Možda sam egoist, ali mene prvenstveno zanima kad ću moći telefonirati i koristiti internet bez posredstva šugavog HT-a ...
Dakle zanimljivo. Dok se optima i H1 natežu s HT-om i državom, lova radi svoje. Iako mi Škegro ide na q, drago mi je da se uvodi paralelna mreža optičkih kablova, jer po HT-u i državi, lokalna petlja će se raspetljati tamo 2017. godine
Kopipejstam iz poslovnog dnevnika, jer će link za nekoliko danan crknut.
Dok se javnost zabavljala pokretanjem novih telekoma koji grade Wimax mreže i tako ruše monopol T-HT-a, prava telekomunikacijska (TK) revolucija odvijala se daleko od njezinih očiju. Kako doznaje Poslovni dnevnik, novi telekom Metronet od svibnja prošle godine marljivo je i bez pompe polagao optičke kabele po cijeloj Hrvatskoj. Rezultat je da je Metronet danas jedini telekom u Lijepoj Našoj, osim T-HT-a, koji ima vlastitu nacionalnu TK mrežu. Vlasnik toga novog telekoma je investicijski fond Quaestus Borislava Škegre. Taj fond zastupa devet ulagača, a njihova imena kao da su skinuta s popisa želja hrvatskih brokera. Riječ je o Agrokoru, PBZ-u, Croatia osiguranju, Dalekovodu, FIMA Holdingu, IGH, Konstruktoru, M San Grupi i Nexe Grupi.
"Quaestus je do sada uložio u dvije telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj - Tele2 i Metronet, a ukupno je riječ o ulaganju većem od 10 milijuna eura. Telekomunikacije su u nas sektor koji ima prostora za rast, a jedan od glavnih razloga je liberalizacija. Primjerice, Tele2 je ušao na tržište koje je donedavno bilo obilježeno duopolom, a Metronet je ušao na tržište na kojem je monopol držao T-HT", izjavio je Borislav Škegro, jedan od direktora fonda Quaestus.
Metronet je ovih dana započeo s drugom investicijskom fazom, odnosno dobio dugoročni bankarski zajam nužan za stabilno operativno poslovanje i krenuo s komercijalnim radom. Prošli tjedan tvrtka je potpisala 90 milijuna kuna težak dugoročni kredit s Erste & Steiermärkische i Privrednom bankom Zagreb. Ponuda novog telekoma ograničena je na četiri usluge i usmjerena isključivo na veće poslovne korisnike. Tvrtke od Metroneta mogu dobiti vrlo brzi pristup internetu preko stalne veze, uslugu outsourcinga telefonskih centrala, odnosno usluge fiksne telefonije, njihovu kombinaciju i VPN. Novi telekom ima vlastitu optičku mrežu u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, a između gradova koristi infrastrukturu alternativnih pružatelja TK usluga, među kojima je najznačajniji HEP. Kako tvrdi Škegro, Metronetov tržišni adut je širokopojasni internet.
"Metronet nije klasičan fiksni telekom jer se oni uglavnom bave nuđenjem telefonskih usluga, a nama su to usluge od manjeg značenja. Prava vrijednost Metroneta je u tome što ima vlastitu TK mrežu kojom može ponuditi vrlo brz pristup internetu. Naime, poslovni korisnici do nedavno su bili zadovoljni naprednim glasovnim uslugama, a uskoro će tražiti napredne mogućnosti prijenosa slike", istaknuo je Škegro. Ivan Cenić, direktor marketinga telekoma Metronet, potvrdio je za Poslovni dnevnik da bi prvi veliki korisnici mogli biti investitori.
"Naši ulagači su nam svoju podršku, između ostalog, pružili koristeći naše usluge. Naš strateški interes je pružanje usluga poslovnim korisnicima, ali u daljoj budućnosti ne isključujem izlazak na tržište rezidencijalnih korisnika. Također smo zatražili pristup izdvojenoj lokalnoj petlji T-HT-a kako bismo mogli proširiti naše usluge za poslovne korisnike", kazao je Cenić.
Izvjesna suradnja Tele2 i Metroneta
Ni Borislav Škegro kao predstavnik investitora, ni Igor Cenić kao predstavnik menadžmenta tvrtke Metronet nisu isključili mogućnost bliske poslovne suradnje s Tele2. Škegro je izjavio da postoji mogućnost da ta dva telekoma, jedan u fiksnoj, a drugi u mobilnoj telefoniji surađuju po vlasničkoj osnovi, ali da je riječ o dvjema odvojenim tvrtkama i da će o tome odlučivati njihov menadžment.
