Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12
    Svježe registriran Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Lightbulb Savjeti : Fotografiranje nocnog neba sa DSLR-om (potrebna oprema)?

Vec neko vrijeme razmisljam o nabavci nekog entry level DSLR.a te sam za sada POTPUNI POCETNIK u pojmovima koje osoba treba znati da bi se koristila takvim fotoaparatom,no citajuci teme na ovom forumu moram reci da mi znanje iz minute u minutu sve vise napreduje a to bih naravno zahvalio vama forumasima!

Dakako da bih ja veliku vecinu vremena svoj fotoaparat koristio u normalnim uvjetima dakle dnevno svjetlo.
    Ali..eto sada me prvenstveno zanima samo ova tema u slucaju ako se nadjem u prilici fotografiranja nocnog neba koje me oduvijek fascinira

Dakle, zanima me da li je moguce nekim DSLRom (ovdje mislim na kit 3.500~4000kn) fotografirati nocno nebo (razlicite pojave Mjeseca npr..pa zatim ono sto rade astronomi kad stave dugo vrijeme ekspozicije pa na fotografijama dobe efekt da zvijezde rade polukruzne obrise i sl...kuzite me? ;-) btw tu je link na jednu stranicu gdje se vidi na kakve fotografije mislim --> http://static.astronomija.co.rs/razn...c/zivkovic.htm )
    Naime vidim da je za ove neke fotografije maximalno vrijeme ekspozicije bilo cak i do 2H 30min a citajuci specifikacije pojedinih fotoaparata,tamo nalazim da im je maximalno vrijeme ekspozicije po 30sekundi (npr Sony A330) ili 60 sec (Olympus E-520) pa me to sad malo zbunjuje? Dakle s takvim dslr.ovima mogu zaboraviti na gore opisano "nocno fotografiranje" ? U cemu je ovdje caka...?

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Child_Of_Bodom Pregledaj post
    Vec neko vrijeme razmisljam o nabavci nekog entry level DSLR.a te sam za sada POTPUNI POCETNIK u pojmovima koje osoba treba znati da bi se koristila takvim fotoaparatom,no citajuci teme na ovom forumu moram reci da mi znanje iz minute u minutu sve vise napreduje a to bih naravno zahvalio vama forumasima!

Dakako da bih ja veliku vecinu vremena svoj fotoaparat koristio u normalnim uvjetima dakle dnevno svjetlo.
    Ali..eto sada me prvenstveno zanima samo ova tema u slucaju ako se nadjem u prilici fotografiranja nocnog neba koje me oduvijek fascinira

Dakle, zanima me da li je moguce nekim DSLRom (ovdje mislim na kit 3.500~4000kn) fotografirati nocno nebo (razlicite pojave Mjeseca npr..pa zatim ono sto rade astronomi kad stave dugo vrijeme ekspozicije pa na fotografijama dobe efekt da zvijezde rade polukruzne obrise i sl...kuzite me? ;-) btw tu je link na jednu stranicu gdje se vidi na kakve fotografije mislim --> http://static.astronomija.co.rs/razn...c/zivkovic.htm )
    Naime vidim da je za ove neke fotografije maximalno vrijeme ekspozicije bilo cak i do 2H 30min a citajuci specifikacije pojedinih fotoaparata,tamo nalazim da im je maximalno vrijeme ekspozicije po 30sekundi (npr Sony A330) ili 60 sec (Olympus E-520) pa me to sad malo zbunjuje? Dakle s takvim dslr.ovima mogu zaboraviti na gore opisano "nocno fotografiranje" ? U cemu je ovdje caka...?
    ha, ha, na kaj bi ličila ta fotka, spec efekti

Forumaš Postignuća:
    Veteran1 year registered5000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.546, Nivo: 19
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne shvacam semu taj smijeh?
    Tu je primjer expozicije od 3,5 sati.

