@Ferara Koliko znaš osnova elektrotehnike?
Pozz!
Imam dva pitanja.
1.Mjerio sam sa multimetrom matičnu ploču provodnost od točke a do točke b.
Na slici se vidi crna kocka (crna pipalica) i crvene kocke (crvena pipalica).
Dakle crna pipalica je bila na mjestu gdje dođe vijak za spajanje kartice
na kučište,a spajanjem crvene pipalice na jedno od mjesta označenih na slici čuo bi
zujanje i dobio brojeve na multimetru,dakle provodnost postoji.
Matična ploča je bila na stolu dakle nije bila spojena na kučište,probao
sam nekoliko različitih ploča tako ispitati i rezultat je uvjek bio isti.
Dakle nije mi jasno zašto postoji ta masa?
Drugo pitanje:
Skinuo sam jedan kondezator sa stare matične ploče.
Nije mi jasno zašto postoje četiri točke lema(spojene u križ)
kad kondenzator ima dvije nožice?
![]()
Zadnji uredio Sljaka : 26-07-2015 u 17:26 Razlog: da se vide slike
@Ferara Koliko znaš osnova elektrotehnike?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Pa ne baš previše,buni me ovo:
http://www.ss-strukovna-vvlatkovica-...varovaPC-a.pdf
Stranica 4:
Provjerite da li je matična ploča spojena s masom
Matična ploča ima svoju masu, koja može, ali i ne mora biti spojena sa kućištem računala. Ako je samo jedan spoj sa masom, onda je sve u redu. Inače, ova provjera se radi vizualno, a ne s instrumentom. Znači provjeriš jesu li svi odstojnici na mjestu i da matična ploča nigdje ne dotiče kućište. To što dobiva masu preko napajanja, to je u redu.
Isto tako dobiti neke brojke ne znači ništa, treba znati brojke protumačiti.
A što se tiče kondenzatora, četiri rupe su zato jer kondenzatori dolaze u različitim izvedbama, pa se unaprijed predviđa mogućnost korištenja različitih oblika (iste vrijednosti, naravno).
Pohvalno je što želiš nešto naučiti, ali ipak za neke stvari moraš prvo savladat osnove pa onda ići dalje. Inače ćeš stalno nailaziti na nedoumice i nejasnoće.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Citat sa jednog drugog foruma:Matična ploča ima svoju masu, koja može, ali i ne mora biti spojena sa kućištem računala. Ako je samo jedan spoj sa masom, onda je sve u redu.
Inače, ova provjera se radi vizualno, a ne s instrumentom. Znači provjeriš jesu li svi odstojnici na mjestu i da matična ploča nigdje ne dotiče kućište.
Jel to istina da svaka ploča u rupicama oko šarafčića ima izolaciju jer baš meniTi plastični odstojnici su nekad bili potrebni jer ploča na "rupicama" nije imala izolaciju.. Današnjim matičnim pločama su dovoljni bakrenasti odstojnici jer svaka ploča u rupicama oko šarafčića ima izolaciju, tako da ne može doći do nepoželjnog kontakta.
prilikom mjerenja pokazuje da ta tvrdnja nije istinita?
To sa odstojnicima sam shvatio
Odstojnici služe da matična ne dodiruje lim kućišta i da ne dođe do kratkog spoja.
Ustavni sud bi za ovo rekao da jePohvalno je što želiš nešto naučiti, ali ipak za neke stvari moraš prvo savladat osnove pa onda ići dalje. Inače ćeš stalno nailaziti na nedoumice i nejasnoće.![]()
ustavni sud
![]()
Moguće su dvije varijante: 1. oko rupe je izolacija pa ploča nema kontakt s masom
2. rupa je povezana s masom ploče, a ova sa masom kućišta pa je potpuno nebitno što ima spoja.
Druga varijanta je bolja, jer kod prve varijante uvijek postoji mogućnost slučajnog spoja.
I plastični odstojnici nisu izbačeni, koriste se onda kad ni u kom slučaju ne smije doći do spoja. Uz svaku matičnu dolaze upute gdje se kakav odstojnik koristi i to treba poštivat.
Zadnji uredio Sljaka : 28-07-2015 u 10:43
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks