Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7
    Svježe registriran
    Datum registracije
    Apr 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Preporuka fotoaparata - makro (macro) fotografija

Pozdrav!

Treba mi preporuka digitalnog fotoaparata. Zanima me makrofotografija pa bih volio da se preporuke baziraju na tome, ako je moguće. Čitao sam sticky teme i znam da je najbolje da sam proučavam i probam naći, no zbog nestručnosti i manjka iskustva u fotografiranju odabir mi predstavlja veliki problem.

Naime, bio sam napravio jedno osobno pretraživanje i za oko mi je zapeo Panasonic FZ50, no taj fotoaparat je sada već star (?), a i propustio sam odličnu ponudu u jednom domaćem dućanu.

Molio bih vas da bi preporučite par modela (do vrijednosti od oko 4000 kn) koji bi bili dobri za tip fotografiranja koji sam naveo. Ukoliko se preporuka svede na 1 fotoaparat - super, ukoliko se svede na više, vjerujem da bih istraživanjem po netu mogao doći do finalne odluke.

Hvala unaprijed

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao traxex Pregledaj post
    Pozdrav!

Treba mi preporuka digitalnog fotoaparata. Zanima me makrofotografija pa bih volio da se preporuke baziraju na tome, ako je moguće. Čitao sam sticky teme i znam da je najbolje da sam proučavam i probam naći, no zbog nestručnosti i manjka iskustva u fotografiranju odabir mi predstavlja veliki problem.

Naime, bio sam napravio jedno osobno pretraživanje i za oko mi je zapeo Panasonic FZ50, no taj fotoaparat je sada već star (?), a i propustio sam odličnu ponudu u jednom domaćem dućanu.

Molio bih vas da bi preporučite par modela (do vrijednosti od oko 4000 kn) koji bi bili dobri za tip fotografiranja koji sam naveo. Ukoliko se preporuka svede na 1 fotoaparat - super, ukoliko se svede na više, vjerujem da bih istraživanjem po netu mogao doći do finalne odluke.

Hvala unaprijed
    Nije toliko bitno pri odluci o kupnji kompaktnoga aparata sa kvalitetnim macro modom, voditi se datumom izlaska aparata na trziste ili njegovim prisustvom u prodaji.

Dobar macro je uvijek dobar macro, bez bzira na to koliko je dugo aparat na trzistu.

Vrlo je tesko preporuciti jedan model, pogotovo imajuci u vidu koliko je aparata sa razmjerno kvalitetnim macro modom trenutno u ponudi. Mnogi od njih cak i dodatno potenciraju macro mogucnosti svojih aparata reklamirajuci ih sa zvucnim nazivima poput magnify funkcionalnosti, close up macro, super close up macro...

Ipak, zelio bih skrenuti paznju na neke stvari koje su bitne prilikom macro fotografije, a na koje necete nuzno biti upozoreni od proizvodjaca.

Poprilicno je bitno, odnosno u velikoj mjeri olaksava fotografiranje macro motiva, ako je aparat koji upotrebljavate opremljen sa display - om, koji je moguće izvuci iz kucista te manipulirati njime. Naime, mnogi motivi so locirani uz tlo te je nemoguće ostvariti pogled kroz opticko trazilo ili EVF. Prilikom fotografiranja takvih motiva i display foto aparata je pod nepovoljnim kutem a da bi se i koristeci njega kvalitetno kadriralo, a kamo li i imalo pregled ekspozicije, kontrasta, otvora blende i sl. (pogotovo ako se nalazite u osvijetljenijim situacijama - umjetno svjetlo ili pod jakim suncevim svjetlom). "Pomicni" display je u ovakvim situacijama spas. Pored navedenoga, necete morati, doslovce leci na tlo da bi okinuli macro motiv.

