bok. kupiom sam hard, od Seagate "160GB" i realni kapacitet je 149,05GB, jel to normalno?
bok. kupiom sam hard, od Seagate "160GB" i realni kapacitet je 149,05GB, jel to normalno?
da, to je normalno! ja imam disk od "200" GB a imam zapravo 179 GB
a joj, ok fala onda
Dio diska gubiš zbog particije diska, znači ako imaš više particija diska to ti te particije više mjesta kradu ukupnom kapacitetu diska.....
TAk da nema potrebe raditi više od dvije particije na disku, tad ti je "ukradeno" oko 10 GB diska.
Nioje to zbog particija nego zbog dva načina računanja veličine:
proizvođači računaju da je 1kb=1000b, a windowsi (što je i ispravno) da je 1kb=1024b.
tako da je to 160.000.000.000b, tj. 149,011GB
Istina, mislim da particija krade oko 8 MB, a i tolko uvijek ostane neparticionirano.Izvorno postao Dark
Čevap do čevapa, a gdje je ljubav...
Izvorno postao stift
Ja cu UMRIJETI![]()
![]()
![]()
Ovako nikakve kradje nema da prvo pojasnim ovih 160gb se dobije tako sto proizvodjaci racunaju da je 1000b=1kb dok windowsi racunaju da je 1024b=1kb i onda dolazimo do cinjenice da nam fali odredjeni dio.
Naravno nama je bitniji dio od windowsa jer necemo imati prazan hard u kompu.
Nadalje st se tice "kradje" mb ako imas vise particija samo cu reci da se vec duuugo vremena nisam ovako dobro nasmijao (stift nemoj misliti da te vrijedjam ili slicno) Nego kada se na disku radi logical primary partition ona treba 8mb da stavi boot od windowsa nadalje ni jedna druga particija to netreba. Eto ja imam 1logical primary na kojoj mi je tih 8mb "zauzeto" i imam jos tri particije na kojima to nemam.
Nadam se da sam razjasnio "kradju" megabajta![]()
Bookmarks