Eh, da zaboravih. U dilemu se malo ugurao i mju-740, točnije dilema je sony ili olympus pa onda ako prevagne olympus kreće poddilema.A ako prevagne sony nema dileme...
U dilemi sam između ova dva fotića. Molim vas za pomoć!
Olympus ima 5x optički zoom a sony 3x, a ljudi mi govore kako je optički zoom jako važan.
U Bugu sam pročitala da je Olympusu zamjerka zrnatost pa sam sad totalno zbunjena.
Nisam neki ekspert za digitalnu fotografiju, ali želim da mi slike budu dobre jer planiram slikati pejzaže, prirodu (pčela u cvijetu i slično) pa ne bih htjela da mi, čim malo sunce zađe, slika bude zrnata.
Help!![]()
Eh, da zaboravih. U dilemu se malo ugurao i mju-740, točnije dilema je sony ili olympus pa onda ako prevagne olympus kreće poddilema.A ako prevagne sony nema dileme...
Ponajprije, svakako procitaj sve napisano u nize navedenoj temi:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?...ewpost&t=44791
U doticnoj se temi takodjer spominju dva modela koji ulaze i u tvoj uzi izbor (Olympus St. 740 i Olympus FE240). Ono o cemu se u toj temi ne raspreda je model Sony DSC W90.
Kako sam u toj temi vec i napisao model FE 240 je tu pomalo autsejder, dakle i dopadljivoscu izvedbe i opcijama, ipak zaostaje za ostala dva modela. Tako da on prema mome misljenju prvi ispada iz utrke.
Odluka o kupnji izmedju modela W90 i 740 je vrlo nategnuta i prilicno teska za donjeti. Svaki od aparata ima svoje adute. Moj nacin razmisljanja u ovome slucaju je ovakav: Olypmus 740 ima definitivno prednost u zarisnoj duljini objektiva. Vrijednost opt. zooma od 5x je vrlo korisna i dobordosla karakteristika. Ona, ako je omogucena kvalitetnom lecom, olaksava kadriranje i omogucava korisniku odredjenu dozu kreativnosti vise u odnosu na "krace" objektive. Ipak treba uzeti u obzir da je kada se radi o mpdelu 740, objektiv izveden prilicno nezahvalno. Komponente lece su vrlo malih dimenzija, distribucija svjetla je nejednolika, pa je degradacija kvalitete fotografije pri max. tele vrijednosti primjetna, pogotovo ako nevedenomu jos dodamo i cinjenicu da je ovaj model zbog njegovih malih dimenzija i male mase vrlo tesko fiksirati i mirno drzati u rukama.
Model W90 nudi "kraci" objektiv (vrijednost opt. zooma je 3x) ali zato po mome ukusu nudi dopadljiviji dizajn, ljepse izradjeno kuciste, senzor nesto vece rezolucije i ono najbitnije pravi (opticki, ostvaren lecom) sustav stabilizacije slike. Ovo znaci vece mogucnosti pri radu sa duljim ekspozicijama, manje brige oko "tresnje" aparata, koju je zbog njegove male mase i dimenzija nemoguce izbjeci, te uz kombinaciju visih ISO vrijednosti i prilicno zadovoljavajuce rezultate nocnih fotografija.
Stoga, bez obzira na veci raspon 740 - ke moj bi izbor u ovome slucaju pao na Sony DSC W90.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala, i ja nekako "navijam" za sony ali me mučilo to sa zoomom.![]()
Zadnji uredio Woodstock : 13-07-2007 u 08:15
Ja još nisam kupila fotić.. Što više gledam manje znam. ali,na kraju sam ipak svela dilemu na 3 modela.
Canon Ixus 800 IS
Sony W90
Olympus mju 780
Najradije bih kupila canon jer njegovih 6 megapiksela ne opterećuju senzor toliko, ima najjeftinije kartice i ipak je marka koja se bavi fotografijom. Ma ne znam. Možda trabunjam ali izbor će pasti na jedan od ta 3 modela. Nedavno sam imala priliku prčkati po starome Olympusu C-750 i nije mi se svidjelo komatozno noćno slikanje koje je bez stativa teško izvedivo i česta zamućenost slike i veliki šum. Znam da je usporedba između tog fotića i ovih gore navedenih smiješna ali to mi je bio prvi pošteni susret s nekim digitalnim fotićem pa ne bih željela da se na mojem nađu iste "mane"...
Molim vas, pomagajte!
Ako ti je bitno fotkanje u noći onda ti niti jedna stabilizacija neće pomoći. Tu je stativ jedino rješenje. Opterećenje senzora sa pikselima, nemoj se zamarati puno sa time već lijepo otiđi na koji forum koji se bavi recenzijama aparata, skini po dvije tri slike od svakog i odnesi ih razviti kao fotografije. Koja ti se najviše bude svidjela, taj aparat kupi. I stvar je riješena. Što više čekaš više znaš pa ti se čini da znaš manje, a to u biti govori koliko su oni slični.
Aparat sa stabilizacijom uzmi i dobit će oštrije slike u nekim specifičnim uvjetima ( sumrak ili jutro pred svitanje) što ponekad zna jako dobro doći.
Megapikseli: oni su tu: ja ipak preferiram veću megapikselažu jer mogu sijeći sliku onako kako ja želim. No to je već moja osobna stvar/želja.
Camera Obscura - the best camera ever :)
@woodstock
Od ta tri aparata izbor bih sveo na prva dva. Mju serija me do sada nije impresionirala. (SP je sasvim druga stvar)
Kako izgledaju slike sa W100 (mala razlika u odnosu na W90) možeš vidjeti ovdje i to rukama nekog tko zapravo i ne zna slikati.
Ixus je isto tako dobar aparat tako da bih se i ja teško odlučio kojeg od ta dva.
Tehnički, kojeg god da uzmeš, nećeš pogriješiti. Sada je tu samo pitanje cijene i dizajna.
Eh, da. Canon koristi jeftinije kartice, pa i to može biti parametar za odluku.
Iako mi Sony djeluje malo robusnije. Canon mi u ruci djeluje poprilično nježno iako je solidno napravljen.
Svaki ima nekih prednosti i mana, ali najboljeg aparata nema. Ovdje bi zapravo ključni parametar trebao biti koliko slikaš u zatvorenom prostoru. Jer Canon ima širi početni kut od Sonyja. Ali je Sony jeftiniji cca 400kn, pa je odluka ipak na tebi.
@Pepi_31
Veći broj pixela znači lošiju sliku. Osobito na kompaktima. Bolje imati veći optički zoom i manje pixela nego piše piksela i manji zoom.
Time izrez radiš već kod fotkanja i nemaš potrebe za velikim rezanjima. A kvaliteta slike je veća.
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Bookmarks