Pas im mater!!!, nisam čitao ovaj post u cjelosti,ali znam da većinu tog novca nego drugi pokupi,ht uzme svoju proviziju,ipak to je jako velik iznos s obzirom koliko se takvih dialera svakodnevno nakači! I nemožeš im ništa t-com se ograđuje od svega
Pardon za poduži post, kopipejstam iz poslovnog dnevnika, raspizdilo me kad sam pročitao (mada je sve to više-manje poznato). Morao sam se negdje "istresti", pa makar na forumu
FIKSNI TELEKOMI U HRVATSKOJ NA DIALERIMA OSTVARE 10 MILIJUNA EURA PRIHODA GODIŠNJE
Vujović: Dialeri su izdašan izvor prihoda za telekome
Europska komisija je dialere opisala kao organizirani kriminal koji treba staviti pod kontrolu uz pomoć telekoma i državnih institucija, ističe Zoran Vujović, sudski vještak za telekomunikacije
Dialeri nisu samo unosan posao kriminalcima koji ih izrađuju već i telekomima. T-Com je u posljednje tri godine zbog dialera potraživao od građana i tvrtki više od trideset milijuna eura, odnosno deset milijuna eura godišnje. Procjena je to društva Potrošač, koju je za Poslovni dnevnik iznio Zoran Vujović, član upravnog odbora tog društva i sudski vještak za telekomunikacije. Vujović pojašnjava da Potrošač tu procjenu temelji na istraživanju Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT), koja je došla do podatka da mjesečno 3000 građana strada zbog dailera, i iskustvu društva Potrošač, po kojem je prosječan račun žrtve dialera 2000 kuna mjesečno, odnosno 270 eura.
Većina od 1,2 milijuna korisnika interneta u RH direktno je izložena opasnosti od dialeraMilijun eura
"Dialeri su najčešći oblik prijevare korisnika telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Kad korisnici pokupe dialer pa njihovo računalo počne neprekidno nazivati u inozemstvo, onda to nije samo njihov problem, već i telekoma. Ne vidim da će se takvo stanje promijeniti sve dok HAT povlašćuje T-HT", kaže Vujović.
U T-Comu tvrde da je Potrošačeva procjena prenapuhana. Prema njihovu internom izvješću lani su od siječnja do studenog imali 5,5 milijuna kuna potraživanja zbog dialera, odnosno manje od milijun eura u cijeloj godini. Izračunali su to na temelju prosjeka od 600 prigovora na dialere mjesečno s prosječnim iznosom računa od 880 kuna, odnosno 120 eura. Dialeri su automatizirani računalni programi za spajanje na internet preko davatelja internetskih usluga u inozemstvu. Većina od 1,2 mil. korisnika interneta u Hrvatskoj spaja se na internet preko modema i direktno su izloženi opasnosti da pokupe dialere.
"Ne može se reći da se svi fiksni i mobilni operateri ne trude rješavati probleme korisnika, ali ipak postoji razlika u tome koliko su spremni uložiti u zaštitu. U tome se novi fiksni telekomi trude više od T-Coma. Uvid u stanje telefonskog računa preko interneta, mogućnost online mijenjanja osobnih podataka, arhiva računa i konkretna zaštita od dialera stvari su koje telekomi reklamiraju kao svoje prednosti, a to su preduvjeti da bi korisnici TK usluga ostvarili svoja prava", tvrdi Vujović.
Izostala akcija
Pritisnut konkurencijom, lobiranjem potrošačkih udruga i novim propisima najveći fiksni telekom u Hrvatskoj kroz tri tjedna planira proširiti popis prava svojih korisnika. T-Com će u novim "Općim uvjetima" priznati "privremenog pretplatnika", odnosno osobu ili tvrtku koja iznajmljuje neki prostor, a koristi njegove telekomunikacijske usluge, i uvesti nove mehanizme zaštite svojih korisnika poput kontaktiranja u slučaju da im se račun naglo povećava. Ovu drugu uslugu već nude Optima telekom i H1 mreža. Kao zaštitu od dialera svi fiksni telekomi preporučuju korištenje antidialer-programa.
"Europska komisija je dialere opisala kao organizirani kriminal koji treba staviti pod kontrolu uz pomoć telekoma i državnih institucija", zaključio je Vujović.
Potrošač: Pet najvećih problema
Dialeri - najveći problem korisnika TK usluga u Hrvatskoj. Dialeri godišnje oštete 36.000 građana i tvrtki za iznos koji se procjenjuje na 10 milijuna eura.
Prijevare 060 brojevima - iako u padu u fiksnoj telefoniji, preveliko zaračunavanje poziva na 060 brojeve koji se nisu ostvarili nedavno se prvi put pojavilo u mobilnoj telefoniji. U društvu Potrošač smatraju da mobilni operateri imaju softver s greškom.
Reklamne kampanje za 0 kuna - u Potrošaču su izuzetno nezadovoljni što nitko ne poduzima ništa da bi se spriječilo telekome da reklamiraju svoje usluge kao besplatne ili za 1 kunu, prešućujući da to nije puna cijena reklamiranih usluga.
Nepoštivanje ugovora - T-Com u većini slučajeva ne isporučuje svoj ADSL u roku 30 dana od podnošenja zahtjeva tvrde u Potrošaču. Navode i kako T-Com svoj ISDN iskapča odmah nakon zahtjeva, a onda se dugo čeka na ukapčanje ADSL-a
Računi iznajmljivača - potrošačke udruge mnogo očekuju od T-Comova novog pravilnika koji će priznati "privremene pretplatnike" te time razriješiti iznajmljivače stanova i poslovnih prostora obveze da podmiruju račune najmoprimaca
Pas im mater!!!, nisam čitao ovaj post u cjelosti,ali znam da većinu tog novca nego drugi pokupi,ht uzme svoju proviziju,ipak to je jako velik iznos s obzirom koliko se takvih dialera svakodnevno nakači! I nemožeš im ništa t-com se ograđuje od svega
ah, hebiga, ma svijetu ima ubojica, terorista, prevaranata itd. te između ostalog i ovakvih podmuklih ljudi. I nemreš nikom niš.
Jedini način da se ogradiš od toga je da NE nasjedneš na takve "fore".
1 kunu MY ASS!!
When shit turns to gold, the poor will be born without ass
žešći smradovi čovječe a šta ćeš kad im nitko ništa ne može, varaju nas besramno!!![]()
Evo meni i legica dobila 800 kn telefona a inace ima 150 kn. Pa se sada jadna zivcira...
Kod takvih smradova od telekoma treba uzvratiti istom mjerom. Oni tebi 800 ili vise kuna, a ti njima spojis 220V na telefonsku zicu i sprzis im tamo nesto u centrali, pa ih to kosta vise od tvojih 800... Za 1-2 sata nazoves i kazes da ti telefon neradi (s moba naravno)
Pa ste onda na kraju kvit...
Povoljno prodajem sve vrste aviona uz kućnu dostavu.
Šifra: Osama Bin Laden.
Nisam bas pratio politicku scenu, ali sto nije vlada donjela zakon da ce davaoci TK snositi troskove dialera i takvis stvarcica?
btw. Od mene nisu nista zaradili(bar mislim :S)
- too risky to do drunk...to precious to be drugged -
Bookmarks