosumer, onda ti sve ovo iznad napisano ne igra ulogu, jer ulaganja u opremu na kojoj bi mogao ustedjeti zahvaljujuci AF motoru ili stabilizaciji unutar tijela, neces niti kupiti...tako da ucinak izostaje.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala Bimbi...
Znači, isplati se dati nešto malo više novaca za fotić opremeljen stabilizacijom i autofocusom.
Što se tiče korištenja samog aprata,
mislio sam nabaviti DSLR sa nekim objektivom (za početak) pa onda nabaviti kasnije neki "turistički" objekti (nešto tipa 18-200, sa malo boljim zoom-om)
te svakako izvodjiti i nešto novaca za one knjige "za početnik" u digitalnoj fotografiji.
ne kažem da bi mi fotografiranje postalo hobi, ali bih volio ponešto naučiti o svemu tome i znati nekad uslikati dobru fotku (koju bi onda mogao kasnije i razviti)...
Sad odo malo pogledati koliko se kreće cijenom samo tijelo Pentax K-x + neki objektiv
A jbemu miša... a vaj Nikon mi baš ima "lijepe" izbornike i sviđa mi se izgledom. samo da ima taj AF i stabilizaciju u samom tijelu...
PS: a neka alternativa za ova dva fotića koja sam naveo???
Pitanje vezano za objektiv
Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 Di II XR LD Asp. (IF) Macro for Nikon with built-in motor
Pretpostavljam da taj objektiv ima autofocus (zbog AF oznake), ali me zanima da li ima i stabilizaciju?
ti si unaprijed odabrao koji hočeš aparat kupiti i sad očekuješ potvrdu svog odabira-tako doslovno zvuči tvoje "traženje pomoči",odi u : http://www.forum.hr/showthread.php?t=250377&page=101" i bez velikoga filozofiranja tamo postavi konkretno pitanje jer ti je bimbi več sve rekao što je bitno kod odabira aparata-sistema
Zadnji uredio mbukal : 26-04-2011 u 17:43
Hvala svima na odgovorima...
Na kraju sam još malo tražio po internetu i po dućanima i na kraju je odluka pala na:
Sony Alpha DSLR-A350 , sa Sony DT 18-200mm objektivom
Malo sam razmišljao i napravio kompromis. A350 nema mogućnost snimanja videa, ali zato ima stabilizaciju slike i autofocus u samom tijelu.
Pored toga, sviđa mi se što ima "tilting" displey (i live view), a bateriju (a da nije AA)
Baterija je na punjenju, pa ću ostale dojmove javiti kasnije....
Još samo moram naći Compact Flash karticu![]()
A ti si vec kupio opremu...svaka cast...covjek od akcije.
Svakako javi dojmove, premda, ovaj sam model imao na koristenju (do duse uz neku drugu optiku) skoro mjesec dana i znam kakvi ce dojmovi otprilike biti.
Dvojci poznanika dobavio sam ovaj model (iz Slovenije kako cesto putujem tamo a Big Bang zna imati odlicne akcije Sony digitalnih foto aparata) i obojca su bili izrazito zadovoljni, tako da vjerujem da zadovoljstvo niti kod tebe nece izostati.
Uostalom prijelaz sa bilo kojega kompaktnoga aparata na SLR je obicno zadovoljstvo.
U svakom slucaju, cestitke na kupnji...zelim puno dobrih fotografija sa novom opremom.![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Molimo vas da pripazite prilikom postanja u temu...prije svakako proučite što je DSLR, a što kompaktni fotoaparat. DSL like aparati nisu DSLR - ovi.
Zadnji uredio Bimbi : 13-01-2012 u 13:03
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks