Kojim kabelom povezuješ grafičku i televizor?
Prije svega, nadam se da nisam pogriješio otvarajući novu temu budući da nisam našao ništa što je srodno mom problemu. Ako sam zaj..ao oprostite.
Dakle, već dugo pregledavem razno-razne forume i tražim rješenje. Imam grafu ATI Radeon X550 sa TV izlazom i već danima bezuspješno pokušavam da preko nje dobijem sliku na TV-u. Probao sam i ovako i onako i više ni sam ne znam kako. Imam raznih kablova, konvertora, priključaka, redukcija i sve što sam do sad uspio je da mi na 10-ak sekundi pošalje sliku na TV kao "primarnu" a za to vrijeme mi nestane slika na monitoru. Nikako ne mogu da "enable-ujem" sekundarni driver. Ako neko stvarno zna u čemu je problem molim da mi pomogne. Unaprijed hvala.
Kojim kabelom povezuješ grafičku i televizor?
Prvo sam pokušao sa 4pinskim S-video ali nemam na TVu S-video nego sam išao preko SCART reduktora(onaj sa in/out prekidačem). Pa sam onda našao mali kablić,prelaz sa 7pinskog S-video kabla na žuti kompozitni video(činč)kabal a zatim sam na kraju pokušao sa reduktorom sa 7pinskog S-video koji na drugom kraju skupa ima 4pinski + žuti, crveni i bijeli kompozitni kablić. Poenta je u tom što mi u CCC onaj ekran sa brojem 2 uvjek disable. Enable-ujem ga na sekundu i on se odmah po tom ugasi. Nadam se da si me razumio bar 30%![]()
Zadnji uredio theblackone : 07-02-2010 u 16:12
Zar nitko nema ko mi može pomoći?
Razumio sam skoro sve. Ja sam se time bavio al sam kasnije odustao. Imao sam S-video s jedne strane a SCART s druge i sve je štimalo,al nisam imao boju na telki. Napravi upgrade drivera i CCC-a pa pokusaj opet. Mora radit.
Ako se taj upgrade drivera i CCC-a sastoji u uklanjanju postojećih i zamjenom novih sa interneta to sam već radio. Jedino što mi još pada na pamet je reinstal čitavog sustava(XP 2ED). Nego ja imam boju ali budući da mi je reza na monitoru 1440x900 kad mi prebaci sliku na TV sve je mutno. Pokušao sam smanjiti rezoluciju na 800x600 i tad je bilo bolje. Problem je samo što ne mogu imati sliku na monitoru i TV-u u isto vrijeme. U svakom slučaju hvala ti na trudu.
Koje grafičke drivere imaš? Kod ATI kartica treba biti opcija Displays i tu uključiš TV ili šta ti je već skopčano. Jesi li to probao?
![]()
Nemam ništa slično tom. Mislim da takav izgled CCC-a imaju malo novije i ozbiljnije kartice. Kod mene je serija X550. Možda da pokušam sa driverom za neku napredniju seriju. Napravio sam screenshot ali ne znam da ga prikačim. Možda bi mi neko mogao objasniti kako da prikačim screenshot, nisam to još nikad radio.
Zadnji uredio theblackone : 09-02-2010 u 17:28
Uploadaj OVDJE, pa kopiraj link na forum.
Ovako je bolje:
![]()
E super. Ajd sad neka mi netko pomogne pre nego što izvadim grafu i odgrizem dio zadužen za prenos slike na TV.
![]()
Driveri za grafičke kartice pogonjene procesorima Radeon:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
Možda ti pomogne.
Ma OK je to druže, imam to. Tu sam skinuo katalist(CCC) i to baš za moju grafu X550. Ali to uopšte ne izgleda kao ono što je Fiko 2005 postovao. Može li nešto detaljnije? Ili možda ja ne znam da nađem to što je on našao?
Jesi pokušavao spojiti HDMI kablom?
Ti imaš Catalyst Control Center dok Fiko ima Catalyst Control Panel koji se ne koristi već godinama. Jesi li odvukao TV u onu gore kućicu?
Ta grafička nema HDMI, može probati samo DVI > HDMI kabel, ali ne garantiram da će raditi. HDTV nema nikakve veze s HDMI-jem, brkaš kruške i jabuke.
Da, možda bih i to mogao pokušati mada u Republici Srpskoj bi to mogao biti problem za naći. Ali već sam mnogo love pljuno do sad, ne znam zašto bi taj kabal radio. U svakom slučaju hvala ti.
Evo cijena:
http://www.chipoteka.hr/artikl/8071600301
Neznam zašto bi to bio problem naći u RS? Mislim da svaka trgovina tehničkom opremom ima ovo, čak i veliki shoping centri (neki dan sam to vidio u Getrou).
Jesam, dregovo sam ga, ali prihvata ga samu u "main" prozoru, ponudi mi opciju "swap" i kad ju prihvatim ugasi mi monitor i pošalje sliku na TV.
Što se tiče brkanja krušaka i jabuka to je očigledno. Nisam baš upućen kakav je to HDMI priključak. U svakom slučaju nisam tako nešto vidio na svom TV-u.
A kad zanemariš CCC i TV aktiviraš preko Windowsovog alata? Što se onda dogodi?
Mislim da bi ti trebalo ići preko SCART priključka. Vidim po onoj slici da imaš XP, zašto ne probaš staviti Windows 7, jer na njoj imaš ugrađenu mogućnost povezivanja s vanjskim zaslonom:
![]()
Uopšte ne mogu da dobijem sliku preko Windowsovog alata. To mi je još veća enigma nego CCC.
Bookmarks