Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
    Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Označavanje aktivne AF točke u Nikon-a

Jedno pitanje, glede Nikona općenito - koliko god sam tražio po netu, nisam uspio pronaći podatak - da li kod fokusiranja Nikon osvjetli onu AF točku koja je fokusirala objekt (aktivnu fokusnu točku)? Ili ju samo označi putem zagrada ili čega već? Nadam se da sam dovoljno jasno postavio pitanje. Naime, još nemam nikakvih iskustava sa Nikonima (na žalost), no imam s Canonima (EOS 30D, 5D...) i oni redovit fino iluminiraju AF točku koja je aktivna, što je odlična stvar pogotovo u mraku, tako da mi odmah daju do znanja što je aparat stavio u fokus. Ta iluminacija se kod Canona može i isključiti (iako ne znam zašto bi to itko učinio).

Evo jedna slika kako to izgleda kod Canona, iako slika ne daje najbolji dojam, jer to osvjetljenje fokusne točke je kao laserom napravljeno:

Zadnji uredio whiteboy : 09-11-2006 u 04:47
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2006
    Bodovi
    6.935
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.935, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    http://www.megapixel.net/reviews/nikon-d80/d80-gen.php

As with the D70/D70s, the viewfinder of the D80 offers detailed indications about the camera's current settings. Eleven AF points are superimposed on the viewfinder's image, the active AF point being surrounded by a frame.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Aha, znači aktivna točka se označi zagradama [ o ]
    To sam si i mislio, prema nekim slikama, no da li mi netko može reći kako to izgleda u praksi, posebice kada se slika u mraku, da li se tako označena aktivna AF točka lako uoči?

Iskreno, iako imam samo iskustva s Canon-ima, njihov sustav označavanja aktivne AF točke putem crvene iluminacije me oduševljava.

Na ovoj slici (D80) se recimo vidi kako se osvjetli grid i sve AF točke, no znima me da li se tako može 'zapaliti' i samo AF točka koja je aktivna?

Eleven AF points are superimposed on the viewfinder's image, the active AF point being surrounded by a frame. Similarly, a composition grid is available, as are indications for "no memory card" in the camera, or "low battery", or B&W, all controlled by options of the Custom Menu.

These indicators light up briefly when the shutter release is pressed.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2006
    Bodovi
    6.935
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    osobno ne znam kako to izgleda u praksi, ali...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D80/D80MENUS.HTM

21 AF area illumination
    - Auto
    - Off
    - On
    Controls the (overly?) subtle backlighting of the active AF point when the AF system actuates. In Auto mode, the backlight doesn't activate when you're shooting a bright subject.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo iz prve ruke...dakle iz prekse sa D50, D70, D70s i D200 modelima.

Nikon na svima ima isti nacin oznacavanja tocke koja je u fokusu.

Figurativno...sve su tocke osvijetljene na objektu koji vidis kroz prizmu. Vide se prekrasno jasno u podne i u ponoc. Ona koja je u fokosu, odnosno ona u koju je aparat odlucio fokusirati, "zaokruzena" je "vecom tockom" ili tocnije ovalom.

Ovaj sustav je kod Nikona konstanta i DSLR modeli naslijedili su ga sa klasicnih SLR modela poput F70, F90. F90X ili F100.

Vrlo je ucinkovit i fotografu uvijek daje nedvosmoslenu i nepogrijesivu informaciju na koju je od fokusnih tocaka AF sustav fokusirao.

Naravno sad od modela do modela imamo razlicite mogucnosti odabira nacina fokusiranja. Npr kod D200 koji ima sustav fokusiranja u 11 tocaka, ima gotovo 20 ak modova i kombinacija modova fokusiranja, od krajnje automatiziranih do krajnje manuelnih u kojima sa funkcijskom tipkom na straznjoj strani aparata sam biras fokusnu tocku.

Ako imas jos pitanja pucaj...ili ti posudim D200 na dan, dva, da probas to u zivo!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, kužim ja da se aktivna AF točka zaokruži, ali me zanima što misliš pod tim 'figurativno osvjetljene'? Kojom bojom? Onak kako je gore na onom gif-u prikazano, samo što se točno određena AF točka tako osvijetli?

Imaš iskustva sa Canonima, pretpostavljam? Da li se radi o takvom osvjetljenju? Jer to nije 'figurativno', već pravo osvjetljenje. Baš zasvijetli crveno aktivna AF točka. Da tog nema, u mraku bi bilo daleko teže znati što je aparat stavio u fokus.

A kad se uistinu približi trenutak kupnje (sumnjam prije Božića ), svakako ću ti se javiti...

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    OK, kužim ja da se aktivna AF točka zaokruži, ali me zanima što misliš pod tim 'figurativno osvjetljene'? Kojom bojom? Onak kako je gore na onom gif-u prikazano, samo što se točno određena AF točka tako osvijetli?

Imaš iskustva sa Canonima, pretpostavljam? Da li se radi o takvom osvjetljenju? Jer to nije 'figurativno', već pravo osvjetljenje. Baš zasvijetli crveno aktivna AF točka. Da tog nema, u mraku bi bilo daleko teže znati što je aparat stavio u fokus.

A kad se uistinu približi trenutak kupnje (sumnjam prije Božića ), svakako ću ti se javiti...
    Pod figurativno opisano sam podrazumijevao slikovito opisano.

Sve ti aktivne tocke fokusiranja (dakle one koje su aktivne s obzirom na odabrani mode fokusiranja) svijetle crveno na Nikonu cim malo dotaknes okidac. Nakon sto AF odradi svoj posao oko one u kojoj je centar fokusa javi se oval koji ju okruzi takodjer u crvenoj boji (ili tocku koju ti odaberes ako si u manual modeu fokusa). To crveno svijetlo ne smeta za oko ili ocjenu kadra, ali je takvoga intanziteta da se uvijek razlikuje od kadrirane podloge, tako da u danjim uvjetima ima odlican kontrast, a u nocnim je izuzetno vidljivo. Dakle sve crveno na D200, i na D70 i D70s koliko se sjecam. Neki klasicni Nikon SLR modeli imali su aktivne tocke zelene, a ona u koju fokusira pocrveni, ali mislim da je D80 naslijedio D200 "crvenilo".

Vrlo slican nacin onome koji mozes naci i u Canon modela, kao uostalom i kod svih SLR i DSLR aparata.

Sto se kupnje tice samo se javi...

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Odlično Bimbi, hvala na detaljnom objašnjenju, konačno sam skužio i sviđa mi se taj sistem!
    Čujemo se!

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove