Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11
    Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Tele objektiv za Nikon (D50 body) - prioritet fotografiranje pasa

Pozdrav svima!

Dugo me nije bilo ovdje i kor. ime je slično (ista je osoba), jer stare podatke više nemam.

Uglavnom, imam objašnjenje i pitanje.

s obzirom da ovaj Nikon kit objektiv koji sad trenutačno imam na D50 (AF-S Nikkor 18-55 1:3,5-5,6 G ED DX, ne zadovoljava potrebe, baš je ''prekratak'', odluka je pala za kupnju novog.

Treba mi za fotografiranje pasa u daljini statični i u pokretu, a uz to potrebno je i za ljude- ali nije uvijet. Psi su prioritet. ( Želim da ispadne zamućena pozadina, što s ovim do sada nije bio slučaj.)

Predložite firme i modele.
    Gledala sam malo objektive i moj je zaključak da ne mora biti orginal Nikonov.
    Zato jer ja nisam nikakav profi i ne znam se ni ovime bolje služiti- stalno je na automatskom snimanju.
    Ne znam šta od Sigme, Tamrona ili drugih, paše na fotić i da mi bude funkcionalan.
    Trgovine u susjednim zemljama: slo, bih- mozda ima šta povoljnije?
    Kupnja preko ebay. de , znate li nešto o tome kod kupovine foto opreme?
    Što mislite o kupnji rabljenog objektiva kod nas?
    Ili kupnja u Njem./Aus novog?

Cilj mi je uložiti što manje novaca za ovo što mi treba jer pseći poznanici su kupili olympus i dobili 2 objektiva i slike su im ok, a sve im je koštalo manje nego moj. Zato i nisam navela koliko mislim uložiti, jer ne znam što je kompatibilno sa D50.

Ma, super je Nikon, ne kažem ja ništa protiv i svi padaju na ''žuta slova'' pogotovo kad slikam tu kod sebe neke manifestacije, ili kad me pozovu da poslikam. I uvijek se nanovo oduševim kako se ljudi vole slikati - barem u mom mjestu, jer znaju da će to jednog dana netko gledati. Nakon 3 monografije vezane uz mjesto, mislim da su mještani zaista istinski svjesni vrijednosti fotografije. A pred deset godina, kad smo počeli, nije bilo tako.

Da ne duljim, molim pomoć, slušam prijedloge, dajte smjernice, linkove, cijene... (Psi imaju priritet, ostalo prema potrebi.)
    Zahvaljujem,
    Lp!

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sigma ti je u redu, oni rade objektive za sve aparate, pa kod kupnje samo trebaš tražiti da je za nikona.

što se tiče modela, bilo što u rangu većem od sadašnjeg, znači neki 70-200, 70-300, 100-300 teleobjektiv, a što se tiče zamućenja, ako ti ovaj postojeći nije dovoljno 'zamućen' na skroz otvorenoj blendi, onda traži objektiv s blendom f/2.8 na cijelom rasponu. s tim da će to i koštati... alternativno može proći i f/4 na cijelom rasponu.. ne znam što točno sigma ima u ponudi.

s tamronom baš nisam upoznat, jednom sam radio s jednim njihovim objektivom i bio je u redu, tako da ista priča ko i za sigmu, pa sad tko ima bolju ponudu i do čega uspiješ doći...

Forumaš
    Datum registracije
    Jun 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja nisam neki strucnjak, al zanima me to podrucje pa pratim sta drugi pricaju.

Uglavnom za pocetnika u dslr fotografiji tj. modeli do 6000kn. (znaci body + 2 kit) zbog odnosa cijene i kavlitete trebala bi obratit pozornost na:

1.Pentax
    2.Olympus
    3.Sony

Znaci to su modeli dlsr do 6000kn za dvostrukim njihovim kitom (kupujes zajedno za tijelom jer je JEFTINIJE). Prvi kit ti je za portret npr. 15 - 55mm , a drugi za snimanje gdje trebas nesto pribliziti npr. 55 - 120mm.

Ovaj redosljed proizvodaca bi trebala uzeti u obzir pri kupovini.

E sad tu ima jos 1000 stvari o svakom proiz. i za svaki pojedini model.

