Pozivi neuspjeli - zarada milijunska
VIP ima 1,33 milijuna, T-Mobile 1,65 milijuna korisnika; svaki od njih barem jednom godišnje pošalje poruku na pogrešan broj
Udruga za zaštitu potrošača prima je žalbe građana da im njihovi mobilni operateri naplaćuju nikad ostvarene pozive s mobilnih telefona. Korisnici T-Mobilea ili VIP-a zvali su sa svojih mobilnih aparata, te iako nitko nije odgovorio na njihov poziv, s računa im je svejedno skinuto najmanje dvadesetak lipa.
»Ne može se reći da se takvo što sustavno događa, ali s vremena na vrijeme desi se "greška" u sustavu i to na štetu potrošača, koji ju onda i plate«, kaže Zoran Vujović, stalni sudski vještak za telekomunikacije u Udruzi Potrošač. Ipak, unatoč pritužbama građana na ovakvu vrstu propusta, oni nikad nisu dizali tužbu protiv svojeg mobilnog operatera.
Još je učestalije naplaćivanje SMS i MMS poruka koje su odaslane na nepotpune brojeve mobilnih telefona, i koje nitko nije ni primio. Na isto se žali i Danijel Špehar, korisnik T-Mobilea koji ostane uskraćen za 43 lipe svaki put kad pošalje SMS na nepotpun broj telefona. »Ponekad napamet utipkavam željeni broj, a nepažnjom ponekad izostavim jednu znamenku.
Nekoliko sekundi nakon slanja, T-Mobile pošalje obavijest da sam poslao poruku na broj koji ne podržava SMS poruke, ali mi i naplate slanje poruke na nepostojeći broj«, kaže Špehar. I T-Mobile i VIP potvrdili su Vjesniku da naplaćuju SMS poruke poslane na nepotpune brojeve mobilnih telefona. Prema Vujovićevim riječima, još se nitko nije javio Potrošaču s takvom vrstom pritužbi. »Vjerojatno se radi o softveru koji očitava samo poslane poruke i njih se automatski naplaćuje. Ne, mogu sa sigurnošću tvrditi da se taj isti softver ne može prilagoditi da se očitavaju primljene poruke i da se samo one naplaćuju, a ne i one koje nikad ne stignu do primatelja«, kaže Vujović.
Za slanje SMS poruka koje nikamo ne stižu ostaje se bez četrdesetak lipa, no neuspjelo slanje MMS poruka daleko je skuplje. Martina Dujmović, također korisnica T-Mobilea poslala je s mobilnog aparata svog oca dvije animacije na svoj mobitel. »Problem je bio što na svom mobitelu nisam aktivirala MMS uslugu, pa poruku nisam ni primila. Samo su me obavijestili da MMS poruku mogu pogledati na Internetu u roku 24 sata«. I njoj je naplaćeno slanje MMS poruka prema aparatu koji ih ne podržava i to 2,99 kuna po poruci.
I ponovno, iz T-Mobilea i VIP-a potvrđuju da se slanje MMS-a naplaćuje prema postojećim tarifama, a da primatelj, ako nema aktiviranu tu uslugu, može uvijek pogledati poruku na Internetu.
Tako dva najveća operatera mobilne komunikacije iz dan u dan ubiru zaradu na uslugama koje nikad nisu realizirane.
Njihovu dobit na nikad primljenim SMS i MMS porukama teško je utvrditi. Naime, iz VIP-a i T-Mobilea tvrde da nemaju mogućnost kontrole neproslijeđenih poruka. Ipak, uzme li se u obzir da VIP ima 1,33 milijuna korisnika, a T-Mobile čak 1,65 milijuna korisnika, može se pretpostaviti da svaki od tih korisnika berem jednom godišnje pošalje poruku na pogrešan broj. I samo jedna takva poruka donosi milijunsku dobit svakome od dvaju operatora mobilne komunikacije.

Odgovori uz citat
...ja neam niš protiv!

Bookmarks