malo gledam sto uzeti od foticha i ovaj mi se cini okej, a posto je vec malo stariji a i cijenu dzri, zanima me jel ima kakvih saznanja hoce li uskoro nasljednik...
malo gledam sto uzeti od foticha i ovaj mi se cini okej, a posto je vec malo stariji a i cijenu dzri, zanima me jel ima kakvih saznanja hoce li uskoro nasljednik...
RoBee
Pa cijena mu je pala kakva je bila na početku. A što se tiče nasljednika, ne vjerujem da će uskoro novi. No možda se i varam,tko zna![]()
Camera Obscura - the best camera ever :)
Zagi, molio bih te samo jednu stvar: reci mi koji aparat ti imaš i koliko je tvoj "bešuman"
Svi se kolju oko tog famoznog i čuvenog šuma FZ50. Ma čisto to je jedno smeće od aparata, mislim da mu je realna vrijednost 100 kuna ili možda 50 nisam siguran: vjerojatno je 20. Jer sramota je kakav šum ima. To je nevjerojatno.
Mislim da je ovo milijun puta prežvakana tema: šum je subjektivna i objektivna odluka pojedinca. Nekome je slika prepuna šuma dok je drugom slika sasvim ok.
Ali pljuvati po aparatu jer je netko drugi nešto rekao: mislim da nema previše smisla. Šum je izražen na ISO 800, 1600 i 3200. O tome nema polemike: dapače ja sam prvi koji će kao vlasnik to i potvrditi. No na nižim vrijednostima: mislim da nema problema. Prodao sam x slika na formatu 45*30 uz nikakvu obradu a sa ISO 400: i nikome ne smeta šum.
Zanimljivo, kada uzmemo u pitanje da je aparat tako loš i da je po tuđim riječima šum na ISO 100 već vrlo neugodan, a na ISO 200 nepodnošljiv.
Baš sam ti to i napisao: malo sam se čudio: imaš ga, a eto nisi sretan sa njime. No moram opet ponoviti: savršenog aparata nema: jednostavno nema. Dobro, možda i ima: ali lova za njega je vrlo velika. Dakle kupujemo ono za što imamo love, i mjerimo odnos kvalitete i opcija.
Šum sam prihvatio. I više mi ne smeta![]()
Najranije na Photokini, ali ništa se ne šuška, pa je i to upitno...
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
koliko pratim foto, mada je fz50 malo stariji, djeluje mi daleko bolji od novijih i razvikanijih modela (sp570uz recimo, pa sony...s5...)
jedini foto sa manuelenim zumom i fokusom...a to su bitne stavke za dobru fotografiju![]()
RoBee
Manualni mod je savršen: neka mi se jave kolege forumaši sa puno moćnijim spravama i neka stave slike maglice M42 u Orionu: ja se svoje slike ne sramim. U mrkloj noći: kada bura zapuše i očisti nebo: ISO 800 u raw formatu i ja jasno vidim rozu nijansu maglice koja se prostire oko zvijezde. Znam mnoge od vas to ne zanima: želim vam smao reći: kako ga je moguće ekstremno precizno izoštriti.
Isto tako u macrofotografiji: užitak je gledati na ekranu dio koji je u fokusu.
Iako ga već polako vrijem gazi, još uviejk se dobro drži. SP570UZ i H50 su tu negdje iako niti jedan nije toliko kompletan. H50 mu puše za vrat kvalitetom slike, posebice kod višeg ISO, a SP570UZ sa mogućnostima.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Savršenog aparata nema: uvijek će biti aparata koji ima ovo ili ono, no zato i postoje novi modeli![]()
570 ce vercinu privuci zbog ''rucnog'' zuma - prstena, iako se radi o el. zumu....nista posebno...veliki display i jos poneka sitnica...no ja ipak stojim da je manuelni fokus i zum na fz50 daleko bolja stvar od velike vecine novotarija na novim modelima...
RoBee
Oko šuma se diže prevelika prašina. Meni je jedino mjerilo, kada fotku povećam na A4 format u studiju na osvjetljivaču (ne na printeru). Tako dugo dok se tamo ne vidi, šum me ne zanima. Nećeš naći kameru koja nema šuma (posebice kod 1600ISO i više) na 100% povećanja na ekranu. Čak i EOS-i 1D, 1Ds, Nikon D3 imaju šum. Manji od ostalih, ali ga imaju i može se vidjeti na 100% povećanja. Ali i kad njihove slike napraviš na osvjetljivaču na dimenzijama 70x100 nećeš vidjeti šum.
Ispis fotke na osvjetljivaču mi je jedino mjerilo šuma.
Bookmarks