Forumaš Postignuća:
    7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao riba Pregledaj post
    Ne shvacam semu taj smijeh?
    Tu je primjer expozicije od 3,5 sati.
    moj bed, ,

fotka doobra
    Zadnji uredio Bimbi : 29-03-2010 u 17:15

7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eto, riba je nasel primjer expozicije od cak 3,5 sati Dakle kako to postici kad vidim da kod vecine aparata je max 60 sec! Ili sam ja tu nesto pobrkao..

I jos jedno pitanje..kod ultra-skupog "CANON EOS 1Ds Mark III" pise ovo : MAKSIMALNA EKSPOZICIJA 30 sek. + Bulb.

Sto to sad tocno znaci?

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bulb ti traje onoliko koliko drzis stisnuti okidac. Ali ne to shvatiti doslovno prstom po okidacu jer se onda koristi zicani okidac tak da nema tresnje aparata. Sad nemam vremena za cackanje, ali za kod digitalije dolazi do grijanja senzora, pa moze doci do smetnji na slici, pa se za astro svrhe koriste senzori koji su hladjeni.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Teme koje bi mogle biti od pomoci:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?...ighlight=astro
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=26424
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=30740
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=61150
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=46264
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?p=466301#post466301

Inace link na stranicu iz prvoga posta nije bas u potpunosti mjerodavan, jer je covjek koji je autor fotografije sa toga site - a, prilikom fotografiranja koristio analogni aparat sa filmom kao medijem. Radi navedenoga niti iznosi o kojima doticni prica, a koje je potrebno uloziti u opremu ne mogu biti primjenjeni na digitalnu fotografiju.

Sto se astro fotografije tice...na forumu sam ako se ne varam pisao o tome i ugrubo o opremi koja je potrebna, a cifre koje je potrebno uloziti ovise o tome koliko se tko zeli ozbiljno baviti tim vidom fotografije.

"Bulb" je opravo to sto bi se koristilo prilikom ekstremno dugih ekspozicija.

Svako digitalno SLR tijelo ima mogucnost "beskonacne" akspozicije (koliko je meni poznato), odnosno ekspozicije cije trajanje ovisi samo o zelji fotografa.

Oprema koju je potrebno imati za početi sa ovakvom fotografijom, je osim tijela i nekoga (po mogucnosti prime objektiva) kvalitetan stativ i okidac (moguca su dva rijesenja: 1. wireless okidac kompatibilan sa tijelom, ako tijelo ima tu opciju 2. zicni okidac sa vijkom, tijelo mora imati navoj za ovakav okidac).

Jasno je zasto je stativ bitan...sto se okidaca tice, moguce je poceti i bez njega koristeci odgodjeno okidanje (2, 5 ili 10 sekundi) koje manje vise svako digitalno SLR tijelo posjeduje (iako bi za bolje rezultate savjetovao okidac, pogotovo uzevsi u obzir da je ekspoziciju okidanjem potrebno i prekunuti ).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post

"Bulb" je opravo to sto bi se koristilo prilikom ekstremno dugih ekspozicija.

Svako digitalno SLR tijelo ima mogucnost "beskonacne" akspozicije (koliko je meni poznato), odnosno ekspozicije cije trajanje ovisi samo o zelji fotografa.

Ahaaaa!..znaci onda se uopce ne moram obazirati kad u specifikaciji fotoaparata pise maximalna expozicija 60 sec (ili slicno) jer taj broj samo oznacava max expoziciju koja se moze postici s tim aparatom i nekim objektivom BEZ UPOTREBE BULB opcije..tj zicanih,wireless okidaca...

Dakle - onda jedna bitna stvar na koju treba paziti je da tijelo ima navoj za okidac, tj da ima bulb opciju i nakon toga vise nisam ogranicen onom "defaultnom" maximalnom expozicijom tijela od npr 60 sec

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Samo jedna ispravka. Nije obavezan navoj na okidacu. To je bila obaveza analognim aparatima, dok digitalni koriste i malo drugaciji zicani okidac - look
    Zadnji uredio riba : 29-03-2010 u 22:40

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Child_Of_Bodom Pregledaj post
    Ahaaaa!..znaci onda se uopce ne moram obazirati kad u specifikaciji fotoaparata pise maximalna expozicija 60 sec (ili slicno) jer taj broj samo oznacava max expoziciju koja se moze postici s tim aparatom i nekim objektivom BEZ UPOTREBE BULB opcije..tj zicanih,wireless okidaca...

