Negdje predvečer po našem vremenu Google je na blogu obznanio da je riješio problem sa Appleom glede push maila na iPhonu. Oni koji su probali (kao nižepotpisani) namučili su se ko psi, čudili se ko' pura dreku kako to da push sa mobileme.com ili Yahoo! maila radi kako i treba, ali push sa Google maila jednostavno ne radi (čak ni opcija "push" ne postoji u settingsima, nego samo "fetch"). E pa Google je zaobišao Apple i sredio svoj MobileSync tako da sad sve radi! Prije je radio sync kalendara i imenika, a sad radi i gmail.
No, dvije riječi upozorenja:
1. account se definira kao Exchange, što sa sobom donosi i problem da je moguće imati definiran samo jedan account (ja ih imam 3 samo na gmailu)
2. treba paziti da se ne ostane bez podataka (kalendar, imenik) prilikom setupa synca, dakle prvo treba napraviti backup svega kroz iTunese, za svaki slučaj
Sve spremno? OK, lijepo klik na link i slijediti upute...
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
pa ja imam push vec nekih 2mj,dao 99c za aplikaciju i fino radi![]()
Da, to da - ali ovo je free, ne zahtjeva dodatne aplikacije, i radi se o built-in varijanti koja se integrira sa native e-mail klijentom. Ipak je to nekakav napredak![]()
Google Sync je majka odavno. Sada kad je i mail u igri nema mu premca.
Uživam koristiti iPhone i ovu besplatnu Google tehnologiju. Nikad više problemi sa izgubljenim kontaktima, propuštenim obavezama i kasno viđenim mejlovima.
Ljudi uključite se, velika večina ima mobitele koji ovo podržavaju - Google Sync
Testirao sam i radi i kad sam spojen na WiFi i na neki od data prijenosa. Sekundu nakon što pošaljem mail već se čuje da je stigao novi mejl na ajfonu.
Sve 5!
morat cemo isprobati![]()
Probaj, znam da zvučim kao najveća propaganda Google-a ali stvar je odlična.
Evo kako sam ja naštimao da radi, a što je dosta siguran način da se slučajno ne bi pobrisali neki kontakti. Sigurno ima i jednostavniji način, ali puno manje siguran. Zašto je ovo siguran način? Zato što se radi backup imenika na više mjesta tako da ako negdje i napravite nešto krivo i izbrišete sve ostaje vam neki drugi backup sa kojeg možete sve vratiti.
Preduvjet je da imate kontakte na ajfonu i mail račun na Gmailu.
1. Odete na gmail na kompu i izbrišete sve iz adresara (na kompu).
2. Sada treba napraviti csv datoteku koja sadrži sve kontakte. Može se spojiti iPhone na iTunes i tamo kontakte sinhronizirati sa Outlook-om. Nakon toga u Outlooku ima opvija da se cijeli adresar izveze u csv datoteku. Ako imate već od ranije sve kontakte u Outlooku onda samo trebate napraviti taj export (izvesti) csv datoteke.
3. Otvorite Gmail na kompu i kliknite na "Kontakti" Kliknite na link "Uvezi" koji se nalazi u gornjem desnom kutu. Sada vam se nudi opcija da odaberete csv datoteku koju ste prethodno izvezli iz Outlooka. Primjetite da vam se nudi opcija da sve kontakte uvezete u neku grupu. Zato je dobro prije ovoga sve kontakte izbrisati iz Gmaila tako da sve bude "na novo".
4. Kada ste uvezli kontakte možete ih uređivati na kompu i preslagivati u grupe. Koliko je ovo lakše nego prčkati po mobu! Upicanite imenik do kraja, ne budite lijeni
5. Sada je potrebno podesiti Google Sync na ajfonu. Pratite upute na ovoj stranici http://www.google.com/mobile/products/sync.html#p=apple
6. Izbrišite sve kontakte na ajfonu. Nemojte se bojati, pa imate već barem 3 backupaMožda ih i nije potrebno izbrisati, ali ja sam to napravio kako bi se kod sinhronizacije sve posložilo kako treba, da ne bi bilo duplih kontakata zbog nekog zareza i slično...
7. Otvorite aplikaciju Kontakti i spojite se na internet. Za cca minutu ajfon će sa Google servera povući sve kontakte! Meni je ovaj događaj bio fenomenalan. Vau! Ono prvo je nevjerica par sekundi jer buljim u prazan imenik i ništa se ne događa.... kad ono evo ih!
Za kraj:
Od sada kakvu god promjenu napravite u imeniku, kalendaru na ajfonu ona je iste sekunde napravljena i na vašem Gmail računu (naravno potrebno je biti spojen na net).
Isto tako vrijedi i za svaku promjenu koju napravite na kompu na Gmail računu - odmah je i u mobitelu napravljena promjena. Provjerite sa Kalendarom, napravite neki sastanak i pogledajte da li je na ajfonu? Naravno da je.
Još jedna stvar zašto se isplati napraviti sve ovo je ta da svi smartphone-i današnjice također rade sa Google Sync-om i tako npr. kada ja dodam događaj u kalendar na Nokia E65 (drugi telefon) ona se odmah synca sa Google-om, a isto tako i ajfon.
Centralni imenik i kalendar koji se nalazi na netu i svi uređaji se stalno syncaju sa njim. Predobro. Yebenica![]()
Ja sam se zbog tog pomanjkanja pusha pretplatio na MobileMe. Radi savršeno, ali i košta. Da je bila ova opcija pred par mjeseci, ostalo bi mi 60ak € u džepu. Neka, isteći će i to, pa ćemo se prebacit na Google sync... Zasad sam probao, radi sve kako treba, ali kad sam se već pretplatio na MobileMe, žao mi je da stoji bez veze :/
Bookmarks