Npr. pentak ima stabilizaciju u tijelu, svaki kit od 70god mozes zasarafiti gore (jeftini su), jako dobre slike itd.

Olympus neki modeli stabilizacija u tijelu, kvalitetni kit objektivi koje dobijes uz tijelo kad kupujes itd.

Sony stabilizacija u tijelu, solidni kit objektivi itd.

Ako sam u cemu pogrijesio slobodno me ispravite.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao sweex1978 Pregledaj post
    Ja nisam neki strucnjak, al zanima me to podrucje pa pratim sta drugi pricaju.

Uglavnom za pocetnika u dslr fotografiji tj. modeli do 6000kn. (znaci body + 2 kit) zbog odnosa cijene i kavlitete trebala bi obratit pozornost na:

1.Pentax
    2.Olympus
    3.Sony

Znaci to su modeli dlsr do 6000kn za dvostrukim njihovim kitom (kupujes zajedno za tijelom jer je JEFTINIJE). Prvi kit ti je za portret npr. 15 - 55mm , a drugi za snimanje gdje trebas nesto pribliziti npr. 55 - 120mm.

Ovaj redosljed proizvodaca bi trebala uzeti u obzir pri kupovini.

E sad tu ima jos 1000 stvari o svakom proiz. i za svaki pojedini model.

Npr. pentak ima stabilizaciju u tijelu, svaki kit od 70god mozes zasarafiti gore (jeftini su), jako dobre slike itd.

Olympus neki modeli stabilizacija u tijelu, kvalitetni kit objektivi koje dobijes uz tijelo kad kupujes itd.

Sony stabilizacija u tijelu, solidni kit objektivi itd.

Ako sam u cemu pogrijesio slobodno me ispravite.
    U ovome slucaju ne trazi se "kit" vec samo objektiv odredjenoga raspona za odredjenu namjenu.

Korisnik vec posjeduje tijelo sa kojim je zadovoljan.

Sto se savjeta oko objektiva tice...najprije uopceno:

1. Kupnju na nevidjeno optike i tijela foto aparata ne bih kupovao...ovo je moj osobni stav, jer mi je bitno da prije nego kupim ista od foto opreme (pogotovo rabljeno), isto mogu isporbati i uvjeriti se u ispravnost komponente.

2. Kupnja rabljene opreme dvosjekli je mac. Slazem se da se mnogo toga povoljnije moze naci i da su prilike za kupnju nekada odlicne s obzirom na cijenu novih objektiva ili tijela. Ali kako sam vec nebrojeno puta rekao...foto optika (objektivi) i tijela su jako osjetljivi proizvodi...mogu biti osteceni i nefunkcionalni i da se na njima ne vidi ostecenja u vidu udubljenja ili ogrebotina. Treba imati izvjesno znanje i iskustvo da bi se moglo prilikom kupoprodaje moglo u kratkome roku ocijeniti da li je sa opremom koja je predmet iste sve u redu u da li je ispravna. Naravno da je pri kupnji bilo kakve rabljene opreme...testiranje prije davanja love...obvezno i neizostavno.

Trgovine u Sloveniji/Italiji/Srbiji nisu nista povoljnije nego kod nas (govorim ovo iz prve ruke...jer sam radi posla cesto u tri navedene zemlje). U sloveniji se kupnja isplati kada se u pricu ukljuci i povrat poreza (dakle, sa povratom poreza SLR tijela i objektivi ispadaju jeftiniji kakvih 10 ak %). Ipak, s obzirom na prijave na granicama...ne znam koliko je ovo zanimljivo i isplativo rijesenje.

U sloveniji su isplative akcije...kada su objektivi ili tijela na akciji...onda su doista povoljnija nego u RH i to po 30 ak do 40 ak %. Tada je kupnja isplativa i bez povrata poreza jer kod nas ovakvih akcija nema.

http://www.bigbang.si/?AspxAutoDetectCookieSupport=1

U Austriji je cijena ovakve opreme 10 do 15 ak posto jeftinija nego u RH. Govorim o cijenama baz povrata poreza...ako se usudis traziti MWST to je jos kakvih 20 ak % dolje.

Sto se samih objektiva tice...bilo bi zgodno da barem okvirno dogovorimo koji raspon je zanimljiv.