"S Tele2 želimo ostvariti poslovnu suradnju kao i sa svim drugim mobilnim operaterima, ali i operaterima drugih telekomunikacijskih usluga", kratko je dodao Cenić.
Suvlasnici Metroneta
Agrokor, PBZ, Croatia osiguranje, Dalekovod, FIMA Holding, IGH, Konstruktor, M San Grupa i Nexe Grupa
Možda sam egoist, ali mene prvenstveno zanima kad ću moći telefonirati i koristiti internet bez posredstva šugavog HT-a ...
Nije ovo za mene ...
Pa eto, čim Škegro pokrene paralelnu mrežu..................
Nisi egoist, nego realist, kao i ja![]()
Meni izgleda da je to samo za poslovnjake, a da ce za nas smrtnike biti u malo daljoj buducnosti.
Nista posebno iako je lijepo znati dase provlaci optika po hrvatsko![]()
Povoljno prodajem sve vrste aviona uz kućnu dostavu.
Šifra: Osama Bin Laden.
Kad bi polagali kablove samo za poslovnjake, onda bi to bilo ravno samoubojstvu. To je ipak malo veća investicija. Vidio si koje su firma u konzorciju.
"Također smo zatražili pristup izdvojenoj lokalnoj petlji T-HT-a kako bismo mogli proširiti naše usluge za poslovne korisnike", kazao je Cenić. "
Mislim da je kljucna ova recenica, jer sto njima vrijedi optika kroz cijelu Hr kad do korisnika moraju preko lokalne petlje, a kako sam citao T-Com ima sto i jedan nacin da to oteze.
Primjer:Tamo gdje je centrala mora se osigurati dodatna prostorija gdje ce konkurentski opearter postaviti svoju opremu, T-Com moze reci da na toj centrali vise nema mjesta za opremu drugog operatera,... itd.itd.
Tisucu malih podmetanja kojima se T-Com rado koristi.
Istina, ali sa vlastitim kablovima će ipak ići lakše, kao i sa postojećom infrastrukturom HEP-a
a to ce biti... kad ja vec budem imao zenu i djecu i vise necu bit zainteresiran za skidanje svacega snetaali u daljoj budućnosti ne isključujem izlazak na tržište rezidencijalnih korisnika
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
da ono osoba od povjerenja -odmah ću k njemu![]()
nisam presretan s postojećom situacijom na tele-tržištu al nemrem škegrića progutat ni nacrtanog![]()
abdbda
Sve to lijepo zvuci, ali Skegro je u cijeloj prici pa bas i ne bi polagao nade u sve to... Nemojte zaboraviti da je on djelomicno kriv sto T-HT danas ima toliki monopol...
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Malo me to zbunjuje sa optickim kablom, ta mreza je veoma skupa posto se radi o optickom kablu te je opticki kabel veoma osjetljiv na pukotine. Neznam dali do 2017 bi se trebale raspetljat kablovi to je nesta pre dugo vrijeme...
To sa 2017 sam ja rekao onako ironično............
Mala digresija; jel onaj Pravilnik objavljen neki dan u Jutarnjem i Večernjem o spajanju korisnika na T-Com-ovu mrežu ima bilo kakve veze s izdvojenom petljom odnosno u konačnosti s drugim fiksnim opratorima ?
Nije ovo za mene ...
Evo baš sad sam vidio nekakvu reklamu za metronet!
There are no shortcuts in evolution.
koliko vidim da za sada samo nude usluge poslovnim korisnicima, a nadam se da će uskoro i za nas male ribe![]()
Evo,počeli se i reklamirati. Drago mi je da napokon izlaze iz sjene,napokon komunikacijska kompanija na HR tržištu koja nema neke prevelike veze s T-Comom. Logično mi je da će se prvo fokusirati na poslovnjake,steći neki kapital i snagu na tržištu kako bi se mogli baciti na kućne korisnike. A Škegro je ipak pomogao dovući Tele2 u HR,pa koliko god mutnu prošlost imao,treba mu dati drugu priliku. Mislim da Metronet ima svijetlu budućnost
Nisam bas imao najbolja iskustva sa Metronetom dosada, bilo je nekih kracih padova, no to je rjeseno.
Vec par tjedana je mirno pa cemo vidjeti![]()
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Bookmarks