Bok ekipa,
evo već 3 godine koristim ugradbeni Electrolux frižider. Gornji dio je frižider, donji dio freezer. Sve do sada frižider je radio bez ikakvih problema. Do sada čistio sam ga negdje 3 puta gašenjem onog termostata u samom frižideru na 0 (ugasi se samo svjetlo u frižideru) i otapanjem freezera, brisanjem svega i sl.
No, ovo iznimno vruće ljeto, iz nekog razloga poneki sadržaj baš gornjeg dijela frižidera biva zaleđen doslovce. Termostat u frižideru, ono uz svjetlo, je nekakav okretni brojčanik kojeg držim stalno oko 2. Skala ide od 0 do 6 pri čemu sam shvatio da kako je 0 ugašeno, 1 i 2 bi trebalo biti "hladi ali samo malo, gotovo da i nije hladno" a brojke tipa 5 6 bi trebale biti "tako ohladi da je gotovo smrznuto".
E sad, cijelo vrijeme otkad imam frižider on radi na 2-3 i nije do sada smrzavao hranu. Sad na bilo kojoj polici događa mi se da npr paradajz/ostalo povrće baš na polici biva smrznuto kao led. Neki dan npr. napravio sam smoothie u blenderu i ulio malo gušći sok u 2 vrča, ostavio preko noći i to je sad totalno zaleđeni vrč. Koliko vidim nije zaleđeno potpuno u samoj srži soka al je izgleda temperatura oko nule kad ledi povrće i sokove.
Ali, interesantno, istodobno nije apsolutno sve smrznuto-npr sirevi nisu, pekmezi nisu, Inka tonik nije, kechap nije... jogurti nisu.
Ima li netko ideju što uzrokuje ovakvo meni čudno ponašanje?
Kako može zalediti vrč sa gustim sokom a pekmez tik do na istoj polici ne? Ili 3 paradajza na polici iznad zaledi a jogurt do tog paradajza ne?
Nastojim stavljati samo hladnu hranu u frižider. Ponekad je povrće onako malo ugrijano kao da ste npr tek došli iz grada tramvajem po vrućini. Dakle ništa posebno toplo niti da isparava (tipa vreli lonac juhe).
Prethodnih godina nisam primijetio ovakav problem.
I još jedna "sitnica", prije npr zimi ujesen, u proljeće, ugl više manje stalno, frižider se čuo u svom radu, ne pretjerano ali kao stalno radi, onako potiho zuji i onda nakon cca 20min rada znalo se začuti malo glasnije kao gašenje ili nešto - ja to zovem kao "strese se" i malo ugasi što li. Pa onda opet zuji, radi jednako, pa se "strese".
Otkako je počeo lediti stvari više se tako ne čuje, dapače sad je gotovo potpuno bešuman, kao da ne radi al radi sigurno jer ledenica je sasvim ok, niti previše niti premalo leda, a gornji dio ledi tu i tamo nešto.
Inače ovaj model kao ima s nutarnje strane na leđima pri dnu žlijeb kroz koji se cijedi kondenzirana voda - to nije začepljeno barem ne izgleda da je no više se ne hvataju kapljice vode na leđima već inje i led tako da ništa ne kapa.
Cijele 3 godine frižider nije izvlačivan van svog ormara.
Treba li ga možda vaditi van, pa nešto čistiti pozadi tipa onu crnu rešetku ili nekakav rezervoar ako takav ima. Sasvim je ugrađen ušarafljen u kuhinjski ormar pa to nije trivijalna akcija.
Svaki konstruktivni komentar je dobrodošao.
Hvala
iPhone=usability class of its own... I'm lovin' it
Odmrzni ga i pozovi majstora da ti zamijeni plin u sustavu i provjeri ima li curenja freona.
Bookmarks