Dakle, trazimo li objektiv koji krece od srednjega raspona pa prema ekstremnijim tele vrijednostima (100-300 ili 70-300 recimo)...ili trazimo polivalentniji objektiv koji pokriva nesto od sirega kuta, a i dalje pruza korisniku "dovoljno" tele vrijednosti (nesto poput 18-200 inacica)?

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav!

Zahvaljujem svima na odgovorima!

Raspon bi bio takav da obuhvaća stari objektiv ( koji je AF-S 18-55) i još ima cm-e u daljinu. Uglavnom, bitno je da objektiv čisto fotografira i bliže i dalje objekte. A jedan zato, jer se meni ne štafaju objektivi gore-dolje. Nisam profić, kao što rekoh. I onda trebam paziti na prašinu, dlake, ponekad i blato, vodu, travu. To je najveći razlog zašto samo jedan objektiv.

Sad, nakon Vašeg komentara Bimbi i osobnog stava o rabljenoj opremi, dvoumim se u vezi takve kupovine. Makar su neke ponude u oglasnicima zanimljive, koliko sam gledala.

Ako su akcije takve u Slo, onda odlično! To mi je tu blizu.
    Za dojave na granici, znam.

Ovaj prijedlog 18-200 možda bi bio dobar?
    Sad, ne znam da li će, kad se statični objekt fotografira iz bliza (npr. portret fotografija), da li će pozadina biti zamućena. To želim dobiti. Da je objekt čist, kristalno jasan, a pozadina dosta zamućena. To je prva stvar.
    I druga: fotografiranje udaljenih objekata.
    To bi trebalo biti obuhvaćeno objektivom kojeg tražim.
    A s obzirom da nisam profić, onda mi nije tako ni bitna firma objektiva. Uglavnom, želim proći sa što manjim ulaganjem.
    Pa molim predložite objektive i firme, pa ću onda sve proučiti.
    A opcija 70-300, da li se s takvim objektivom može dobiti ono što želim?
    ( Naravno, sve će ići preko funkcije automatskog fotografiranja.)
    Ok, zahvaljujem,
    Lp!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao shama 1 Pregledaj post
    Pozdrav!

Zahvaljujem svima na odgovorima!

Raspon bi bio takav da obuhvaća stari objektiv ( koji je AF-S 18-55) i još ima cm-e u daljinu. Uglavnom, bitno je da objektiv čisto fotografira i bliže i dalje objekte. A jedan zato, jer se meni ne štafaju objektivi gore-dolje. Nisam profić, kao što rekoh. I onda trebam paziti na prašinu, dlake, ponekad i blato, vodu, travu. To je najveći razlog zašto samo jedan objektiv.

Sad, nakon Vašeg komentara Bimbi i osobnog stava o rabljenoj opremi, dvoumim se u vezi takve kupovine. Makar su neke ponude u oglasnicima zanimljive, koliko sam gledala.

Ako su akcije takve u Slo, onda odlično! To mi je tu blizu.
    Za dojave na granici, znam.

Ovaj prijedlog 18-200 možda bi bio dobar?
    Sad, ne znam da li će, kad se statični objekt fotografira iz bliza (npr. portret fotografija), da li će pozadina biti zamućena. To želim dobiti. Da je objekt čist, kristalno jasan, a pozadina dosta zamućena. To je prva stvar.
    I druga: fotografiranje udaljenih objekata.
    To bi trebalo biti obuhvaćeno objektivom kojeg tražim.
    A s obzirom da nisam profić, onda mi nije tako ni bitna firma objektiva. Uglavnom, želim proći sa što manjim ulaganjem.
    Pa molim predložite objektive i firme, pa ću onda sve proučiti.
    A opcija 70-300, da li se s takvim objektivom može dobiti ono što želim?
    ( Naravno, sve će ići preko funkcije automatskog fotografiranja.)
    Ok, zahvaljujem,
    Lp!
    Jos cu se samo jednom osvrnuti na kupnju rabljene opreme.

Ne pokusavam ja tvrditi da je svaka kupnja rabljene opreme osudjena na propast.

I sam sam neke komade opreme (rijetke ali ipak) kupio rabljene i nisam imao problema...mnogi fotografi koje poznam (dakle, ljudi zaradjuju za zivot fotografijuo i tom opremom koju kupuju) hrpu su toga kupili rabljeno i rijetko su imali problema.

