enibadi? bio bih zahvalan![]()
Svi koji su vidjeli akciju u HGspotu, mogli su vidjeti i ova dva digitalna fotoaparata za jako male novce. Olympus za 749, a Sony za 649kn. Ovako na prvi pogled po stranicama, oba imaju slične karakteristike (meni laiku), naravno - različite su kartice, baterije i sl., ali sam mislio općenito na tehnikalije. Uostalom trabunjam, jedna bliska osoba mi treba digitalac, a trenutno joj je previse 1,5k i vise dati, pa bi si uzela jedan od ova dva modela. Zanima me vaše mišljenje, koji je "bolji" (relativan pojam) te zašto?
Evo i okvirno karakteristika da ne guglate:
Olympus X-775 compact camera features
• 7.1 Megapixels
• One button, one function design principle
• 3x optical zoom (equiv. to 38-114mm on a 35mm model), 1:3.1-5.9
• 6.4cm/2.5-inch LCD monitor
• 15 scene modes (incl. Indoor, Fireworks, Self Portrait)
• Internal memory plus xD-Picture Card slot
• Movie recording up to card capacity
• Comes with 2 AA batteries
• Supplied with Olympus Master Software
• Multi-language menu with 25 languagesI ovaj "kontrast bijelog" što je konkretno? Može li bilo koji od dva navedena modela "izvući" imalo kvalitetniju/bolju fotografiju u zatvorenom prostoru sa manje svjetlosti bez paljenja blica?S650 Features:
* Sony Super HAD 7.2-megapixel CCD imager
* Sony 3x optical zoom lens (35 - 105mm equivalent range)
* Single Area Autofocus system
* 2.0-inch color LCD and with playback zoom
* Auto, Program, 6 Scene and High Sensitivity modes
* QVGA movie mode 320x240 @ 30fps w/sound
* High Sensitivity ISO 1000 for better low-light pictures
* Powered by 2 standard AA type batteries
* USB Direct-print with any PictBridge compatible printer
* USB 2.0 (full-speed) connectivity for PC and Mac
* 24MB internal memory and optional MS Duo cards
http://www.dpreview.com/reviews/spec...ny_dscs650.asp
unaprijed tnx![]()
enibadi? bio bih zahvalan![]()
Ha, svaki ima pro et contra
Oly ima uži početni kut, Sony širi. Ovisi kaj ti treba. Ako će se više slikati unutra, korisniji je široki kut, znači Sony.
Oly ima veći ekran i (vjerojatno, treba provjeriti) izbornik na hrvatskom, znači nekome ko nije doma s nekim od svjetskih jezika.
Sony ima svjetliju optiku. Znači kod manje svjetla se može slikati.
I onda je odgovor na donje pitanje, Sony. Neće to biti drastična razlika, ali uz upotrebu nekog manjeg stativa i odabir pravog programa, rezultati će biti usporedivi. Sa Sonyjem će ti jedino taj stativ kasnije trebati. Ali niti jedan nije čudotvorac i ne očekuj vrhunske slike u unutrašnjosti. U uputama (bez obzira kojeg) pročitaj koliki je domet blica i to ne zaboravi.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Kužim i uopće se ne očekuju pro slike, ali ni neke loše zrcalne. Zanimalo me ponajviše za unutarnje slikanje kod manje rasvijete da budu bolje slike. Izbornik nije bitan, ali ga sony ima i na hrv. Najviše bi se slikalo ono što amateri najviše i slikaju, dakle okolina kojom se putuje, ljudi na zabavama, objekti i sl. Ponajviše ljudi. Što onda preporuke sony, ha?
Moja glas u ovoj dvojbi ide Sony - ju.
Opaska da ce u uvjetima smanjena svjetla i jedan i drugi model dati prilicno lose rezultate stoji. Tu kao najveci problem izdvajam sporost i nereciznost AF sustava u takvim uvjetima.
Ipak, s obzirom na iskustvo, smatram da ce se Sony nesto bolje snaci u tim uvjetima, pa iz toga razloga preporucujem njega.
Mozda ne bi bilo lose, ako mogucnosti dopustaju, uloziti pokoju kunu vise pa uzeti nesto sa IS sustavom.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Olympus FE-310 možda? Evo i on uskoro dolazi na akciju...
http://www.olympus.hr/consumer/29_di...cije_18525.htm
Bookmarks