Sljedece sto je bitno je osvijetljenje motiva (kadra). Dakle, povoljno je sto najbolje svjetlosne vrijednosti optika kompaktnih aparata postize na najsiremu kutu. Na taj nacin imate maksimum koji od optike mozete traziti pri najsiremu kutu, tako da ostaje mjesta i za eventualno "dokadriranje" cropanjem dijela kadra. Ipak...mnoge su situacije, kada s obzirom na blizinu objekta nije moguce odraditi eksponiranje iz ruke (razlozi su razni...sami zasjenite objekat, opcenito losi svjetlosni uvjeti...). U tim slucajevima izuzetno je korisno imati mali prirucni stativ (radi se o stativima najveće visine do 35 cm ili manjima), koji ce omogućiti eksponiranje za dobivene "idealne" svjetlosne rezultate na objektu fotografiranja, koje iz ruke ne bi bile moguce (tresnja, pomicanje aparata u odnosu na objekt koje rezultira nejasnom...mutnom fotografijom).

Sa prethodno navedenim dolazimo i do zakljucka da je jako dobro imati i mogucnost manuelnoga odredjivanja parametara fotografije, da u uvjetima u kojima automatika ne odradjuje kvalitetan posao, mozemo iste parametre podesiti sami.

Sljedece sto je relativno bitno (s obzirom da onima koji vole macro fotografiju, apetiti za kvalitetnije kadrove vrlo brzo porastu) jest da aparat ima mogucnost da se za njega dobavi macro konverter ili macro close up lens, ili ring adapter na koji ce moci biti montiran konverter ili close up lens (ovdje je i dodatna rasvjera opcija, ali iz iskustva govorim, da se ljudi jako rijetko odlucuju za kupnju dodatne rasvjete...a vrlo cesto za kupnju malo prije spomenutih dodataka).

Sto se modela foto aparata tice moje preporuka su:

1. Canon S5 IS
    2. Canon A650 IS
    3. Canon A720 IS

...pored navedenih u obzir dolaze i:

4. Panasoniz FZ18
    5. Panasonic FZ50
    6. Fuji Finepix S8000

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    Apr 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala puno na pomoći, odličan post.

Odluka je već skoro tu, no samo bih vas zamolio da, ako možete, obrazložite zašto ste stavili Canon S5 kao preporuku #1.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala puno na pomoći, odličan post.

Odluka je već skoro tu, no samo bih vas zamolio da, ako možete, obrazložite zašto ste stavili Canon S5 kao preporuku #1.
    Stavio sam ga kao preporuku br. 1 je je bez obzira na nesto podulji staz na trzistu ovaj aparat jos uvijek odlicna kupnja. Radi se o aparatu koji je "prepunjen" mogucnostima.

Pored navedenoga raspolaze sa izvrsnom optikom. Osim odlicnih macro karakteristika u koje sam se uvjerio iz prve ruke, aparat pruza i izvrstan raspon koji ga cini vrlo upotrebljivim i u svim ostalim situacijama.

Istina je da je aparat nesto vecih dimanzija i mase od ostalih predlozenih u mome prethodnome postu (FZ 50 je mozda jedina iznimka). Radijus objektiva mu je nesto veci, tako da je za navedeni model lakse pronaci macro konverter ili close up lens ili konverzijski prsten za iste, nego li za "manje" modele.

U slucaju da zelite manji i laksi aparat koji ce vam dati slicne macro rezultate preporučam modele 650 ili 720 iz A serije.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    Apr 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja vjerujem u vašu preporuku i S5 bi zaista mogao biti moj izbor. Preletio sam preko dosta user reviewa - koji je vaš komentar na sve te negativne dojmove? Opravdani?

Brinu me prosječne ocjene ovog aparata na dpreview, na 115 različitih mišljenja prosječna ocjena image qualitya je 3.67 (a i same recenzije korisnika nisu bajne, ne znam koliko bi se to trebalo uzeti u obzir ali bilo kako bilo, naočigled previše ljudi ima loša iskustva s ovim fotoaparatom). Vidio sam temu za S5 i na ovom forumu, također nije bio prikazan u najboljem svijetlu.

No, kako ste stavili S5 na #1, a pogledom na cijenu mi je i više nego prihatljiv kao početna investicija, volio bih čuti od vas mišljenje u čemu je stvar zašto se toliko ljudi žali.

Također bi mi pomoglo kada biste naveli prednosti S5-a nad FZ50 - i obrnuto.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja vjerujem u vašu preporuku i S5 bi zaista mogao biti moj izbor. Preletio sam preko dosta user reviewa - koji je vaš komentar na sve te negativne dojmove? Opravdani?

Brinu me prosječne ocjene ovog aparata na dpreview, na 115 različitih mišljenja prosječna ocjena image qualitya je 3.67 (a i same recenzije korisnika nisu bajne, ne znam koliko bi se to trebalo uzeti u obzir ali bilo kako bilo, naočigled previše ljudi ima loša iskustva s ovim fotoaparatom). Vidio sam temu za S5 i na ovom forumu, također nije bio prikazan u najboljem svijetlu.

No, kako ste stavili S5 na #1, a pogledom na cijenu mi je i više nego prihatljiv kao početna investicija, volio bih čuti od vas mišljenje u čemu je stvar zašto se toliko ljudi žali.

Također bi mi pomoglo kada biste naveli prednosti S5-a nad FZ50 - i obrnuto.
    Kada kanaliziramo sve te recenzije, misljenja…testove, pogotovo ako se tome pridoda i vlastito iskustvo (koristenje S5 IS modela neko vrijeme) ostaje jedna cinjenica kao vjecni kamen spoticanja kada se govori o Canon S5 IS modelu.

Glavna mana Canon S5 IS modelu je njegov prethodnik S3 IS. Naime, mnogi (a i ja sam medju njima) drze da je S3 IS bio najbolji iz Sx IS serije Canon foto aparata. S5 je produkt trzisne utakmice…u osnovi S3 sa nesto boljim display – om i EVF – om, te sa prema svim testovima (a i prema onima koje sam sam nacinio) losijim senzorom. Tako je ispalo da je model nasljednik losiji (a i skuplji) od modela prethodnika i to mu je glavni prigovor. Glavna konkretna zamjerka su performanse senzora…uskracen je za ostrinu u odredjenim situacijama, generira dosta suma vec na ISO200, da ne govorim o ISO400 ili 800.

Ipak, sve navedeno ne znaci da je S5 IS los aparat, dapace, stojim pri cinjenici da se radi o jos uvijek, jednome od najboljih predstavnika ultra zoom klase. Istina je da je S3 bio, ukupno gledano, bolji aparat. Istina je da i ostali proizvodjaci imaju konja za utrku u ovoj klasi, ali S5 moze stati uz bok svakoga od njih.

S5 sam istaknuo kao br. 1 jer je odlican omjer ulozeno dobiveno. To je izuzetno kompletan aparat, koji se da nabaviti za i vise nego razumnu cijenu za to sto nudi, koji uza sve navedeno zadovoljava i zahtjeve koje ste postavili u sferi macro fotografije.

FZ50 je model aparata, koji je superioran modelu S5 IS. Jedino u cemu S5 IS ima prednost je, ako se ne varam, velicina display – a (sto je relativno nebitno). Opcenito FZ50 je uz jos jedan ili dva modela najbolje sto se moze nabaviti od ne SLR digitalnih foto aparata. Cinjenica je da po mome misljenju ne daje nista bolje performanse sto se macro fotografije tice od modela S5 IS, a da ima cijenu vecu za vise od 1000 kn. Ta visa cijena je definitivno opravdana kvalitetom aparata i onime sto nudi korisniku, ali ako gledamo samo macro performanse, tada FZ50 i nema neku prednost nad Canonom (eventualno uz close up adapter http://www.pchand.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i618 ali takvi adapteri postoje i za S5 IS tako da to nije mjerilo).
    Zadnji uredio Bimbi : 07-04-2009 u 11:54

Svježe registriran
    Datum registracije
    Apr 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na svemu, bili ste od neizmjerne pomoći.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Sony H3 macro slikanje
    By ifeta in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 10
    Posljednji post: 27-03-2009, 12:05
  2. Preporuka fotoaparata za odredjen nacin slikanja!
    By cime in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 25-01-2009, 20:44
  3. Macro fotografija (Macro fotografiranje)
    By .El Nino. in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 10
    Posljednji post: 15-04-2008, 16:37
  4. Makro prstenovi!
    By Nick in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 16-11-2007, 11:05
  5. open office problem, macro
    By microhard in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 20-04-2007, 10:28

Bookmarks

Pravila postanja