Dakle - onda jedna bitna stvar na koju treba paziti je da tijelo ima navoj za okidac, tj da ima bulb opciju i nakon toga vise nisam ogranicen onom "defaultnom" maximalnom expozicijom tijela od npr 60 sec
    Teoretski da...imas i u postu iznad (riba) i sliku jednoga okidaca za digitalna tijela (okidaci su obicno vezani uz tip tijela, iako je na skupljim tijelima za najosnovnoje opcije moguce rabiti i jednake okidace). Cijena okidaca varira od stotinjak kn dop par tisuca kn ovisno o tome sto nude korisniku. Za pocetak je dovoljan i ovaj najosnovniji.

Mislim da je jos bitno za spomenuti da je digitalija kao medij puno osjetljivija na anomalije koje mogu biti prouzrokovane ekstremno dugackim ekspozicijama od filma. Naime kod ekstremno dugackih ekspozicija na filmu (mislim da nisam isao preko 45 minuta) vrlo je jednostavno dobiti jasnu i cistu sliku. Kljuc je okidac izvan tijela i kvalitetan stativ. Sam odabir filma uvjetuje samo atmosferu fotografije. Najcesce sam koristio 100 asa, jer premda je uz koristenje takvoga filma potrebno nesto dulje eksponirati kadar, rezultati su jasni i cisti i uz maksimalno zatvorenu blendu, dubinska ostrina je izvrsna. Filmovi od 200 ili 400 asa koji su najcesce koristeni za ovakav tip fotografije daju zrnatije rezultate, i mijenjaju atmosferu fotografije, a dubinska ostrina niti uz najzatvoreniju blendu, nije kao prilikom upotrebe filma od 100 asa.

Digitalna pak tijela umjesto filma imaju chip. Netko je vec u temi spomenuo da je chip podlozan zagrijavanju. Pogotovo ako se fotografiranje desava pri visoj temperaturi. Postoje hladjeni chipovi, ali u amaterske svrhe biti ce dovoljna i klasicna tijela, ne bi trebalo biti problema. Ono sto bi ovako duge ekspozicije mogle uzrokovati u digitalnom formatu je hrpa suma na slici. premda uz najzatvoreniju blendu i gotovo potpuni mrak te neki kvalitetniji prime objektiv, da se moram kladiti, rekao bi da ce kolicina suma biti prihvatljiva.

Bilo bi idealno da je objektiv fiksan i to po rasponu i blendi, sa sto vecim mogucim otvorom blende (f2,8, f 1,8...) jer ce veci otovr blende omoguciti dobre rezultate i uz krace ekspozicije (mislim da je ovo prilicno bitno s obzirom da bi koristio digitalni format). Eksperimenti sa zatvorenijom ili potpuno zatvorenom blendom mogli bi proci, cisto radi produljenja vremena ekspozicije i time "produljenja" tragova koje dobivas na nebu radi probjene pozicije nebeskih tijela.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

7 days registered

Datum registracije
    Mar 2010
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tnx na informacijama! jer sad sam dobil odgovore na ono sto me zanimalo pa eto cim nabavim dslr pocinjem experimentirati :-)

Forumaš Postignuća:

Datum registracije
    May 2006
    Bodovi
    6.546
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nije ti potrebno drzar expozicije vise sati. Ima nacina dobiti efektne slike na druge nacine - link za pocetak, a za dalje imas google i termin star trails.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Odabir DSLR aparata/studijsko fotografiranje
    By gmcc in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 23
    Posljednji post: 22-10-2008, 10:16
  2. Kupnja novoga DSLR - a (Nikon) - savjeti/misljenja
    By Meddlee in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 30-08-2008, 21:54
  3. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16
  4. aplikacije za fotografiranje
    By Symbian in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 06-07-2005, 20:17
  5. Odgovora: 4
    Posljednji post: 30-06-2002, 16:42

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme