Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23
    Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points
    Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Bodovi: 44.182, Nivo: 51
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Širokokutni i tele-objektivi

VCL-0625 S
    Širokokutni objektiv 0.6 x (leća 25 mm)
    Faktor: 0.6x
    Idealni za širenje polja gledanja
    Veličina objektiva: 25 mm

VCL-2025 S
    Tele-objektiv 2.0 x (leća 25 mm)
    Faktor: 2.0x
    Idealan za približavanje objektu

VCL-HG0725
    Vrhunski širokokutni objektiv 0.7 x (leća 25 mm)
    Faktor: 0.7x
    Idealni za širenje polja gledanja

VCL-HG2025
    Vrhunski tele-objektiv 2.0 x (leća 25 mm)
    Idealan za približavanje objektu
    Faktor 2x

Na www.sony.hr ima jos brdo toga ali kada odaberem tip moje kamere izbacuje ova cetiri modela.
    Naime, sta je pitanje. Za pocetak me zanima definicija širokokutnog i tele-konverterskog objektiva. Koja je razlika?
    A potom me zanimaju oznake ispod svakog modela, uopce neznam sta znaci ovo faktor: 0,7x ili 2x pa velicina objektiva 25mm?
    Zadnji uredio Šile : 17-02-2006 u 22:05

SocialYour first Group31 days registered

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    SAMSUNG GT-M8800 Pixon
    Operater
    TELE2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Još nisi kupio????? C-C-C-C-C-C
    "Prijateljstvo je neopisiv luksuz
    biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
    bez da odlučite vagati misli ili riječi."
    George Eliot

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa di da kupim kad neznam sta znace sve ove oznake?!!?!?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    SAMSUNG GT-M8800 Pixon
    Operater
    TELE2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa recimo da se nekome logikom krene prema razmišljanju prosječnoga kupca!

Širokokutni bi bio "hvatao" veču širinu slike nego standardni ugrađeni objektiv!
    A tele-konverterski bi po svoj logici približavao objekte + zoom serijskoga objektiva kamere!
    Faktori >> kako oni nazivaju bili bi postotci uvečanja//proširenja slike sa dodatkom toga objektiva na kameru!!
    IMHO onako laički
    George Eliot

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Opet mi nije jasno ovo s faktorima. Znaci ako ja stavim kameru na tv a naspram njega je kauč i taman on stane u sliku ako je 2x to znaci da je on fakticki sliku prosirit za pola kauča na jednu stranu i za pola kauča na drugu ili za cijelu dužinu ležaja na jednu i za cijelu duzinu na drugu, onda je to vec posao.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Šile
    Opet mi nije jasno ovo s faktorima. Znaci ako ja stavim kameru na tv a naspram njega je kauč i taman on stane u sliku ako je 2x to znaci da je on fakticki sliku prosirit za pola kauča na jednu stranu i za pola kauča na drugu ili za cijelu dužinu ležaja na jednu i za cijelu duzinu na drugu, onda je to vec posao.

Ukratko:

Trenutno, s obzirom na disperzije formata, i njie bas lak zadatak definirati Wide i tele objektive i konvertere. U svakome slucaju imamo laksi zadatak sto se konvertera tice.

Pa tako SIROKOKUTNI konverter omogucava snimanje ili fotografiranje sirega, odnosno vecega kuta, gledanja...slikovito...prosiruje "vidno polje" kamere. Po meni, radilo se o digitalnim video kamerama ili konzumnim digitalcima, ova je vrsta konvertera uvijek korisnija od tele, jer svoju uporabu nalazi vrlo cesto pri snimanjima krajolika ili pejsaza, bolje docarava prostor i ugodjaj, a da ne govorim kako dobro dodje pri snimanju ili fotografiranju u malim prostorijama, gdje je potrebno uhvatiti sve "aktere" dogadjaja, a bez prave mogucnosti distance izmedju objektiva i objekta.

TELE
    konverter omogucuje opticko problizavanje i uvecavanje objekta...dakle to je ono sto ljudi vecinom zovu zoom efekat. Rijedje koristan tip konvertera, pogotovo na kameri. Moja glavna zamjerka mu je sto za razliku od sirokokutnog (WIDE) konvertera vrlo degradira sliku, te otezava rad snimatelju pri max povecanju, te ga cini nemogucim bez kvalitetnoga stativa.

Sto se faktora konverzije tice...ovaj primjer sa kaucem ti ne drzi vodu. Jednako kako se niti vrijednosti "povecanja" objekta kod klasicnih objektiva ili digitalnih fotoaparata ne mogu jednostavno aplicirati na dimenzije objekta (dakle zoom 10x kod digitalnoga aparata ne znaci da moze 10 puta povecati odradjeni objekt), tako je i kod konvertera.

Sto se velicine konvertera tice, pri tome se misli na promjer prstena navoja pomocu kojega konverter nasarafis na kameru ili aparat. Ponekad se promjer objektiva kamere ili fotoaparata i konvertera podudaraju, pa je moguce direktno nasarafiti konverter na aparat ili kameru, a ponekada je potreban KONVERZIJSKI PRSTEN, dakle jedan medju element, ciji jedan kraj sarafimo na objektiv kamere ili fotoaparata, a na njegov drugi kraj sarafimo konverter, koji je dakle uzi ili najcesce siri od samaga promjera objektiva, radi cega i koristimo konverzijski prsten.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle svakako sirokokutni objektiv. Mislis da cu s njim biti zadovoljan. Imas kakva iskustva s istim na digitalnoj videokameri?
    Neke preporuke proizvodaca ili sam osuden na original Sony sto znaci vjerovatno i paprenu cijenu.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle svakako sirokokutni objektiv. Mislis da cu s njim biti zadovoljan. Imas kakva iskustva s istim na digitalnoj videokameri?
    Neke preporuke proizvodaca ili sam osuden na original Sony sto znaci vjerovatno i paprenu cijenu.
    Sa konverterima na digitalnim video kamerama nemam nikakvoga iskustva, znaci ne mogu ti reci nista iz prve ruke. Vjerujem da se postizu rezultati slicni onima koji se daju postici na digitalnim foto aparatima, sa slicnom opremom.

Dakle s obzirom da se radi o sirokokutnom konverteru, uzevsi u obzir i rezoluciju snimljenoga materijala, ne bih ocekivao neke velike dodatne mane na materijalu. Ako imas potreba da prosiris "vidno polje" kamere, vjerujem da ces biti zadovoljan.

Sto se eventualnih alternativnih proizvodjaca tice, mislim da ta mogucnost u ovome slucaju ne postoji. Ili barem ja ne znam za nju. Morati ces uloziti u Sony opremu, sto, kako si i sam napomenuo, na zalost, znaci i nesto vecu cijenu.

Evo i sitea gdje mozes vidjeti o cemu pricam:

http://www.sancta-domenica.hr/fotolece.htm

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ali ovaj link na stranicu sto si mi dao se odnosi na CYBER SHOT - DSC to su foto aparati ne?
    Danas sam bio u Sony centru u OS i VCL-0625 S (dakle ona prva) dode 419Kn.
    Jel to iole prihvatljiva cijena. Mislis da bi bilo dobro da trazim ako mogu da namontiram na kameru da vidim sta dobijam s njom da ne ulecem za badava.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    SAMSUNG GT-M8800 Pixon
    Operater
    TELE2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ali ovaj link na stranicu sto si mi dao se odnosi na CYBER SHOT - DSC to su foto aparati ne?
    Jel to iole prihvatljiva cijena. Mislis da bi bilo dobro da trazim ako mogu da namontiram na kameru da vidim sta dobijam s njom da ne ulecem za badava.
    Naravno da je dobra idea ponijeti kameru, prvo zbog provjere navoja za leću dali je kompaktibilna (iako je original bolje provjeriti) a drugo ponesi i kabal za spajanje na TV pa spoji na jedan njihov TV i onda isprobaj leću tako da nebi bilo slučajnih deformacija u reprodukciji slike pri prolasku zraka kroz leću ako nije ispravna(teško ali moguće)!!!
    George Eliot

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da je cijena od 419 kn za sirokokutni konverter za kameru koju posjedujes, prihvatljiva. Naime tu prihvatljivost cijene treba razmatrati i kroz prizmu cijene samoga uredjaja, a s obzirom da se u ovome slucaju radi, o kameri koju si ipak platio visestruko skuplje od komada opreme koji razmisljas kupiti za nju, mislim da ti je kupnja isplativa.

