...da li se to događa kada snimku pustite samo na LCD ekranu kamere ili se ista stvar pojavljuje kada kameru spojite i na TV...
Lijepi pozdrav svima,
Nešto više od dvije godine posjedujem digitalnu video kameru Panasonic NV-GS37, do nedavno me dobro služila, međutim unatrag nekoliko mjeseci sam primjetio pojavu tamnih paralelnih horizontalnih pruga, preko cijelog ekrana, na nekim dijelovima snimke. Nisam uspio dokučiti uzrok ovoj pojavi, pretpostavio sam da je do greške došlo zbog višestrukog presnimavanja jedne te iste kazete (koristim SONY-jeve mini DV kazete), te sam stavio novu kazetu u nadi da ću neko vrijeme biti pošteđen ove neugodne pojave. Međutim ovaj vikend sam se neugodno iznenadio. Snimio sam petnaestak minuta 'materijala' i sve se činilo OK dok nisam došao doma. Žena je pregledavala snimku i slika je iz početka bila u redu, nakon premotavanja i ponovnog pregledavanja, na djelovima snimke koji su se trenutak prije činili uredu, pojavile su se famozne 'pruge'. Danas sam opet premotavao i pregledavao snimku, osim pojave 'pruga' slika se počela još dodatno 'lomiti' onako nekako kao po kvadratićima, a nakon još jednog premotavanja, snimka je u potpunosti iščezla, jednom rječju ništa, mrkli mrak. Raspakiram potom potpuno novu kazetu, stavim ju u kameru i napravim snimku od desetak sekundi, pokušam pregledati, ništa se ne vidi, ekran je potpuno crn. Stisnuo sam i gumb 'reset', u nadi će se problem rješiti, ali ni to ne pomaže. Sliku na zaslonu vidim samo dok je kamera u modu za snimanje, ali kad pokušam pregledati što sam snimio slike nema, isto vrijedi kod pregledavanja starih kazeta na kojima su snimke inače bile u redu, sada se više ništa ne vidi. Nisam osobit stručnjak za digitalne video kamere, na sreću većinu snimljenog materijala sam na vrijeme preselio na računalo i zapekao na DVD-ove, zanima me da li netko zna o kakvom se problemu/kvaru radi, može li se otkloniti ili je jednostavnije kupiti novu kameru? Hvala unaprijed svima koji će si dati truda da ponude nekakav odgovor,
...da li se to događa kada snimku pustite samo na LCD ekranu kamere ili se ista stvar pojavljuje kada kameru spojite i na TV...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
U princip kameru ne spajam na TV, već snimke selim/kopiram na računalo, a potom editiram. Da, snimku koju sam načinio preko vikenda sam uspio preseliti na računalo, ali skupa sa horizontalnim prugama koje prekrivaju 50٪ vidnog polja, to sam učinio dok se snimka još mogla djelomično pregledavati na LCD ekranu na kameri.
...vjerujem da je onda u pitanju glava na kameri...preporučio bih ti da ju pošalješ u ovlašteni servis na dijagnostiku - mislim da ništa ne naplaćuju (bar ovi za sony nisu) a reći će ti koji je kvar i koja je cijena popravka...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Zahvaljujem na savjetu, raspitat ću se telefonom, eventualno odnjeti kameru do servsa, pa ću onda vidjeti isplati li se popravljati, s obzirom da slična nova kamera košta oko 1300-1500kn.
I ja se pridruzujem misljenju da se radi o kvaru na glavi kamere.
Cudno mi je samo to sto se glava izgleda ponasa "destruktivno" prema vec snimljenome sadrzaju. Navedeno je jasno jer se prilikom prvoga pregledavanja snimljenoga sadrzaja (dakle prvi prelazak trake preko glave prilikom reprodukcije) nije dalo primjetiti degradacije na snimci, a vec prilikom drugoga pregledavanja (drugi prelazak treke preko glave - reprodukcija) mane na snimci su bile jasno primjetne. Nakon trecega prelaska trake preko glave, sadrzaj je bio potpuno unisten. Navedeno indicira da je glava prilikom reprodukcije unistila snimljeni sadrzaj.
Za ovakav slucaj cujem prvi puta.
Najbolje je obratiti se ovlastenom servisu za Panasonic.
Ako je glava u potpunosti otkazala popravak bi trebao biti od 500 kn na vise.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Evo malo sam telefoninirao i raspitivao se, ljudi sa kojima sam kontaktirao u servisima su ljubazni, ali kada im opišem kvar, ispada da oni to ne popravljaju, navodno samo jedan servis u gradu Zagrebu i to na Črnomercu popravlja kvarove (na Panasonicovim kamerama) tog tipa, ali tamo se nitko ne javlja na telefon, a meni je hitno... djete danas popodne nastupa u lutkarskoj predstavi, u četvrtak je završna priredba u vrtiću, treba to ovjekovječiti, zato da nebi gubio živce sa servisima donio sam brzopoteznu odluku o kupovini nove kamere, danas na povratku s posla, HGspot mi je usput, pregledao sam ponudu, 'Digitalna video kamera,SAMSUNG,VP-D381' cijena 1299.00 kn, to bi trebala biti jednostavna kamera u klasi ove koju sam do sada koristio, tako da ako ih još imaju na lageru, jedna je moja, a ovu staru onda nebi ni popravljao, u svakom slučaju, hvala vam na savjetima..
Pozdrav
Zadnji uredio Igor_A. : 02-06-2009 u 14:49
Cak i da se javljaju u tome servisu...i da mogu otkloniti nastali kvar, malo je nategnuto za ocekivati da kamera bude popravljena i do četvrtka, a kamo li za dana poslije podne.
Tako da s obzirom na vjerojatnu cijenu popravka, i potrebu za kamerom...kupnja ove za koju ste se odlucili i nije losa odluka (mini DV jos uvijek pruza najbolji omjer ulozeno/dobiveno, kada je rijec o kvaliteti slike i reprodukcije).
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bookmarks