Izvorno postao
zayl
moje misljenje je da su danas postoje odredene struje koje populariziraju jedno ili drugo. nazalost za nokiju, google i apple su vjerojatno marketinski najjace tvrtke danasnjice, a njihovi fanovi su daleko fanaticniji od nokijinih. tu, onda ulazi i pomodnost vecine ljudi i njihova nepismenost (kaj se tice tehnologije, a pogotovo smartphoneova). jel, to sve pricam globalno, i zato dolazi do puno recenzija koje stavljaju ios i android ispred svih ostalih, i komentara korisnika koji su velikom vecinom zatupljeni marketingom i sugestijama svojih prijatelja. to je po meni razlog zasto je symbian danas u svijeti ljudi kao los proizvod.
kaj se tice usporedbi s ostalim os-ovima cesto se poistovjecuju sam os i gui. gui je jedan dio os-a i ios i android su tu bolji od symbiana. symbian nema los gui, on je samo zastario po danasnjim standardima. znaci kompliciraniji je, manje intuitivan i zahtjeva malo vremena da se covjek privikne na njega. ios i android tu jako sisaju symbian. a kaj se tice samog sustava, symbian je ipak punokrvni os. ono sve sto su jos starije verzije symbiana omogucavale, niti ios, niti andriod nemaju jos ni u planu. on je toliko optimiziran, iskoristiv i postoji toliko mogucnosti i radnji da ce androidu trebati jos dosta nadogradnji da ga stigne. ios tu ne ubrajam jer apple-u nije namjera stvoriti ultimativni smartphone, nego zaraditi pare i zato nikada nece imati sve one mogucnosti koje imaju symbian, pa i android, bar ne u istom vremenu.
velika vecina ljudi niti ne iskoristi sve mogucnosti koje im nudi jedan smartphone, i onaj proizvodac koji ce ponuditi jednostavniji uredaj koji je oku ugodan i u modi ce privuci vise kupaca, a sad jel taj uredaj podrzava upnp il ne i jel snima hd video bez problema s procesorom od 600mhz ili mu treba minimalno 1ghz je kupcima puno manja stavka dok odlucuje o kupnji.
meni, osobno, previse eye candy-a je glupo, samo mi produzuje vrijeme koristenja samog moba i nakon prvih tjedan dana me zamara. efekti i ostali kerefeki su mi uvijek izgaseni. vise volim menu u vise razina kao symbian jer si mogu bolje organizirati sve aplikacije. menu u jednoj razini ko android i ios su mi komplicirani i puno mi je teze naci ono sto trebam kad imam hrpu aplikacija, ak ih imam 10 onda je bolje, al ak imam 50 i to razlicitih namjena, onda je organizacija u symbianu smislenija. bitnije mi je da mi mob nudi opcije koje trebam i hocu li do toga doci sa 3 klika ili 5, meni je totalno ne bitno i ne radi razliku. android je jos uvijek mlad os i treba jos rada na njemu, s razlogom najnovijoj verziji treba 1ghz da radi normalno, a jos uvijek zastajkuje ak se previse zaigras. ios skoro niti ne ubrajam u bitne os-ove zbog silnih ogranicenja i politike apple-a. iphone je odlicna multimedijalna igracka i tu sve staje, cak ni steve jobs ne porice takvu politiku. win mobile 7 ? on se jos treba pokazati, ali govori se o njemu kao next best thing, ali ajde malo, pa nema bluetootha, sve treba radit preko zune-a, min requirements je 1ghz, nema nikakvog korisnog file managera i jos hrpu ostalih sitnica koje ima neki tamo 3 godine stari samsung, samo kaj nije touch.
kaj se tice symbiana, on je i dalje najjaci i najkoristeniji mobilni os na svijetu i dok god nokija radi na njemu, on nece propasti. to sto su fanovi symbiana i nokije tisi od ostalih to je druga stvar. dok god se prica o njemu znaci da je bitan i da ga ljudi koristi. npr bada os koji je jako slican androidu i u manje pokusaja dosao do odredenog stadija razvoja nije toliko uspjesan ko android jer se ne prica toliko o njemu, a i tata mu nije google, nego samsung ili recimo blackberry os koji je jedan od boljih os-ova danasnjice, nis se ne prica o njemu i rijetko se usporeduje s ostalim.
ka se tice ovi store, rade da ima 10 normalnih i korisnih aplikacija nego milion kaj cu instalirati jednom i obrisati. postoji samo jedan fart app u ovi storeu i to je posve dovoljno, kaj ce ti ih 10.
i da jos nadodam, recenzije i ljudi daju sve manju vaznost onome sto i predstavlja jedan mobilni uredaj, a to je da je prijenosni telefon. tu je nokija daleko jaca od svih konkurenata. ona je prvo telefon, a onda smartphone.
Bookmarks