Najbitnija stvar je pri takvoj kupnji imati iskustva da se u kratkome roku procijeni je li oprema ostecenja i radi li kako bi trebala raditi...dakle, netko nevjest ili "zelen" u fotografiji ovdje bi se lako mogao "okliznuti". Zato savjetujem...ako se ne osjecate sigurnima...a odlucili ste se na kupnju rabljene opreme...onda barem sa sobom povedite nekoga tko ima iskustvo u koristenju takve foto opreme, da procjenu obavi umjesto vas.

Sto se objektiva tice...

...s obzirom da zelite zadrzati wide vrijednost koju imate izbor je prilicno olaksan (odnosno da se ne zelite upustati u stalne izmjene objektiva). Izmjene su neminovne sa 70-300 modelom jer uz klasican FLM od 1,5 on ne pocinje na 70 mm nego na 105 mm sto je prilicno uzak kut "gledanja" aparata i svakako nije za all around upotrebu.

Nikkor tu nudi svoj AF-S 18-200 VR objektiv o kojemu vise mozete naci ovdje:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=23615
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=37527

Moram spomenuti da Nikkor nikako nije budget rijesenje i da ako zelite izdvojiti sto manje novca...mozete slobodno razmisliti o ulaganju u objektiv slicnih karakteristika alternativnih proizvodjaca.

Tu je ponuda ovakva:

Sigma:

http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...58&navigator=6
    http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...29&navigator=6

Tamron:

http://www.tamron.com/lenses/prod/18200_diII.asp
    http://www.tamron.com/lenses/prod/18250_diII.asp
    http://www.tamron.com/lenses/prod/18270_vc.asp

Iz linkova je jasno da osim standardne duljine (18-200) koju nudi i Nikkor, Sigma ima i nesto "dulji" objektiv 18-250, a Tamron pored 18-200 i 18-250, nudi i 18-270 mm model.

Sa spomenutim Tamronima nemam nikakvih iskustava, a ona iz trece ruke ne zelim komentirati.

Sigmu 18-200 sam imao prilike oprobati i mogu potvrditi da jest nesto losija od Nikkorovoga primjerka, ali da je izuzetno isplativa kupnje s obzirom na omjer ulozeno/dobiveno koji nudi korisniku. Sto se 18-250 od Sigme tice...njega nisam imao prilike isporbati u zivo...ali s obzirom da se radi o DC seriji sa HSM - om...vjerujem da je razina kvalitete kako u izradi tako i u fotografskim rezultatima, po uzoru na model prethodnik (18-200) zadrzana.

Sigma 18-200 imala je i pristojan bokeh (to je ona zamucenost pozadine koju trazite).

Inace zamucenost pozadine koju trazite u biti ovisi o dubini polja (misli se na fokusno polja foto aparata pri odredjenim postavkama kod odredjenoga kadra)...ako zelite vise informacija malo proguglajte pod DOF (depth of field) da ja sad ovdje ne otkrivam toplu vodu...

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, puno hvala Bimbi na odgovorima!

U vezi rabljenog objektiva ili novog, još se dvoumim. Jer ja spadam u kat. ''zelenih'' i kad bi išla na rabljeni, nadam se da bi bilo sve ok. Nemam nikoga tko se razumije u fotografiju, svi moji imaju obične digitalne, jer im fotić nije tak bitan, a kamoli da bude još DSLR-a.

Ove objektive koje ste naveli: Nikon, Sigma i Tamron pogledati ću i proučiti detaljnije.
    Pogotovo pojmove bokeh i DOF.
    I taj raspon od 200 do 270 ipak nije zanemariv. I tu se javlja dvojba: 200 ili 270.

http://www.tosafoto.dk/ Na toj str. su psi slikani takvim objektivima ili jačim?
    Pitam laički zato da vidim šta mogu očekivati od navedenih objektiva (200,250,270) odprilike.

Zahvaljujem svima na strpljenju i dobroj volji, pogotovo Vama, Bimbi što pomažete i poučavate ovakve prvašiće kao što sam ja; znam par slova, al ne znam čitati.
    Lp!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, puno hvala Bimbi na odgovorima!