Takodjer mislim da ces za tih 419 kn dobiti dosta na upotrebljivosti kamere u zatvorenim i skucenijim prostorima i eksterijerima, te da ti je navedeno ulaganje isplativo i sa te strane.

Sto se probe pri samoj kupnji tice...mislim da bi ona bila i vise nego pozeljna, cak potrebna bih rekao. Jedino sto bi moglo biti problematicno su Sony - jeva pakiranja konvertera, koja sam vise puta imao prilike vidjeti i raspakiravati. Za navedeni postupak valja pripremiti skare, skalpel i cirkular, uz napomenu da kada to pakiranje jednom otvoris, nema te sile koja ga moze vratiti u prvobitno stanje. Tako da ti je jedina nada da imaju vec koji raspakirani primjerak, jer mislim da ako to nije slucaj, da ti nece raspakiravati jednoga samo da probas!

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dana sam jos jednom bio u Sony centru i umalo da kupi lecu samo je kvaka u tome da je nemaju vec je moraju narucivati iz PAZI SAD Japana, mislim nemogu vjerovat da je nema negdje u cijeloj hrvatskoj na lageru.
    Cijena za gotovinu je 377,10Kn mislim da je skroz prihvatljivo. Odmah sam im napomenio da ne narucuju ako nisu spremni na to da kad dode proizvod a ja ga probam i vidim da to nije ono sto sam trazio odustanem od kupnje. nema problema mi narucujemo. Meni dobro. Treba nekih cak 2-3 tjedna dok stigne.

E sad tu uskace neko od ekipe ako mi moze vidjet dal ima ova leca po ZG ili tim net shopovima. Slabo sam izverziran u tome a i nemam neke web destinacije gdje bi to pogledao.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bas sam jucer bio u Sancta domanici u Sv. Nedjelji i vidio neke lece i za digitalne fotoaparata i digitalne video kamere.

Pa evo ti linka za lece za kamere, na siteu imas i cijenik i mailove i telefonske brojeve za kontakt, pa se raspitaj malo, ali ja bi se kladio da imaju to sto trazis:

http://www.sancta-domenica.hr/kamlece.htm

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa evo gledam ali nema ove prve s mog popisa kod njih.
    Poslao sam im mail pa sad cekamo.

Jesi mozda naisao na nekog ko ima iskustva s sirokokutnim objektivom za kemericu. Ili mozda ako znas negdje gdje bi mogao vidjet, aha ovo je slika bez sirokokutne lece a ovo s sirokokutnom lecom ustvari to bi mi najvise pomoglo.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa evo gledam ali nema ove prve s mog popisa kod njih.
    Poslao sam im mail pa sad cekamo.

Jesi mozda naisao na nekog ko ima iskustva s sirokokutnim objektivom za kemericu. Ili mozda ako znas negdje gdje bi mogao vidjet, aha ovo je slika bez sirokokutne lece a ovo s sirokokutnom lecom ustvari to bi mi najvise pomoglo.
    Na zalost...ovdje ti ne mogu pomoci!

Ne poznam nikoga tko posjeduje ovakav oknverter za kameru niti sam ikada imao prilike da ovakav komad opreme oprobam.

Tako da ti iz prve ruke ne mogu nista reci.

Mogu samo ponoviti da vece mane ili degradacije slike ne bi ocekivao, pogotovo zato sto se radi o sirokokutnome konverteru. Kod tele je vec druga situacija.

Eventualno da probas malo prosurfati po netu panaci neka iskustva ljudi koji su kupili nesto ovakvo, ili mozda da nadjes neke forume, koji su uze specijalizirani na kamere!

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To me malo zeza nisam potkovan po tom planu pa neznam destinacije za ta pitanja. <imas ti nesto u rukavu?

Edit:
    Bimbi jesi uspio sta saznat?

Edit 2:
    Jel ja sta od ovoga s linka mogu iskoristit za kameru.
    Naime ova prva iz prvog posta me zanima da li moze u zamjenu s ovom prvom s linka?
    http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp
    Zadnji uredio Šile : 10-03-2006 u 21:23

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da ovo bi vec islo.
    Ali gledam nesto i sad mi nije jasno http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp jel ovaj prvi znaci da ovaj š.o. mogu stavit i na foto aparat i na kameru?
    Kamera je promjer 25mm a fotic je 52mm znaci uzmem za kameru a za fotic plus adapter?
    Zadnji uredio Šile : 10-03-2006 u 21:18

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da ovo bi vec islo.
    Ali gledam nesto i sad mi nije jasno http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp jel ovaj prvi znaci da ovaj š.o. mogu stavit i na foto aparat i na kameru?
    Kamera je promjer 25mm a fotic je 52mm znaci uzmem za kameru a za fotic plus adapter?
    Dobro kako ces ovaj navedeni Cokin - ov konverter nasarafiti na kameru ako je on promjera 52mm a kamera ti je promjera 25mm???

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa jel ne postoji neki adapter koji moze na kameru 25mm nasarafit objektiv 52mm??
    http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp jel ovaj drugi po redu telekonverzijski objektiv moze na moju kameru?
    Cokin Digi-lens Tele 200 (th.25mm) (x2) #R760-25
    Tele leća promjera 25 mm za kompaktne digitalne fotoaparate i digitalne videokamere.

jel ako moze onda je to super nekih 200Kn jeftinije nego u Sony centru.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa jel ne postoji neki adapter koji moze na kameru 25mm nasarafit objektiv 52mm??
    Koliko je meni poznato, konverzijski prsten ovakvih dimenzija ne postoji.

Postoje ljudi koji konverzijske prstenove rade i u dimenzijama po narudzbi, ali radi se o cijenama koje vjerujem da ti nebi odgovarale. Naime, namjena takvih "custom made" konverzijskih prstenova je najcesce za koristenje kombinacije odredjenih objektiva, radi postizanja odredjenoga fotografskoga efekta, pa s obzirom na cijenu objektiva koji u takve kombinacije idu, korisniku kojemu je sva ta zavrzlama potrebna i nije puno dati recimo cca 500 - 700 kn za "custom made" konverzijski prsten.

http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp jel ovaj drugi po redu telekonverzijski objektiv moze na moju kameru?
    Cokin Digi-lens Tele 200 (th.25mm) (x2) #R760-25
    Tele leća promjera 25 mm za kompaktne digitalne fotoaparate i digitalne videokamere.

jel ako moze onda je to super nekih 200Kn jeftinije nego u Sony centru.
    Ovaj konverter ide na tvoju kameru, ako je promjer njena objektiva, kako kazes, 25mm. Razlog njegove nize cijene jest, naravno, taj sto proizvodjac nije Sony i sto ga time tretiramo kao zamjensku, a ne originalnu opremu!

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ali efekat je isti, priblizno isti ili ni blizu onog sto cu postici s sonyijevim?!

btw: danas sam zvao kazu da im sutra stize roba iz Japana pa mozda i moj šo!!!!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ali efekat je isti, priblizno isti ili ni blizu onog sto cu postici s sonyijevim?!
    S obzirom na cijenu i na inace precijenjenu i preskupu Sony opremu, rekao bih, iako naglasavam da nisam imao iskustava sa ovim Cokin kovnerterima, da ce rezultat uporabe original Sony konvertera i ovoga Cokina, biti isti ili uz zanemarive razlike!

Nagrade:
    Downloads

Datum registracije
    Jan 2004
    Mobitel
    iPhone 5
    Operater
    VIP
    Godina
    44
    Bodovi
    44.182
    Nivo
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ma naruceno preko Praxisa sutra salju HPexpresom i to je to. Cekamo rezultate
    Ukoliko mi se nesvida imaju povrat novca.

Edit:
    Danas mi je stigla leca i mogu reci da sam zadovoljan. Pomaze u nekim situacijama u kojima sam se eto nasao danas al jos ce ona na provjeru. Cini mi se da sam primjetio kad idem do kraja optickog zooma da je fokusu trebalo malo vise da izostri sliku. Mozda je po srijedi nesto drugo ili je do š.o. to cemo jos dodatno utvrdit.
    Zadnji uredio Šile : 21-03-2006 u 21:42

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove