Pozdrav svima!

Dugo me nije bilo ovdje i kor. ime je slično (ista je osoba), jer stare podatke više nemam.

Uglavnom, imam objašnjenje i pitanje.

s obzirom da ovaj Nikon kit objektiv koji sad trenutačno imam na D50 (AF-S Nikkor 18-55 1:3,5-5,6 G ED DX, ne zadovoljava potrebe, baš je ''prekratak'', odluka je pala za kupnju novog.

Treba mi za fotografiranje pasa u daljini statični i u pokretu, a uz to potrebno je i za ljude- ali nije uvijet. Psi su prioritet. ( Želim da ispadne zamućena pozadina, što s ovim do sada nije bio slučaj.)

Predložite firme i modele.
Gledala sam malo objektive i moj je zaključak da ne mora biti orginal Nikonov.
Zato jer ja nisam nikakav profi i ne znam se ni ovime bolje služiti- stalno je na automatskom snimanju.
Ne znam šta od Sigme, Tamrona ili drugih, paše na fotić i da mi bude funkcionalan.
Trgovine u susjednim zemljama: slo, bih- mozda ima šta povoljnije?
Kupnja preko ebay. de , znate li nešto o tome kod kupovine foto opreme?
Što mislite o kupnji rabljenog objektiva kod nas?
Ili kupnja u Njem./Aus novog?

Cilj mi je uložiti što manje novaca za ovo što mi treba jer pseći poznanici su kupili olympus i dobili 2 objektiva i slike su im ok, a sve im je koštalo manje nego moj. Zato i nisam navela koliko mislim uložiti, jer ne znam što je kompatibilno sa D50.

Ma, super je Nikon, ne kažem ja ništa protiv i svi padaju na ''žuta slova'' pogotovo kad slikam tu kod sebe neke manifestacije, ili kad me pozovu da poslikam. I uvijek se nanovo oduševim kako se ljudi vole slikati - barem u mom mjestu, jer znaju da će to jednog dana netko gledati. Nakon 3 monografije vezane uz mjesto, mislim da su mještani zaista istinski svjesni vrijednosti fotografije. A pred deset godina, kad smo počeli, nije bilo tako.

Da ne duljim, molim pomoć, slušam prijedloge, dajte smjernice, linkove, cijene... (Psi imaju priritet, ostalo prema potrebi.)
Zahvaljujem,
Lp!