U vezi rabljenog objektiva ili novog, još se dvoumim. Jer ja spadam u kat. ''zelenih'' i kad bi išla na rabljeni, nadam se da bi bilo sve ok. Nemam nikoga tko se razumije u fotografiju, svi moji imaju obične digitalne, jer im fotić nije tak bitan, a kamoli da bude još DSLR-a.

Ove objektive koje ste naveli: Nikon, Sigma i Tamron pogledati ću i proučiti detaljnije.
    Pogotovo pojmove bokeh i DOF.
    I taj raspon od 200 do 270 ipak nije zanemariv. I tu se javlja dvojba: 200 ili 270.

http://www.tosafoto.dk/ Na toj str. su psi slikani takvim objektivima ili jačim?
    Pitam laički zato da vidim šta mogu očekivati od navedenih objektiva (200,250,270) odprilike.

Zahvaljujem svima na strpljenju i dobroj volji, pogotovo Vama, Bimbi što pomažete i poučavate ovakve prvašiće kao što sam ja; znam par slova, al ne znam čitati.
    Lp!
    Oko DPF - a i bokeh - a se ne zamarajte sa tehnickim sitnicarijama...nacin ostvarivanja pojedinoga efekta je bitan.

U nacelu sto je objektiv vise prema tele podrucju (dakle sto je vise zooma) to ce bokeh biti izrazeniji...isto tako vezano uz otvor blende...sto je otvor blende veci (dakle sto je f broj manji) to je bokeh izrazeniji.

Navedeno znaci da cete jaci efekat zamucene pozadine dobiti ako se udaljite od psa 10 ak metara, "zumirate" ga i okinete, nego li ako ste nu na dva metra i fotografirate sa sirim kutem.

Opet...sto je veci zoom to je i blenda zatvorenija pa je ekspozicija dulja, a upas svjetla manji (osim u slucaju objektiva sa konstantnim otvorom blende duz cijeloga raspona, koji su osjetno skuplji od ostalih koji nemaju te karakteristike).

Ima jos korisnih trikova, kako rekoh koje je relativno lako nace vezano uz doticne pojmove.

Ako nemate iskustva...tada rabljenu opremu ne bih nikako preporucio, pogotovo ako nemate niti nekoga da sa vama obavi kupnju ili da vam pri istoj pomogne. Mislim da je novi objektiv puno razboritiji odabir.

Dvojba 200 ili 270...naoko vrlo jednostavno...270 je uvijek bolje...

...naravno pod ovjetom da su objektivi jednakih performansi i mogucnosti. Opcenito gledano, teze je zadrzati karakteristike i kvalitetu objektiva na visokoj razini, time sto je on vecega raspona.

Treba reci i to da kod objektiva sa max. tele vrijednosti 270 uz FLM 1,5 Nikona D50 ta vrijednost iznosi 405 mm, sto je poprilicno opticko uvecanje. Tako da bi kod ovoga objektiva pogotovo sugerirao da to budu navedene inacice sa stabilizacijom slike. Isto savjetujem i za modele max. tele vrijednosti 200 i 250.

Sto se fotografskih rezultata tice...oni podosta ovise o fotografu. Ako je fotograf kadar da izvuce maksimum iz opreme koja mu se nadje u rukama, moze poluciti iznenedjujuce dobre rezultate.

Na navedenoj stranici ima fotografija koje su vece kvalitete i oko kojih se poprilicno potrudili kako za fotogrfiranja, tako i za obrade nakon. Uz uvjet da znate sto radite, sa Sigmama koje sam savjetovao uz D50 koji posjedujete...rezultati bi trebali biti najslicniji Ridgeback - ovima i Dalmatineru iz galerije:

http://www.tosafoto.dk/Kundegalleri/...sen/index.html
    http://www.tosafoto.dk/Kundegalleri/...aer/index.html
    http://www.tosafoto.dk/Kundegalleri/...ldt/index.html

Samo jes jedna opaska...uvjeti u kojima su psi fotografirani igraju veliku ulogu, pogotovo pri vecim tele vrijednostima. Svjetla bi uvijek trebalo biti sto vise (suncan dan na otvorenom...ne u sjeni je idealan). Jer kako rekoh povecanjem tele vrijednosti, blenda se zatvara i ekspozicija se produljuje, a s obzirom da sam jedno vrijeme fotografirao pse, znam da se krecu brzo i da su relativno nezahvalni fotografski objekti, tako da i pri sitnicu duljoj ekspoziciji radi kretnji, fotografije ispadaju "mutne". Tu svakako pomaze i dodatna rasvjeta u obliku eksterne bljeskalice ili sustava od dvije njih...ali ne vjerujem da ste tako opremljeni.

Rad sa ovako visokim tele vrijednostima u zatvorenom, a bez bljeskalice, ce jako rijetko dati zadovoljavajuce rezultate (opet iz iskustva jer sam fotografski pratio neke izlozbe koje se redovito odrzavaju u paviljonima koji su ispodprosjecno osvijetljeni).

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozz,

pronašla sam ovaj (rabljeni) objektiv nedavno:

NIKON Nikkor AF 70-300 f1:4-5,6 G

(3-4 x stavljan, 200 fotki,=1400 kn)

Pa molim komentare ''za'' i ''protiv'', je li netko ima iskustva s tim objektivom i kakva su zapažanja (-meni treba, kao što rekoh, uglavnom za portrete pasa i pse u pokretu).
    Isto tako me zanima koliko je tu stabil. slike bitna i potrebna, s obzirom da ga ovaj objektiv nema. (Otvorena je opcija izmjene objektiva (za koju sam prije rekla da otpada.))

Ok, očekujem Vaše komentare,
    i unaprijed zahvaljujem,
    Lp!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozz,

pronašla sam ovaj (rabljeni) objektiv nedavno:

NIKON Nikkor AF 70-300 f1:4-5,6 G

(3-4 x stavljan, 200 fotki,=1400 kn)

Pa molim komentare ''za'' i ''protiv'', je li netko ima iskustva s tim objektivom i kakva su zapažanja (-meni treba, kao što rekoh, uglavnom za portrete pasa i pse u pokretu).
    Isto tako me zanima koliko je tu stabil. slike bitna i potrebna, s obzirom da ga ovaj objektiv nema. (Otvorena je opcija izmjene objektiva (za koju sam prije rekla da otpada.))

Ok, očekujem Vaše komentare,
    i unaprijed zahvaljujem,
    Lp!
    Sve sto sam napisao u proslim postovima i dalje stoji.

Dakle, sustav stabilizacije je izuzetno vazan, pogotovo pri ovim zarisnim duljinama u kojima govorimo ovdje uz FLM tijela, te o motivima za koje vi objektiv mislite koristiti.

S obzirom da tijelo nema mogucnost stabilizacije, bitno je da ga objektiv ima.

Objektiv koji ste naveli necete moci koristiti na zarisnim duljinama vecim od 200 mm "iz ruke" pogotovo za brze i pokretne objekte i dobiti cistu fotografiju. Stativ je ovdje od presudne vaznosti, a sa stativom cete opet vrlo tesko fotografirati pse, pogotovo dok su u pokretu.

Stoga s obzirom na namjenu nikako ne savjetujem ovaj objektiv koji ste naveli...on je primjer onoga sto vam ne treba.

Ako vec ciljate na takav raspon skrecem paznju na puno adekvatniji komad optike:

Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR

Naravno da ovo nije jedini...u konacnici i Sigma i Tamron imaju inacica slicnih mogucnosti.

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2009
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, hvala Bimbi na brzom odgovoru-ta stabilizacija slike me nekako mučila i sada ste potvrdili moje sumnje za veće žarišne duljine koje trebam.
    Ok, tražim dalje i biti ću slobodna i dalje pitati.

Bdw: zgodan mopsić

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Objektiv srednjega raspona za Nikon D80
    By Symbeq in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 26-07-2009, 12:59
  2. Molim savjet za tele objektiv (Canon)
    By Askaru in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 26
    Posljednji post: 10-06-2008, 08:30
  3. Fotografiranje zivotinja u pokretu (pasa) - sto odabrati?
    By Bimbi in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 22-11-2006, 00:55
  4. Fotografiranje brzih pokreta u dvoranama (Canon 350D vs Nikon D50)
    By Namid in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 21
    Posljednji post: 30-06-2006, 12:05
  5. prioritet mreza
    By flOoKi in forum Samsung
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 07-07-2004, 01:31

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke