Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Hybrid View

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    Sve redom
    Godina
    36
    Bodovi
    17.563
    Nivo
    32
    Bodovi: 17.563, Nivo: 32
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Programiranje aplikacija za iOS

Bavim se programiranjem tek par godina, nemam baš nešto previše iskustva sa većim programima. Htio bi se baciti na programiranje jednog programčića za iOS pa bi htio saznat neke stvari, a tražeći po netu nisam baš pronašao neke konkretne odgovore. Zbog zaštite ideje nebi htio iznositi projekt odnosno planove za aplikaciju dok god ne izradim beta verziju.
    Pitanja i odgovore ću nanovo postavljat i editirat prvi post tako da će sva nakraju biti vamo postavljena i odgovorena, nešto poput FAQ. Možete svi pitat neko pitanje, bez obzira koliko banalno i glupo zvučalo, sigurno niste jedini koji ste se to zapitali

1. Da li se bilo koja aplikacija može izvoditi u pozadini?
    Donekle trik pitanje, sad svi će reć da iphone podržava multitasking, pitanje je zapravo da li mobitel može koristiti funkcije telefona dok je u standby modu?
    Pretpostavimo da radim aplikaciju koja ako ne dotaknem mobitel 12 sati u danu prepozna da sam u opasnosti i automatski se pali i zove 92 i snima razgovor, odnosno zove opet ako ovi poklope? Šalje moju adresu i trenutnu lokaciju svakih 5 min na sve adrese u mailboxu ili smsom rodbini, prijateljima...
    ODGOVOR

2. Da li postoji neka freeware, trial, crackana verzija programskog jezika za iOS?
    Znači u obzir ulaze bilo kakve verzije, čisto da se pokuša isprogramirati, vidjeti kako to sve fukncionira da se ne baci 100$ u vjetar
    ODGOVOR

3. Da li moram imati mac računalo da bih mogao imati MacOS ili ne?

ODGOVOR
    Zadnji uredio mbusic : 26-02-2011 u 17:23

Super-forumaš
    Datum registracije
    Aug 2005
    Mobitel
    Iphone 4 16GB, E72
    Operater
    [t]-mobile
    Bodovi
    13.359
    Nivo
    27
    Bodovi: 13.359, Nivo: 27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo ovako, vidim da nitko ne odgovara pa ću ti ja odogovoriti.

Prije svega, za iOS programiranje moraš biti developer i imati account, znači platiti 99$/year i dobivaš sve alate koji ti trebaju za izradu jedne apalikacije, a to vjerujem već znaš.

Ovo što kažeš da će ti svi reći da iphone podržava multitasking, to je istina, no, to nije onaj multitasking kakav bi ti htio, te sve aplikacije ostaju u pozadini ali onu nisu aktivne, nego kao da su pauzirane, i nastavljaju tek kad ih pokreneš. (no pretpostavljam da i to već znaš)

E sad, što se tiče tih nekih aplikacija, koliko ja znam, jailbrejkani mobiteli mogu imati aplikacije u pozadini koje rade, znači da postoji mogućnost, nikad si nisam jb uređaj jer mi iskreno nije bilo potrebno, ali znači da je mogućnost otvorena, sad je samo pitanje da li je to moguće i na not jb uređaju, s tim bi se malo morao pozabaviti.

Što se tiče tvoje aplikacije, izvediva je, no ima tu dosta posla i dosta stvari koje nebih mogao ukomponirati onako kako bih ti želio, a pitanje je da li bi ti i apple odobrio takvu aplikaciju jer imaju pravila.
    T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta

3. 'Hvala' kaže:

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    Sve redom
    Godina
    36
    Bodovi
    17.563
    Nivo
    32
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Znam više manje sve. E tu je kvaka, htio bi ja prvo izradit aplikaciju, vidit ako sve radi, rado ću ja kasnije platit što treba ako će ona proć... Jel postoji crackana neka verzija tog programskog jezika? Ako nebi program ispao kako spada bezveze sam bacio 100$ što i nije baš mal novac za mene :/

Super-forumaš
    Datum registracije
    Aug 2005
    Mobitel
    Iphone 4 16GB, E72
    Operater
    [t]-mobile
    Bodovi
    13.359
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako imaš Mac računalo, odi na http://developer.apple.com/devcenter/ios/index.action registriraj se, bez ikakvog plaćanja, i skini xcode sa sdk 4.2(on već u sebi ima simulator iphone, pa u principu aplikaciju nemoraš certificirati da bi isprobao kako radi na uređaju), to ti je za postojeći os, plaćeni devovi, recimo mogu skinuti 4.3 beta verziju i onda prilagođavati programu tok novojverziji ios-a.

Ako nemaš Mac onda pogledaj ovaj članak, unutra ti je opisano, što i kako. http://maniacdev.com/2010/01/iphone-...ons-available/
    T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta

6. 'Hvala' kaže:

Super-forumaš Postignuća:
    VeteranOverdriveTagger Second Class25000 Experience Points

Datum registracije
    Nov 2005
    Operater
    Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    43.984
    Nivo
    51
    Bodovi: 43.984, Nivo: 51
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    jedno laičko pitanje dali moram imati mac računalo da bih mogao imati mac os ili ne ?

hvala

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    iPhone 4
    Operater
    t-mobile
    Bodovi
    7.628
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.628, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U pravilu da, ako se misliš ozbiljnije time bavit, inače za probu možeš u vmwareu pokrenuti gotov image mac os-a pa vidjeti kako će ti ići. Inače, ne bih htio početnicima rušiti nade, ali ako nemate prethodnog iskustva u programiranju, pogotovo objektnom trebat će vam prilično vremena da kvalitetno razumijete to što radite. Naravno, možete proći nekoliko tutoriala na brzinu, ali za razvoj ozbiljnih aplikacija je potrebno razumijevanje.
    @mbusic, posto kazes da si relativan početnik, preporučio bih ti da se okaniš iPhonea, nego se primi Windows Phone 7 dok je još svjež. .NET farmework i C# su jako ugodno okružje za raditi, a pogotovo Silverlight koji predstavalja vizualni dio na toj platformi. Moj je savjet da prvo nečim jednostavnim i besplatnim probate vidjet kakvu bi popularnost aplikacije stekle na marketplaceu/appstoreu, jer ćete time dobiti potrebno iskustvo i nećete potrošiti hrpu vremena na razvoj nečeg što na kraju može biti neodobreno.
    Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran

Datum registracije
    Nov 2005
    Operater
    Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    43.984
    Nivo
    51
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala na odgovoru, znači bolje je imati baš mac računalo za korištenje mac os-a... koje su razlike ako bih imao na pc-u...
    u principu mogu imati dvije particije pa na svakoj jedan os.

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    iPhone 4
    Operater
    t-mobile
    Bodovi
    7.628
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo sto ti spominjes se zove hackintosh, da na hardversku particiju instaliras mac os. Ako zelis novije verzije osa nuzan uvjet je intelov visejezgreni procesor. No i sav ostali hardver mora biti kompatibilan ako hoces potpunu funkcionalnost. U zadnje vrijeme ima napretka i dobar dio konfiguracija moguce je osposobiti sa originalnim leopard diskom, ali i dalje nije trivijalno. Preporucio bih ti da prvo probas na virtualnoj masini, ako te zanima ta opcija posalji mi pm
    Pobjeda u svađi na forumu je kao pobjeda na Specijalnim olimpijskim. Ni jedno ni drugo ne umanjuje činjenicu da si retardiran

Datum registracije
    Nov 2005
    Operater
    Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    43.984
    Nivo
    51